Emma Barremyr

Träning under småbarnsåren

I samarbete med Vårruset

 

Att få till träning och rörelse under småbarnsåren kan vara lättare sagt än gjort. Vi sover dåligt, det är mycket sjukdomar, vi lämnar, jobbar, hämtar, stressar för att få maten på bordet, har ett hem att ta hand om, vill få tid med barnen, läggningar som tar tid o.s.v Vi försöker helt enkelt få ihop livspusslet med familjeliv, jobb och allt där emellan och någonstans ska vi få till träning också.

Hur tänker ni där? Dela gärna med er av tankar och tips på hur ni får till rörelsen i småbarnslivet!

Jag tänker att vi måste sänka kraven på oss själva för att få till träningen under småbarnsåren. Det är så många bitar som måste falla på plats och vi kan inte tro att vi ska vara där vi var kost- och träningsmässigt innan vi fick barn. För att vi ska kunna träna och få ut optimalt av träningen behöver vi sova bra, få god återhämtning, äta bra och helt enkelt ha förutsättningarna för det. Men förutsättningarna förändras ju ofta när man har barn, och jag tänker att det är så viktigt att vi är snälla mot oss själva och inte sätter ribban för högt när livet med barn händer.

Jag tränade mycket innan jag blev mamma. Jag både sprang och tränade flera styrkepass i veckan, gick på yoga och var nästan dagligen ute på promenader. Rörelsen har alltid fått mig att må bra och varit väldigt viktig i mitt liv. Så hur gör jag nu då? Jag ”tränar” inte alls lika mycket som tidigare. Jag sänkte ribban ganska kraftigt när jag blev mamma och tänker att det är helt okej att det är så under några år när jag istället har småbarn att ta hand om.

Men det sagt så menar jag inte att jag på något sätt vill prioritera bort rörelsen, nej tvärt om, den är ju JÄTTEVIKTIG för att jag ska må bra! Men att vara på topp, lyfta tungt och prestera inom träningen går inte hand i hand med livet för mig nu. Barnvagnspromenader och promenader med Elsa i sjal eller sele var det jag ägnade mig åt första tiden efter att hon föddes. Därefter började jag så smått styrketräna igen och bygga upp kroppen på ett snällt sätt efter graviditet och förlossning. Jag hann även börja springa lite mellan graviditeterna, men nu när jag är gravid igen är det istället fokus på promenader och lättare styrketräning igen. Det var länge sen jag körde svettiga grispass, men det är helt okej så. Jag gör det jag mår bra av just nu!

 

 

6 tips på hur du kan hålla dig aktiv som småbarnsförälder

> Gör aktiva saker som familj! Gå på upptäcksfärd i skogen, vandra i fjällen, lek i lekparken (där kan du också passa på att göra styrkeövningar medan barnen leker), bygg en koja eller gör en hinderbana. Ni sitter inte stilla och både din och dina barns kroppar mår bra av aktiv lek och rörelse tillsammans!

> Cykla tillsammans med barnen – eller om du har större barn så kan barnet cykla och du springa! Winwin!

> Gå promenader – det är snällt mot kroppen, du får frisk luft och rörelse vilket ofta ger energi trots att man är trött och sliten.

> Träna hemma! Lättare styrketräning går utmärkt att träna hemma. Har du en bebis – passa på att träna när hen sover eller ha hen med dig liggandes bredvid dig. Har du större barn – låt dem vara med och göra som dig, barn tycker oftast att det är jättekul! Du kan köra med egen kroppsvikt eller ha redskap som pilatesboll, hantlar, kettlesbells, gummiband och yogamatta. Du måste alltså inte ta dig iväg till ett gym.

>Ta det för vad det är! Ha som sagt inte så höga krav på dig själv. Du behöver inte köra skiten ur dig för att det ska räknas! En promenad är nog så bra, 20 minuters styrketräning medan din unge sover är bättre än inget alls och även om träning tillsammans med barnen inte är lika effektivt som utan så ÄR DET TRÄNING! Gör high five med dig själv och var stolt för det du gör istället för att känna dåligt samvete för det du inte gör!

Och sist men inte minst – häng på VÅRRUSET! Vårruset är en väldigt snäll aktivitet mot kroppen som faktiskt passar väldigt bra både under graviditeten och tiden efter man fött barn. En nyhet på Vårruset i år är att det finns en startgrupp för mammor som vill gå med barnvagn. Dra med dina mammakompisar och era barnvagnar, gå vårruset och njut sen av picknick i kvällssolen tillsammans med era bebisar. Hur mysigt?!

 

Vårruset i Karlstad går av stapeln den 22:a maj kl 19.00. Låt Vårruset bli en kul grej med dina mammakompisar – ett lopp bortom prestation, tider och hastighet! Spring, jogga eller gå banans fem kilometer och njut av en picknick korg tillsammans efteråt! Det kommer jag att göra. För mig har det blivit en mysig upplevelse med rörelse, gemenskap och glädje – så som vi borde se på rörelse!! ANMÄL DIG HÄR!

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats