Emma Barremyr

Mat under vandring

IMG_6162

LÄSARFRÅGA:

Hej Emma! Jag och min pojkvän planerar en vandringstur på 6 dagar i sommar. Jag vet att du har vandrat flera gånger tidigare! Kan du inte skriva ner vad ni brukar äta på vandringsturerna? Alltså vad som går lätt att bära med, men som ändå smakar okej 🙂 Skulle vara jättesnällt! Kram Jessica

 

SVAR:

Det låter helt underbart med en vandringstur på sex dagar! Det får mig att tänka på min och Pelles första långa vandring som vi gjorde längs Kungsleden 2012. Då vandrade vi i just 6 dagar och det var ett helt fantastiskt äventyr (trots mina skador jag drog på mig), och vi åt mycket gott under den vandringen vill jag lova!

Jag och Pelle torkar själva mycket av vandringsmaten som vi har med oss ut på våra äventyr – både för att vi tycker att det är roligt, men också för att det blir väldigt gott. Och det mesta funkar faktiskt att torka.

Har tidigare skrivit ett inlägg om vandringsmaten och det här med att torka mat!

>> Läs inlägget om vandringsmaten här!

 

Men för att sammanfatta lite och ge några tips! Såhär ser maten ofta ut när vi är ute och vandrar:

>> Frukost

Till frukost brukar vi alltid koka havregrynsgröt som vi äter med torkad banan, kokosflingor, jordnötssmör (Green choice ”To-go” är perfekt att ha med) och mjölk (torrmjölkspulver som vi blandar med vatten). Snabbkaffe eller portionsförpackningar med cappuccino brukar vi också ha med oss, det är lyxigt med en kaffekopp efter frukosten, speciellt kalla morgnar.

>> Mellis/ snacks

Till mellanmål är det bra med saker som ger mycket energi och näring på liten mängd, t.ex. bars, torkad frukt, nötter, majskakor, nötsmör, choklad, äggröra och liknande!

>> Lunch/ middag:

All form av torkad mat är toppen att bära med sig eftersom det väger lite och tar lite utrymme. Pasta, ris och pulvermos är enkelt att bära med sig och går relativt snabbt att koka. Vi brukar variera mellan vanlig pasta, kikärtspatsa, bönpasta och liknande för att få lite variation. Dessutom är pasta gjord på bönor, linser, ärtor och liknande rikt på protein och fibrer vilket också gör oss riktigt mätta och goda! Till pastan, moset och riset brukar vi äta makrill i tomatsås, tonfisk med pesto eller torkat kött, kyckling eller fisk. Någon vegetarisk blandning med linser och torkade rotfrukter brukar också vara gott i t.ex. tortillabröd.

Ja det går att göra så mycket god mat när man är ute och vandrar bara man ligger ner sig lite hemma och planerar. Vill ni läsa mer om hur vi gör när vi planerar maten? –> Klicka här!

 

Ett tips till dig som inte orkar torka maten själv är att googla ”friluftsmat”. Det finns en hel del färdigtorkad mat som man kan köpa och ta med sig ut. Vi brukar bland annat köpa äggpulver som är perfekt till både pannkakor och äggröra och känns sååå lyxigt ute på fjället!

IMG_5490-980x653IMG_5512IMG_7403IMG_6250IMG_7975-980x653IMG_8090IMG_7824IMG_9079IMG_9172IMG_5826IMG_5795IMG_2206

 

Fler inlägg med tema vandring:

>> Packlista för fjällvandring!

>> Samlade vandringstips!

>> Vandringsinspiration!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Emma

      Ja det ska bli spännande att åka iväg i sommar 🙂 Låter underbart med en solig dag på västkusten, hoppas den blev fin 🙂 <3

  1. Ida

    Hej!

    Måste bara skriva en kommentar som inte har alls med detta inlägg att göra:) Gjorde ”din” köttfärspaj till middag idag och det är bland det absolut godaste jag ätit. Hela familjen satt och mmm:ade sig igenom hela middagen, inklusive en just nu kräsen 2,5-åring så tack för det och tack för en äkta och grym blogg!
    Kram Ida

    1. Emma

      Men åh SÅ GLAD jag blir! Vad roligt att ni gillade den allihop och för att du uppskattar bloggen, det värmer mitt hjärta! Stor kram

stats