Emma Barremyr

Att skriva förlossningsbrev

 

2 juli. Igår var det exakt EN MÅNAD kvar till BF. En ynka liten månad! Herregud så underbart och overkligt. Snart är vi fyra i familjen liksom. WOW!

Det var många av er följare som önskade att jag skulle dela med mig av hur jag lagt upp mitt förlossningsbrev. Jag vill inte dela exakt vad jag har skrivit, men delar gärna med mig av hur jag har lagt upp det och vad jag tycker är viktigt att få med.

Jag har ju gått igenom förlossningen tillsammans med min barnmorska och skrivit ett ”förlossningsbrev” tillsammans med henne också, men där pratade vi mest om hur graviditeten varit, smärtlindring, om jag tänkt amma o.s.v. och jag känner att det känns viktigt att få skriva ett personligt brev också. Det var väldigt uppskattat av personalen förra gången om jag inte minns fel.

Att skriva förlossningsbrev är en mysig grej att göra som förberedelse och också viktig för att själv reflektera lite kring förlossningen. Jag rekommenderar att man skriver brevet tillsammans med sin partner då ni ju ska föda barn tillsammans, och det är därför bra att prata igenom hur man vill ha det o.s.v.

 

 

Såhär har jag lagt upp mitt/ vårt förlossningsbrev

> Jag började brevet med att berätta lite om hur min graviditet har varit och hur jag upplevde min förra förlossning – vad som var positivt/ negativt o.s.v.

> Jag fortsatte sedan med att skriva om hur mina tankar går kring den här förlossningen, vilken smärtlindring jag önskar, att jag gärna badar/ duschar om det finns möjlighet och att jag vill försöka vara aktiv under förlossningen och därför gärna önskar en pilatesboll och en gåstol på rummet.

> Sen skrev jag några rader om mig själv som person och hur jag behöver bli bemött i mitt födande. Jag är en känslig person och behöver bli bekräftad och bemött därefter, speciellt efter den här jobbiga graviditeten. Skrev även några rader om Pelles behov då det också känns viktigt!

> Därefter skrev jag om mina rädslor. Jag känner mig inte rädd för smärtan, utan är mest rädd för att brista mycket eller att behöva göra akut kejsarsnitt. Jag skrev att jag önskade varma handdukar mot mellangården i krystfasen och att de ger mig tydliga instruktioner om när jag behöver hålla igen/ krysta för att det ska gå så smidigt som möjligt.

> Jag skrev lite om mina tankar kring födoposition, men att jag inte vill bestämma något i förväg utan är öppen för att känna efter vad som känns bäst där och då, men att personalen gärna får guida mig.

> Sen skrev jag några rader om hur jag vill ha det efter förlossningen. Här kan man t.ex. ta upp vem som ska klippa navelsträngen, om du vill ha hjälp med amning och om ni kanske vill vara själva med bebisen en stund efter förlossningen.

> Sist av allt skrev jag att jag litar på att personalen kan sitt jobb helt och fullt, och att jag känner mig trygg i deras händer!

> Jag skrev även med mina ”allergier” och att jag önskade gluten- och laktosfritt på brickan efter förlossningen!

 

 

Är det något annat viktigt som jag glömt att få med? Dela gärna med er!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Jag skrev bara förlossningsbrev vid första förlossningen då jag såg att ingen läste det och kände då att det inte va någon mening. Varför ingen läste det vet jag inte.
    Men du kanske har en annan erfarenhet å jag skulle då även skriva med att personalen får ta ett kort på er 3 tillsammans. Lätt att glömma bort det efteråt men ett minne man gärna vill ha❤

    1. emmabarremyr

      Men så tråkigt att ingen läste det, förstår att du kände så då. Jättebra tips på personalen får ta ett kort på oss tre, det ska jag skriva med. Tack <3

stats