emmabarremyr

Emma Barremyr

Gravid vecka 27

 

Herregud, det är inte klokt! Jag är nu inne i 27:e graviditetsveckan i min andra graviditet. Det känns som det är sååå länge kvar just nu, men ändå så sjukt att vi kommit såhär långt och att vi snart går in i tredje trimestern. Det är ju egentligen bara slutspurten kvar! Just det försöker jag peppa mig med efter en jobba graviditetsvecka. Vi är nere på tvåsiffrigt nu och det känns ju ändå som en härlig milstolpe!

Varsågoda, här kommer veckans graviduppdatering från Rom där jag och Pelle spenderar några dagar på tu man hand!

 

Nytt sedan förra veckan: Den här veckan har magproblemen kommit som ett brev på posten. Det var ju samma förra graviditeten så jag känner igen symtomen. Det är lite svårt att förklara exakt, men illamåendet har tagit ny fart och jag känner stort obehag från övre delen av magen och tarmarna. Skriver mer om det här under veckans mående lite längre ner i inlägget.

Bästa med veckan som gått: jag kände för första gången lillasyster hicka under veckan som gick! Det är en mysig känsla ändå <3 Sen vet jag att det blir kraftigare på slutet och med Elsa tyckte jag nästan att det var lite obehagligt de sista veckorna för att det hoppade så i magen när hon hickade. Hihi. Men just nu är det iallafall bara mysigt och jag njuter av de stunderna eftersom jag blir påmind om den lilla människan som bor i min kropp.

Sämsta med veckan som gått: att jag varit trött, haft ångest (som jag skrev om i fredags) och sovit rätt dåligt. Dessutom har jag varit rejält illamående igen. Jag är uppe och kissar mycket på nätterna nu och sömnen börjar därför bli ganska störd. Och jag vaknar ofta innan sex varje morgon och har svårt att somna om trots att jag är trött. Det är väl bara att vänja sig vid att det är såhär det kommer att vara nu sista tiden. Sömnen är väl inget som brukar vara sådär toppenbra när man är höggravid. Jag är iallafall tacksam för att jag sover gott på magen fortfarande (ligger med en kudde under ena benet så jag kommer upp lite på sidan), så än så länge är det inte obekvämt att sova för att jag har ont eller inte kan ligga i den ställningen jag vill.

 

 

Veckans bebis: nu är hon 32 cm lång och väger över 1 kg i slutet av veckan. Jag tycker magen är så stor redan nu och det känns lite sjukt att tänka på att hon ska bli ungefär 2 dm längre och lägga på sig minst det tredubbla i vikt innan hon föds. Jag vet ju att hon får plats, men är ändå svårt att föreställa sig. I gravidappen står det att hennes hud skyddas och får näring av ett lager fosterfett, att ögonfransarna är fullt utväxta och att hon ofta suger på tummen. Lilla skrutt <3

Veckans mående: inte så bra. De senaste veckorna har varit lite “varannan vecka” i måendet och om förra veckan var lite bättre så har den här veckan varit sämre igen. Jag har mått väldigt illa flera dagar och varit nära att kräkas flera gånger, men lyckats hålla mig genom att tänka på annat. Det är sjukt att det går ändå. Magen har börjat krångla och jag har haft lite svårare att gå på toaletten än tidigare. Jag har även haft ont i övre delen av magen (tunntarmen?) och tjocktarmen som ligger i sidan av magen nu. Bebisen trycker och sparkar på tarmarna och eftersom jag har IBS är de väldigt känsliga. Jag känner igen allt det här då det var samma när jag gick med Elsa, men då började magproblemen mycket tidigare så jag får väl ändå vara glad för att det gått såpass länge nu. Igår och idag har jag dock mått bra och idag har jag faktiskt haft en av mina bästa dagar hittills under graviditeten. Så skönt efter en jobbig vecka!

Veckans mage: okej, nu börjar de raka magmusklerna försvinna och att komma upp till sittande från liggande bara genom att göra en “situps” funkar inte riktigt längre. Jag får isåfall ta fart och känner mig grymt osmidig. Bäst är ju att lägga sig på sidan och resa sig upp därifrån.

 

 

Veckans cravings: alltså APELSINER och BANANER! Shit jag är så sjukt sugen på både apelsiner och bananer just nu. Jag skojar inte om jag säger att jag äter mellan 3-4 apelsiner och 3 bananer om dagen. Får inte nog!

Veckans träning: det har varit en bra vecka! Jag har insett att jag oftast inte mår sämre av att röra på mig nu om jag är illamående på morgonen/ förmiddagen (förutom de dagar jag är riktigt dålig – som i torsdags när jag knappt tog mig ur sängen), utan oftast mår jag bättre efter att jag rört på mig. Så jag brukar masa mig ut i skogen eller till gymmet trots dåliga dagar och har därför fått till både promenader och styrketräning trots att det inte varit en så bra vecka med illamåendet.

Veckans tankar: det slog mig tidigare i veckan att det kanske börjar bli dags att fixa lite saker snart. Det enda jag har köpt till lillasyster hittills är två paket med nappar och that´s it. Egentligen ska vi väl inte köpa så värst mycket nytt till lillasyster eftersom vi ju har det mesta från när Elsa var liten. Vi har sparat allt och det är så skönt att inte ha några stora inköp att göra den här gången. Det som vi behöver köpa och förbereda är lite nya kläder i storlek 50/56. Jag lånade massa av syrran förra gången och dessutom föddes ju Elsa en annan årstid så vi har inga sommarkläder alls i små storlekar. Det kan kanske vara bra att införskaffa eftersom lillasyster kommer mitt i sommaren. Jag ska även köpa ett par snuttefiltar och något gosedjur till henne som jag och Pelle kan ha i sängen nu innan hon kommer så det luktar “mamma och pappa” om dem.

Sen behöver vi bestämma oss för en vagn. Jag har hela tiden varit inne på att vi ska köpa en syskonvagn eftersom jag vill att Elsa ska ha möjligheten att åka vagn om hon vill. Vagnen var det dyraste vi köpte till Elsa men SOM vi använt den. Jag har gått så mycket promenader och Elsa har alltid älskat att åka vagn så det känns ändå som välinvesterade pengar. Just nu är Elsa inne i en riktig vagnperiod och vill hon ligga i vagnen som lillasyster vill jag att hon ska kunna göra det. Så viktigt att hon kan få känna sig liten hon också. Jag vill gärna ha en Bugaboo igen då jag älskar den vi har nu. Tycker Bugaboo donkey duo känns så himla smidig eftersom det går att göra om till antingen enkel- eller dubbelvagn och har mycket förvaring. Jag håller utkik på Blocket hela tiden då jag är inne på att vi ska köpa en begagnad. Pelle tycker dock att det känns onödigt med en så dyr vagn då den tyvärr kostar mycket som begagnad också (om man vill ha vagnen i bra skick), så vi är inte riktigt överens om hur vi ska göra där än.

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennie

    Det är svårt med vagn! Vi har också en bugaboo, men den blev faktiskt väldigt sällan använd. Vår dotter ville inte ligga i vagnen, utan jag fick bära henne i sjal jämt. Hon är två år idag och det är fortfarande ytterst ovanligt att hon vill sitta i den. Eftersom vi inte vet hur lillebror kommer att vara, så känns det dumt att köpa en syskonvagn nu. Om det visar sig att han faktiskt kommer att vilja vara i vagnen och ifall då storasyster också vill sitta i vagnen, ja, då får vi kanske investera i en syskonvagn då. Jag tror vi börjar med en sitt/ståbräda så länge.

stats