Emma Barremyr

Gravid vecka 15

10766538272_IMG_0452

Igår gick vi in i vecka 15 (14+0) och från och med den här veckan tänkte jag börja med graviduppdateringar varje vecka. Ni har ju fått läsa mina inlägg från graviddagboken från den första tidiga tiden och jag hoppas att ni uppskattat det även om det kanske varit lite rörigt med inlägg som inte speglat nutiden.

Men hädanefter blir det alltså enbart direkt från nutid, här är vecka 15 med Mini!

Bästa med veckan som gått: att jag känt de första fosterrörelserna. Jag kände rätt tidigt med Elsa också, runt vecka 17-18 någon gång, men den här gången känns det ännu tidigare. Säkert för att jag vet hur känslan känns. Det är ett magiskt litet fladder som påminner mig om att det bor en liten minimänniska i min mage igen.

Sämsta med veckan som gått: att jag mått sämre igen. Skriver mer om det under ”mående”, men jag började ju faktiskt må bättre för ett par veckor sedan, men den här veckan har varit skitdålig rent ut sagt.

Veckans bebis: enligt gravidappen är bebis nu 8 cm lång från huvud till rumpa. Fortfarande så otroligt liten, men är i en rejäl tillväxtfas och kommer öka kraftigt i både längd och vikt nu kommande veckor. Redan nu har huvudhår och ögonbryn börjat växa och även huden täcks av små tunna hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Fostervattnet runt barnet leder ljud, men än så länge kan hen inte uppfatta min röst och mina hjärtslag.

Veckans mående: jag mår inte bra. Även om jag mår bättre än i början och inte är lika äcklad av mat (vilket gör det lättare att äta) så mår jag fortfarande väldigt illa, spyr och är väldigt lös i magen. Jag var hos läkaren senast i torsdags och kände mig så uppgiven. Vi båda trodde att jag skulle må bättre vid den här tiden. Med Elsa blev jag tidigt förstoppad, men det här graviditeten har det varit tvärt om. Jag är lös i magen och har diarré nästan varje dag och måendet hänger mycket ihop med hur jag är i magen. Vissa dagar går jag inte på toa alls och då mår jag inte illa, men så fort jag blir sämre i magen är illamåendet sämre. Ofta springer jag på toa under morgnarna/ förmiddagarna, ibland 5-6 gånger innan lunch, och då mår jag som sämst. Sen efter lunch när magen är ”tömd” släpper illamåendet lite och därför är eftermiddagarna oftast bättre. Enligt läkaren så är det inte säkert att det här kommer att vända. Eftersom jag har IBS och har blivit drabbad av diarré den här gången är det mycket möjligt att det kommer att fortsätta hela graviditeten. Det är bara vänta och se. Jag är därför fortsatt deltidssjukskriven ett tag framöver eftersom jag inte riktigt vet när jag kommer att må bra igen. Skulle bli helt förkrossad om jag blir tvungen att leva med det här måendet i sex månader till.

10766541488_IMG_0446

10764852928_IMG_0448

Veckans mage: fram till vecka 12 syntes det i princip ingenting på magen mer än att jag var väldigt svullen på kvällen. Förra veckan sa det bara poff och helt plötsligt var magen där! Nu syns det verkligen att jag är gravid när jag inte har kläder på mig, men kan fortfarande dölja det med rätt kläder om jag vill. Jag går nästan alltid runt med ”aktiverade” magmuskler vilket gör magen mindre, men när jag slappnar av (som på bilderna) är lilla kulan där. Känner mig fin med den och älskar att det syns mycket tidigare den här graviditeten!

Veckans träning: träningen har hittills legat på is under graviditeten. Jag har gått ett fåtal korta och långsamma promenader sedan i november och det är allt jag orkat med. Har en förhoppning om att komma igång med styrketräningen snart och börja röra på mig mer bara jag får må lite bättre igen. Längtar verkligen så mycket efter att få röra på kroppen och är så sugen på att åka skidor nu när vi har så fin vinter!

