Emma Barremyr

Så tränar jag som gravid

Den här graviditeten har jag inte varit lika aktiv som jag var när jag var gravid med Elsa och det har ju sina orsaker. Graviditeten med Elsa var jobbig, men den här gången har jag faktiskt mått ännu sämre till illamåendet sett. En positiv sak är att jag har mått bättre psykiskt, men illamåendet har varit bedrövligt och suttit i alldeles för länge, vilket har slitit mycket på orken att träna.

Jag skulle såklart önska att jag hade mått bättre så att jag hade orkat vara mer aktiv än jag varit. Innan jag blev gravid med lillasyster hade jag en ambition om att jag skulle röra på mig varje dag och kombinera stavgångspromenader och vanliga promenader med styrketräning, som jag gjorde när jag var gravid med Elsa. Jag var fruktansvärt illamåendet då också, men var faktiskt bara sängliggande en enda vecka p.g.a. det och kom ganska snabbt igång med dagliga promenader med stavar och styrketräning efter den första veckan med illamåendet (som var den allra värsta då). Jag höll till och med en hälsohelg uppe i Idre Fjäll i vecka åtta när jag var gravid med Elsa, så trots illamåendet fungerade livet då.

Det har det inte gjort den här gången. Livet hamnade lite på paus i vintras och att hålla i en hälsohelg skulle jag aldrig ha orkat den här graviditeten. De tre första månaderna var jag sängliggandes väldigt mycket och så fort jag försökte komma ut på en promenad för att få lite rörelse och frisk luft kräktes jag. Hela kroppen slog bakut och trots att jag längtade så otroligt mycket efter rörelse kunde jag inte ”slösa” energi på det. Så fort jag ansträngde mig minsta lilla blev jag sämre så under ett par månader i vintras rörde jag mig i princip inget alls!

Jag minns inte riktigt exakt när det vände, men jag tror att det var någon gång i mitten av februari som jag började kunna gå promenader igen, och det är ungefär där min ambitionsnivå ligger just nu. Att gå promenader i hyfsat lugnt tempo. Pulshöjningar får mig ofta att må dåligt så att försöka få till någon konditionsträning genom att gå med stavar har jag lagt ner nu. Däremot så försöker jag sen några veckor tillbaka få till två lugna styrkepass i veckan med fokus på baksida och inre aktivering. Jag känner att orken finns till det och jag mår alltid väldigt bra efteråt så det kommer jag köra på med så länge det känns bra! Med Elsa gjorde jag sista styrkepasset två dagar innan förlossningen och det vore en dröm att få vara igång så länge även den här graviditeten, men jag har inte så stora förhoppningar utan försöker njuta av att jag faktiskt kan gå promenader och träna lite styrka just här och nu.

En toa-selfie från gymmet får avsluta det här inlägget!

 

PS. Har fått önskemål om att dela med mig av tips kring träning i tredje trimetern, så ett sånt inlägg kommer inom kort. Håll utkik om du är höggravid och träningssugen! DS.

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats