Emma Barremyr

Astrids rutiner vid fyra månader

Om bara några dagar blir min bebis fyra månader! Helt galet ju! Det är nog det vanligaste man hör från en förälder, att tiden går för fort, men det är så sant. Det har hänt så otroligt mycket med Astrid den senaste månaden och förutom att rutinerna har ändrats rätt mycket och att hon faktiskt börjar få riktiga rutiner nu så har hon också lärt sig massa nya saker, men mer om det i fyramånadersinlägget. Nu tänkte jag att vi skulle prata rutiner eftersom ni är flera som efterfrågat det!

Ända fram till Astrid blev tre månader så sov hon väldigt mycket, och hon sov även hela nätter utan att amma. Sådär lyxigt har vi ju det inte längre om jag säger så. Efter 3-månaderssprutan har sömnen varit mycket sämre både på dagen och natten och den senaste månaden har hon bara sovit 30-minuterspass (med några få undantag) på dagen och ammat mellan 2-3 gånger per natt, men hon somnar ändå om varje gång vi ammar så det är väl okej ändå. Vissa nätter vill hon ha mycket närhet och då sover hon gott bara hon får ligga på min arm. Trots att hon sover mycket mindre på dagen numera så är hon en otroligt nöjd och glad bebis som inte kräver speciellt mycket och är därför väldigt enkel att ha med att göra.

En vanlig dag med Astrid ser numera ut såhär: Hon vaknar oftast runt 07 och då brukar vi amma innan vi går upp. Det första vi gör när vi kommer upp är att fixa frukost till mig och Elsa och under tiden brukar Astrid få sitta i hoppgungan och studsa lite. Hon älskar den! Än så länge hoppar hon väl inte så mycket, men hon skuttar runt lite och lyfter på benen så att hon gungar fram och tillbaka. Sen brukar hon stå och spana in sina fötter som hon upptäckt att hon har. Hihi.

Sen äter vi frukost och numera sitter Astrid med oss vid matbordet när vi äter. Hon har sin egen stol som vi bullar upp en filt i så att hon sitter bekvämt. Och medan vi äter frukost brukar hon sitta och gnaga på lite leksaker. Hon är inte ett dugg intresserad av mat än så vi kommer nog vänta lite med matintroduktionen för hennes del.

Mellan 08-09 brukar Astrid bli trött igen, så då ammar jag henne och sen somnar hon. Ska vi ut på promenad somnar hon i vagnen, stannar vi inne brukar jag lägga henne i sängen eller låta henne sova på mig (sittandes i soffan eller i sjalen om jag vill ha bebismys) och ska vi iväg så somnar hon i babyskyddet. Hon är väldigt tacksam så för hon somnar liksom där man lägger henne och oftast helt av sig själv. Hon sover för det mesta bara 30-60 minuter, men ibland drar hon till och sover upp mot två timmar.

När hon vaknar brukar hon vara vaken 1-2 timmar ännu en gång, och sen amma innan hon somnar igen och sover runt 30-60 minuter. Och lite så håller det på. Hon är vaken 1-2 timmar, sover 30-60 minuter och äter 1-2 gånger under den vakna tiden. Oftast brukar hon hinna sova 4-6 pass på dagen lite beroende på hur länge hon sover och om det är en vakendag eller sovardag. De senaste veckorna tror jag att hon haft en rejäl tillväxtspurt för hon har ammat väldigt ofta både på dagen och natten, men det har börjat lugna sig lite nu.

Astrid brukar somna för kvällen vid 17.30-18.00. Jag ammar henne och sen lägger jag ner henne i sängen och så somnar hon av sig själv. Hon brukar vakna inom en timme igen och vilja amma, men somnar om under tiden som hon ammar. Sen sover hon som en stock fram till 21 då hon ofta börja röra på sig, så då brukar jag gå och lägga mig. Jag sticker dit bröstet så hon får tutta lite och sen somnar vi. Vi har som sagt haft några sämre nätter nu under tillväxtfasen när hon ammat varannan timme på en natt, men för det mesta sover hon till 02-03 innan hon ammar. Ofta vill hon äta igen runt 05 och för det mesta har hon svårt att komma till ro igen här när hon ligger för sig själv, så då lägger jag henne på armen och så somnar vi om ett par timmar till. Det myset är oslagbart!!!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats