Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor om att vara gravid

LÄSARFRÅGAN:

Hej Emma! Tack för att du skriver en så värmande, hjälpande och inspirerande blogg<3 Och grattis till graviditet nummer två!!

Jag har precis fått reda på att jag själv för första gången är gravid, och har SÅ många funderingar kring det här med mat och träning under graviditet. Har försökt läsa mig till svar men känns som att alla skriver olika, blir helt snurrig haha. Kan man dricka kaffe? Vad får man inte äta? Får man springa? Träna? Vad för rörelser ska man undvika? Har du ork och tid tar jag tacksamt emot dina tips och råd!

Ta hand om dig och lycka till vidare med nya familjen!

 

SVAR:

Hej och tack snälla för din värmande kommentar! Jag blir så glad över att läsa att bloggen är inspirerande, varm och hjälpsam för dig <3 Och GRATTIS själv! Första graviditeten är alltid lite extra spännande, men som du också skriver kommer många tankar och funderingar. Jag förstår att det kan kännas snurrigt!

Jag är ingen expert inom området men kan såklart dela med mig av mina egna erfarenheter och hur jag har gjort. När det kommer till kosten så finns det vissa riktlinjer för vad vi bör undvika som gravida och det kan du läsa om på Livsmedelsverkets hemsida (direktlänk). Kaffe kan du dricka, men man ska ändå vara försiktig med koffein och inte dricka stora mängder. På Livsmedelsverget rekommenderas max 3 koppar kaffe á 1,5 dl per kopp om dagen.

När det kommer till träning är det väldigt individuellt, men man brukar säga att du generellt sett kan träna på som du är van vid fram till vecka 20. Är du van löpare kan du även springa fram till vecka 16 ungefär. Efter det blir lederna mjukare och risken för skador större och därför bör stötvis belastning undvikas då, likaså snedbelastande övningar för bäckenet som utfall och andra enbensövningar. Undvik också träning som innebär fallrisk som gör att du kan skada dig, t.ex. ridning, slalom, klättring o.s.v.

Under en graviditet ska träningen aldrig handla om prestation, utan det handlar snarare om att bibehålla det du har. Att vara igång fysisk är bra för både mamman och bebisen, men det är också viktigt att lyssna på kroppen och vila om det behövs. Du ska aldrig pressa dig till träning under en graviditet, utan ska känna att det ger dig välmående och ny energi.

Spinning, crosstrainer, promenader (om du inte har svår foglossning), lättare styrketräning, simning och gravidyoga är bra träningsformer under graviditeten. Vill du läsa mer om gravidträning och få tips på bra styrkeövningar för gravida så kan du klicka här! Där har jag en hel kategori med gravidträning och massa tips kring det!

Så som sagt – lyssna på kroppen och gör det du mår bra av och som känns bra för dig! Lycka till med graviditeten och hoppas du får må bra!

Foto: Caroline Dahlén

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. V

    Bra tips! Jag vill passa på att tipsa om bloggen Bakingbabies också som jag hade önskat att jag visste om redan vid min första graviditet. Mia Fernando är fysioterapeut specialicerad på kvinnohälsa och skriver mkt bra inlägg.

stats