Emma Barremyr

Tips när ditt barn inte vill äta

Alla ni med barn vet att det inte alltid är så lätt att få i barnen mat. Hos oss går det ofta i perioder. Ibland äter Elsa jättebra och andra gånger väldigt dåligt. Normalt så gillar hon mat, men oftast äter hon sämre när hon håller på att få tänder eller är sjuk på något sätt.

Vi tvingar aldrig Elsa att äta, utan vill hon inte så vill hon inte. Däremot så har i ett litet knep. De gånger hon inte äter så bra brukar vi mixa ihop en smoothie, för då får hon iallafall i sig något, vilket är bättre än inget alls.

Och en smoothie är ju inte så dumt! Det går att variera i en oändlighet och proppa med massa bra grejer. Vi gör ofta matiga varianter med både avokado, havregryn och spenat för att få den mättande och näringsrik. Sen brukar vi variera genom att ha i banan, mango, kiwi, blåbär, hallon och havremjölk, kokosmjölk eller fet yoghurt. Då blir smoothien också lite söt, smakar godare och slinker ner lättare.

10747261696_IMG_0409

10746825728_IMG_0411

Den här gröna varianten är favoriten hemma just nu. Elsa äter den till frukost i princip varje dag och ibland även till middag som sagt.

Jag hällde upp den här smoothien lite snyggt i ett glas för att kunna ta en bild, men till Elsa serverar vi alltid smoothie i hennes återanvändbara klämmisflaska i silikon. Den är grym så det är ett tips om ni inte vill ha smoothiekladd hemma!

Näringsrik grön smoothie

1 kiwi
1 näve spenat
1/2 avokado
1/2 banan
1/4 mango
1 skvätt havremjölk
1/2 dl havregryn

Släng alla ingredienser i en mixer och mixa ordentligt tills du har en fluffig smoothie! Servera!

10746723184_IMG_0414

En annan god variant på smoothie som Elsa gillar är banan, blåbär, hallon, turisk yoghurt, vaniljpulver och havregryn. Den blir aningen sötare än den gröna, men är bra att variera med!

Men väljer hon inte alltid smoothie framför mat kanske ni undrar nu? Nej faktiskt inte. Oftast äter hon faktiskt mat och när hon inte gör det går smoothien ner istället. Då antar jag att det är något jobbigt i munnen så som tänder, halsont, slem o.s.v. som gör att hon inte äter eller vill ”tugga” mat eftersom det ger ett obehag. Så bara för att vi serverar smoothie ibland har vi inte märkt att hon börjat äta sämre med mat över lag.

Dagens tips är helt enkelt att servera en näringsrik smoothie när dina barn inte vill äta. Då får de i sig massa bra grejer trots allt!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Smoothie är så himla bra! Min 5-åring suger i sig en stor flaska varje morgon (vi kör sugrörsflaskor till barnen för mindre kladd). Brukar ge innan mackan och då slinker den ner i ett nafs. Har ofta i frysta jordgubbar, fryst spenat, frysta blåbär/aroniabär, banan, chiafrö, juice och ibland ärtmjölk eller havremjölk, ibland avokado. Med blåa bär kan man göra en grön smoothie utan att den blir grön till färgen. När en del barn blir äldre tycker de att det ser mindre gott ut när smoothien är grön. Ibland har jag fryst pumpa i också, funkar väldigt bra med jordgubbar. Lillen dricker oftast välling på morgonen men vill ibland ha smoothie, har får välja. 🙂

  2. Jennie

    Jag brukar göra glass till vår dotter. Mixar banan, frukt eller bär och turkisk yoghurt som jag sedan fryser i såna där glassformar. För nån vecka sedan när hon var sjuk, ville hon såklart inte äta nåt. Men två glasspinnar åt hon upp!

stats