Emma Barremyr

Att sluta sova på dagen

Jag tänkte skriva lite mer om Elsas sömn då jag fick många reaktioner och meddelanden när jag pratade om det på Instagram förra veckan. Det här med sömn under småbarnsåren alltså! En ständigt återkommande diskussion. Vad är den gyllene nyckeln och hemligheten till att få barnen att sova bra? Finns det något svar? Nej förmodligen inte, men ändå söker man hela tiden efter svaret! För det finns nog inget man uppskattar mer än när ens barn sover bra och man själv får sova bra! Haha ?

Jag vill egentligen inte ”klaga” eftersom Elsa egentligen inte har strulat jättemycket med sömnen, men det beror såklart på vem man jämför med. Hon har alltid somnat tidigt om kvällarna och aldrig vägrat att lägga sig, varken på dagen eller kvällen. Hon har älskat att få gå och sova. I perioder har hon vaknat någon gång på natten, men över lag så har hon ändå sovit helt okej, bortsett från när hon varit sjuk (och det har hon ju varit en del). Menmen, det vi har haft ”problem” med är tidiga morgnar och så har det varit sen hon var ett halvår i princip.

Jag och Pelle har anpassat oss till tidiga morgnar och gått och lagt oss tidigt om kvällarna och sen hon fyllde två år har våra nätterna varit nästintill exemplariska. Elsa har somnat runt 19 på kvällen och har för det mesta sovit till 06 på morgonen. Lyx ju! Dessutom hade vi börjat skippa dagsvilan för vi ansåg att hon inte var i behov av den längre. Det bara hände en dag och gick verkligen över förväntan. Hon var pigg och glad på dagarna samtidigt som det gjorde att hon sov ännu bättre och längre på nätterna! Äntligen!!!

MEN. Någon vecka efter att Astrid föddes förändrades det igen, vilket var det jag pratade om på Instagram. Elsa började sova oroligt vissa nätter, vaknade ofta upp på natten och började vakna tidigt på morgonen igen, inte alltid dock, men ofta. Jag ska inte ”klaga” eftersom Pelle får ta Elsa på natten och morgonen (jag har Astrid), men jag tycker ändå såklart synd om Pelle och vill även att Elsa ska sova så hon är pigg och glad. Problemet har ju blivit att hon varit väldigt trött och grinig när hon inte sover bra på natten och vaknar tidigt på morgonen. Och när hon är trött och grinig blir det inte roligt för någon av oss. Allt blir så mycket jobbigare för henne. Hon trotsar mer, vill inte göra något, vill inte äta osv. Det blir lite en ond cirkel.

Och när hon inte sover ordentligt på natten måste hon såklart sova på dagen. Och när hon sover på dagen sover hon sämre på natten, så det blir också en ond cirkel. Ja herregud! Det är mycket kring sömnen nu, men tack vare alla som delade med sig av egna erfarenheter på instagram så har vi förstått att sömnstrulet nog har med storasysterrollen att göra. Det var många som upplevt samma sak och att övergången från att sova på dagen till att inte göra det är svår och tar tid.

Någon undrade om jag hade tips och mitt tips är nog ändå att låta barnen sova på dagen om de behöver. Vi har gjort så med Elsa istället för att ”plåga” henne och hålla henne vaken hela dagen när hon är trött. Då är det bättre att hon får sova så att dagarna blir lättare, så får nätterna vara lite sämre under en period. Det här kommer ju inte vara för alltid. Det är något man får påminna sig själv som förälder hela tiden. Allt är en fas som går över (förutom trotsen då som en följare så fint påminde mig om, haha). Ibland är det bra perioder och ibland är det sämre perioder. De sämre perioderna har oftast med utvecklingen att göra, så då får man påminna sig om det. Det går över! Det är friskt att ett barn utvecklas och ut av den jobbiga perioden kommer alltid något bra ❤️

När slutade era barn att sova på dagen?

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Min snart 4,5-åring sover middag ännu, inte alla dagar men när det behövs, och ofta så lägger hon sig själv hon hon känner att hon måste. Tiderna varierar när hon sover beroende på hur dagen sett ut, men i regel som somnar hon hyfsat lätt ändå på kvällen. Har alltid haft många uppvak, och dom inte bättre då hon blev storasyster förra året, men sedan någon vecka sover hon i regel hela nätter, även lillasystern sover bättre nu ?

 2. Veronica

  Jag tror stora killen slutade sova på dan nån gång vid 2,5 år, men förmodligen sov han nån gång då och då i perioder. Lilla på 2 år och 4 mån behöver sova på dan men bäst om det bara blir typ 30-40 min. På förskolan får det vara 1 h men vet inte hur länge det blir. Han är ofta grinig på eftermiddagen/kvällen ändå, men det känns mer som det är ålders-relaterat eftersom han även är det lite då och då :/ Han hoppas ibland över sömnen på dan och somnar då tidigare på kvällen kanske vid 19-19.30. Annars somnar han nog inte förrän 20-20.30. Och vaknar vid 6-6.30 ofta. Helt klart sover han längre natt om han inte sovit på dan, då kan det nog bli närmare 11-12h på natten.

  1. K

   Mellan 2,5-3 år här också. Vi minskade ner och försökte plocka bort på dagis. Vissa dagen klarade hon sig utan och andra inte. Men sov hon inte på dagis somnade hon en period ofta när hon kommit hem och alldeles för nära inpå middag och sänggående och då blev det helt fel. Då somnade hon sent istället och var trött på morgonen. Sedan hon blev tre sover hon inte längre dagtid. Hon är ofta trött och grinig efter förskolan, men hon somnar inte längre förrän hon ska sova för natten. Det var runt 2,5-3 år som äldre syskonet slutade sova dagtid också. Alla mina barn har varit morgonpigga. 5 varje morgon så vi har ändrat om våra egna rutiner för att orka med. Tidigt jobb, tidigt sänggående …:p yngsta, trean på fem månader, vaknar just nu runt 6, så får lite sovmorgon men vi får se hur länge det varar ?

stats