Emma Barremyr

En lista på saker som gör vår vardag med två barn lite smidigare

 

Den här veckan började Pelle jobba igen efter semestern och Elsa är tillbaka på förskolan efter ett långt sommarlov, så nu har vardagen dragit igång på riktigt igen. Som jag nämnt tidigare kommer jag vara hemma föräldraledig med båda barnen två dagar i veckan, och de andra dagarna jobba hemifrån och vara föräldraledig på deltid med Astrid.

Att gå från ett till två barn är ju en liten omställning och att få tiden att räcka till för allt känns just nu som en utmaning. Därför har vi gjort en liten plan för hur vi ska få vardagen att gå så smidigt som möjligt, och jag tänkte dela den planen med er idag 🙂

 

Här är en lista på saker som vi tänker kommer göra vår vardag med två barn lite smidigare:

 • Vi kommer att börja storhandla på nätet en gång i veckan. Tidigare har vi alltid skrivit matsedel och storhandlat på helgen, men det tar så mycket tid från familjen, så nu är planen att skriva matsedel och handla på torsdagar så vi kan hämta upp matkassarna på fredagar och få kyl och frys påfyllda inför helgen. Så kan vi ägna åt oss roliga familjeaktiviteter på helgen istället!
 • Pelle börjar jobbet senare två dagar i veckan och lämnar då Elsa på förskolan. Det innebär att jag kan ta sovmorgon dessa dagar om jag behöver eller att vi får lite extra familjetid på morgonen om vi är uppe allihopa (jag är ofta uppe tidigt, men det beror ju på hur jag sovit). Jag slipper också väcka Astrid dessa morgnar och stressa iväg med två barn. Så värdefullt!
 • Vi gör en träningsplanering inför varje vecka! Att vi båda två får tid för rörelse är viktigt för vårt välmående och sedan tidigare vet vi att det krävs att vi samarbetar för att få det att funka. Planen är att vi ska ”träna” tre dagar i veckan var och det ska vi se till att skapa utrymme för..
 • Anlita städhjälp. Vi har pratat om det länge, men inte riktigt kommit till skott. Smärtgränsen för hur ett ”städat hem” ser ut har ju flyttats ner några snäpp sen vi fick barn om jag säger så, och från att ha storstädat en gång i veckan gör vi det nu varannan vecka istället. Dammsugaren rycker vi fram lite då och då, men den här grova städningen blir inte gjord lika ofta lägre. Jag tycker om att städa (och framförallt ha ett rent och städat hem), men känner inte riktigt att tiden finns just nu och därför planerar vi att anlita städhjälp 1-2 gånger i månaden.
 • Kommunikation med varandra. Det måste väl ändå vara det allra viktigaste för att få allt i vardagen att gå så smidigt som möjligt? Vi är överens om att vi alltid måste prata med varandra och förmedla vad vi känner och upplever för att kunna tillgodose varandras behov

 

Har ni några bra tips på saker som gör er vardag med barn lite smidigare? Dela gärna med er!

 

 

Fotografier av: Caroline Dahlén

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Anlita städhjälp och handla mat online är saker som vi pratar om att gör när vår tvillingar föds nästa år! Känner inte riktigt att vi har behov av det just nu men då kommer vi ha 4 barn under 4 år ?

 2. Veronica

  Förresten vår bästa grej som flera av våra vänner har tagit efter: Söndagsmöte! Vi försöker att ta allt praktiskt då, planera upp veckan, ta upp grejer som gäller barnen, uppfostran, experiment att testa, vår relation, saker man stör sig på, behov eller vad det nu är. Då behöver man inte hela tiden bolla allt praktiskt eller gå runt och störa sig på saker. Man gör bara en anteckning och sen tar man upp det på söndagsmötet om det fortfarande är aktuellt. Spar så mycket tid och man kan lägga tid på att prata om roligare saker! När barnen är riktigt små kan det va idé ev att ha möte 2 ggr per vecka. Ibland har vi bara veckan som kommer att avhandla, typ hämtning lämning och sånt, ibland mer grejer. Vi har också tänkt att ha ett ”behovsmöte på fredagkvällen – typ vad har jag för behov den här helgen?” När barnen är lite äldre kan de vara med och berätta om sina behov/vad de vill göra under helgen. Så får man försöka tillgodose behoven och så känns det inte som att helgen bara går. Har man uttryckt att man bara vill kolla på tv och sen gör det, känns det kanske bättre än om man bara gör det bara på slentrian. Man kanske om man tänkte till lite ville gå ut i skogen en stund också 🙂

 3. Veronica

  Låter som en jättebra plan! Vi tog städfirma varannan veckastädning när vi fick barn nummer 2 och det var såå skönt. Ett tips till kan va att boka in tid för dejt när barnen somnat nån gång per vecka, typ äta middag sent i lugn och ro.

  1. emmabarremyr

   Jag förstår det! Känner egentligen att jag skulle ”hinna” städa, men vill hellre lägga den tiden på barnen nu när de är små 🙂 Och att dejta varandra är ett bra tips, det försöker vi göra ofta <3

stats