Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 1

Skulle vilja veta hur ni förberedde Elsa på att bli storasyster och när ni berättade? Är själv i samma situation nu, alltså gravid med nummer 2.

Åh, grattis till barn nummer två <3 Vi började prata om att jag hade en bebis i magen ganska tidigt, redan i februari någon gång när magen så smått började växa. På förskolan var det många av barnen som blev storasyskon i våras och då fick hon se andra föräldrar komma in med bebisar på förskolan vid hämtning/ lämning vilket vi tyckte var bra. Hon var väldigt intresserad av andra bebisar och pratade nästan dagligen om ”sin egen” bebis som mamma hade i magen, så hon såg väldigt mycket fram emot att bli storasyster. Vi pratade om hur det skulle bli för hela familjen, hur bebisar är, att de skriker, äter mat från mammas bröst, att man måste byta blöja ofta o.s.v så att hon skulle vara beredd på det.

Att få ett syskon är en stor omställning i livet, speciellt för ett barn som varit ”ensambarn” tidigare. Jag tror inte att Elsa förstod vad det faktiskt innebar förrän Astrid föddes, men ändå så var det nog viktigt att vi pratade om det mycket innan. Elsa är väldigt förtjust i Astrid, vill väldigt gärna kela och gosa, men tycker inte att hon är så rolig att leka med ännu (det blir nog bättre när hon blir äldre). Och nu har hon börjat bli lite svartsjuk, så det är lite som att hon fattat att hon inte får ”allt” längre utan måste dela mamma och pappa med Astrid.

 

 

Hej ? Undrar hur länge du ammade Elsa och hur ni trappade ner och hur du tillslut slutade att amma henne? ? föll det sig naturligt? Min dotter är 13 månader och ammar bara på kvällen när hon ska somna, en gång på natten (oftast) och kanske en gång tidig morgon för att jag ska få henne att sova lite längre ? har försökt nu på senaste tiden att bara ge henne vatten eller hemmagjord (ditt recept) välling när hon vaknar mitt i natten, men hon vägrar dricka det och ”gnyr” vidare tills hon får bröstet.. något du känner igen dig i? ?
Tack för en bra blogg med mycket inspiration ?

Jag ammade Elsa fram tills hon blev tio månader. Min tanke var att jag skulle ha ammat henne längre, men hon valde att sluta själv. Strax innan Elsa blev nio månader slutade vi amman på natten (läs inlägget som jag skrev om det här). Hon var en riktig ”nattätare”, men eftersom hon gick upp dåligt i vikt och knappt åt någon mat på dagen fick vi rådet från BVC att vänja henne av vid att äta på natten, och när vi gjort det började hon helt plötsligt äta mat på dagen. Vi fortsatte att kvällsamma någon månad till efter det, men sen var jag i Stockholm en natt och då lyckades Pelle få i henne välling istället (ja hon vägrade också välling innan det, men när hon inte hade något val så tog hon flaskan till slut), och när hon väl fick smak på vällingen valde hon välling före bröstet sen. Hon slutade helt enkelt att ta mitt bröst och jag minns inte sista gången jag ammade henne. Det bara kom en dag som vi inte ammade längre! Så vill du sluta kan ett tips vara att åka bort och lämna ansvaret till pappan. Det värsta som kan hända är att hon skriker, men har hon bara sin pappa där så klarar hon sig (men du slipper höra skriket). Kanske tar hon emot flaskan till slut, eller så somnar hon utan att äta 🙂 Lycka till!

Här finns recept på skrädmjöljsvällingen vi ger till Elsa!

 

Hur kläder du Astrid under höst och vinter, tycker det är svårt att veta hur mycket man ska bylsa på dem små pluttarna ?

Ja det är jättesvårt med kläder på de små när temperaturen börjar sjunka. Man vill ju inte att de ska bli för varma eller för kalla och nu när temperaturen skiftar så himla mycket (väldigt kalla morgnar och kvällar, men varma dagar) är det extra svårt tycker jag. I vagnen och i bilen undviker jag att klä på för mycket. Istället använder jag ullpläd och ullfilt/åkpåse och filtar som går lätt att plocka av om det blir för varmt. När hon ligger i vagnen och sover har jag ullunderställ, mössa, vantar och sockor på henne. Än så länge klarar hon sig utan några extra kläder, men när det går mot vinter och minusgrader tar jag även på henne en stickad dress i åkpåsen. När vi är ute och hon inte ligger i vagnen har jag henne oftast i sjalen och då har jag inte heller så mycket kläder på henne, utan brukar ta på mig själv en varm jacka som även hon får över sig, Alternativt så har jag en vindfleecedress på henne som håller värmen kvar och vinden borta. En regel när det gäller barn är att känna i nacken hur varma de är. De ska helst inte vara svettiga där, då är det för varmt.

 

 

Tack för en mycket fin blogg! Jag undrar om någon av dina döttrar har haft problem med gaser/magont som nyfödd och vad ni isåfall har gjort för att göra det bättre? Vad har fungerat bra? Jag har en son på två veckor som lider av gaser och vi ger honom Minifom och försöker massera och visst har det blivit bättre men det ör fortfarande långt ifrån bra med långa vakna nätter. Tacksam för svar. Kram Lina

Tack snälla för värmande ord, blir så glad över att ni gillar bloggen <3 Elsa hade ont i magen ganska mycket som nyfödd och kräktes enorma mängder medan Astrid inte alls varit någon ”magbebis” på det sättet, så det har varit väldigt stor skillnad. Jag höll på massor och analyserade det jag åt för att jag var rädd att det jag åt gjorde att hon fick ont i magen, men såhär i efterhand så tror jag inte att det gjorde någon skillnad alls. Magont på små bebisar är ganska vanligt de första tre månaderna eftersom tarmarna inte är fullt utvecklade när de föds, så att de skriker på grund av det är inte så konstigt. En tröst att höra är att det kommer att gå över även om det känns tufft just nu.

Det vi gjorde för att underlätta för Elsa var att massera magen, gav henne Sempers magdroppar och Minifom, som du skriver att ni gör. Sen använde vi också pysventil (den var GULD värd många gånger och hjälpte till att få ut gaserna som satt på tvären), ett varmt tips om ni inte provat det. Sen bytte vi även ut d-dropparna från BVC (många barn får tydligen ont i magen av dem) till Holistics d-droppar istället och då blev det faktiskt bättre. Jag bar henne mycket (alltså hela dagar) i sjalen och där var hon nöjd, så jag tror att det var en skön position för magen att sitta i 🙂 Också ett tips om du inte provat!

 

Så, det får räcka för idag! Återkommer inom kort mer fler svar på era frågor 🙂

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats