Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor del 4

Vad hade du jobbat med om det inte varit inom kost/hälsa/träning? :)

Jag har skrivit en inlägg om ämnet här <– (klick)

 

Hur träffades du och din kille?

Det var Pelle som tog kontakt med mig via facebook. Vi hade ganska många gemensamma vänner, men bara träffats vid något enstaka tillfälle tidigare, och aldrig riktigt pratas vid. På den tiden bodde jag i Torsby och han i Sunne, och under hela den våren kunde vi sitta i timmar framför datorn bara för att få chatta med varandra. Han var en av få killar som intresserade mig på riktigt och när vi sen började träffas under sommaren föll jag pladask för honom. Allt kändes så himla rätt och de känslorna jag upplevde hade jag aldrig tidigare känt. Vi umgicks hela sommaren, som blev den bästa sommaren i mitt liv tack vare honom. Jag hade precis kommit hem från min andra långresa, mådde bättre än på många år, och där stod mannen i mitt liv framför mig. Det var bara det att jag inte fick bli kär i honom, det hade vi kommit överens om eftersom vi inte kunde ha ett förhållande…

Problemet var att han skulle resa iväg. Nepal, Nya Zeeland, Australien, Japan, Mongoliet… Han hade flygbiljetten bokad och hade inte en aning om när han skulle komma hem. Kanske skulle han vara borta ett år, kanske längre. Jag var helt förkrossad! Han sa att han ville ha mig, men ville ändå inte ha ett förhållande med mig eftersom han skulle resa iväg. Jag var dock fast besluten att jag skulle vänta på honom, även om jag skulle behöva vänta i år. Men tanken på att behöva vara utan honom så länge gjorde så fruktansvärt ont och jag minns att jag kunde gråta dagarna i ända när hans avresa började närma sig.

MEN, två veckor innan beräknad avresa mot Nepal spelade Pelle årets sista fotbollsmatch som slutade med ett avslitet korsband och hela resan blev inställd. Han fick tillbaka pengarna för flygbiljetten och fick istället vara kvar hemma hos mig och hoppa på kryckor och köra rehab. Jag var överlycklig såklart (och tack vare att Pelle hade fått mig blev han heller inte så ledsen över att resan inte blev av – han fick ju kärlek istället). Jag tror att det fanns en mening med den där skadan. Det finns en mening med allt. Nu är det vi två och istället för att han reser iväg själv ska vi upptäcka världen tillsammans!

Blev en lång liten kärlekshistoria 🙂

 

dsc_4846_-_kopia_51cc4c77e087c328df60202f

 

Har du några tips för att undvika löparmage? Mitt enda ”säkra” kort är att springa på morgonen med tom mage men det har ju helt klart andra nackdelar.

Usch, magproblem är inte roligt, och speciellt inte när en ska ut och springa! Jag tror att det viktigaste är att lära känna sin egen kropp här. Alla är olika och det som funkar för mig kanske inte funkar för dig. Lär känna din egen mage. Kanske är det vissa livsmedel som funkar och vissa som inte funkar? Testa dig fram!

Fiberrik mat kan ju vara bra att undvika då det sätter fart på tarmen, vilket inte är en bra kombination med långvarig rörelse. Sen kan det nog vara bra att inte äta alldeles för tätt inpå träningen/ tävlingen, men även här är vi ju olika.

Mitt tips blir alltså att testa dig fram och försöka lära känna din egen kropp. När det gäller den är det du som är experten.

 

Vad är teknikmässigt viktigast att tänka på vid löpning?

Vi kör de viktigaste tekniktipsen i punktform:

  • Stolt hållning (tänk dig att ett snöre drar dig uppåt från huvudet)
  • Kroppen ska vara lätt framåtlutad och höften ska driva framåt och uppåt (undvik att hamna i en sittande position). Tänk dig att du står på en segway, går upp på framfoten och lutar dig framåt tills du nästan faller över och måste springa iväg.
  • Fotisättningen ska ske under kroppen
  • Sträva efter kort markkontakt med foten (snabba, lätta ben)
  • Håll blicken framåt
  • Armbågen ska vara låst i 90 grader och armarna pendlar i löpriktningen
  • Slappna av i axlar, nacke och ansikte

 

Ditt bästa tips för att bli snabbare på långa (21k och uppåt) distanser?

Vill du bli bra på långa distanser så är det långa distanser du behöver träna på. Först och främst krävs mycket mängdträning tillsammans med tröskelträning, skadeförebyggande träning, teknikträning och specifik styrketräning för löpare. Du behöver stärka upp kroppen för att den ska klara slitaget som långa distanser innebär och var noga med att trappa upp långsamt. Med mycket mängdträning i kroppen sen kan du desto mer det närmar sig tävling jobba mer med fart- och sprintintervaller för att kunna springa snabbare!

 

 

Fler svar kommer inom kort… 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Åh, jag är jättedålig på skor. Tycker du ska ta kontakt med en specialist om du ska börja med det. Tänk på att det är JÄTTEVIKTIGT att träna fötterna om du ska köra med barfotaskor och även börja med korta korta stunder. Skador uppstår annars väldigt lätt 🙁 Lycka till!

  2. Amanda

    Skulle du kunna tipsa om några bra ”barfota” skor? Vill inte börja med ett par utan någon dämpning alls utan ta bort lite i taget om du förstår vad jag pratar om, haha 🙂 Jag skulle vilja börja promenera för att sen börja springa i dom och se om mina knän mår bättre av det!
    Kramar

stats