Veckans tanke: har börjat fundera lite på det här med barnvagn. Behöver man en syskonvagn där två barn kan sitta/ ligga när man har ett storasyskon som är över två år? På ett sätt är ju Elsa väldigt liten fortfarande så det kanske kan vara bra med en syskonvagn där hon också kan ”sitta och vara liten” om hon vill, eller sova i de gånger det behövs? Hur tänker/ tänkte ni andra med vagn när ni fick tvåan? På förskolan sover Elsa ute i vagn så vi måste ha en till vagn oavsett och har funderat lite på en begagnad Bugaboo Donkey Duo, som går att göra om till en enkelvagn eller syskonvagn beroende på vad man behöver just för stunden. Verkar smidigt tycker jag!

10766760432_IMG_0456

10766533280_IMG_0453

Är det något speciellt ni önskar att jag tar upp i graviduppdateringarna framöver? Något speciellt som ni vill läsa om? Frågor? Hit me! Skriv en kommentar om ni har önskemål eller frågor så tar jag med det framöver!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. C

  Vi har 2 år och 5 månader mellan barnen. Vi resonerade som så att eftersom vi gillar att promenera mycket (1,5-2 km till affären, öppna förskolan etc) var det nödvändigt med syskonvagn. Har hört att en ståbräda inte är så bekväm för barnet längre sträckor och det ser inte så praktiskt ut för den som kör vagnen att gå längre sträckor (men har inte testat själv). Vi var väldigt nöjda med beslutet att skaffa syskonvagn och använde den supermycket. Om vi var på resa och hade långa dagar hade även stora en plats att sova. Vi hade en Mountain Buggy Duo eller Duet (har glömt exakt). Den är väldigt smal (men vår långa dotter fick plats även med vinterkläder och sonen, 4,7 kg från födseln, fick plats i liggdelen) och därmed smidig att få igenom dörröppningar och in i hissar. Den har rejäla hjul, men något liten varukorg. Det var mina tips 🙂

  1. ptbyemma

   Tack för dina tankar, så värdefullt att få läsa! Vi är ju aktiva som er så tänker att vi kanske kommer ha stort behov av en vagn ändå och skönt att kunna ta båda barnen i vagnen om det behövs när man ska gå längre sträckor!

 2. Elin

  Så fantastiskt att de växer ett nytt liv inom dig. Känner så med dig. Styrka o kämpa!

  (Minns när folk alltid sa ”de går ju över iaf”… jag minns att jag räknade sekunder så den kommentaren va hemsk i den situationen. Så de enda jag säger till dig, kämpa kämpa kämpa, måste vara så frutkansvärt tufft!!!)

  1. ptbyemma

   Tack snälla för din omtanke! Är så skönt att höra att det finns fler som vet hur TUFFT det här måendet är. Stor kram!

 3. Ida

  Hej! Så kul att läsa! Skulle du inte kunna tipsa om bra träning för just den perioden du befinner dig i i graviditeten samtidigt som du skriver om veckan? Typ tvåövningar som är bra att göra nu under vecka 15. 😊 är nämligen i samma vecka men är så osäker på träningen. 😘

  1. ptbyemma

   Hej! Bra tips =) Finns väl egentligen inga generella övningar att göra vecka för vecka, men många övningar som är extra bra under graviditet. Sätter ihop ett pass och delar här i bloggen inom kort, håll utkik!

 4. Andrea

  Hoppas verkligen du får sluta må dåligt och kunna njuta av graviditeten snart!
  Jag väntar också nr 2. (Min lilla är lika gammal som Elsa, men heter ebba).
  Min graviditet med ebba var så bra… massa energi och inte en enda gravidkrempa! Denna gången.. ja vad skall jag säga haha. Foglossning från h-vetet, onda sammandragningar från v 24, illamående.. listan kan göras lång 😉 jag som nästan aldrig haft en sjukdag från jobbet på mina 30 år har inte jobbat sedan december. så det har varit en lång graviditet denna gången… men nu är jag i v 35 snart och ser ljuset.. o trots att det vart jobbigt denna gången så vet jag att detta är glömt om ett tag 🙂 Så kämpa på!

  Vi funderade också på vagn.. men bestämde oss för en Bugaboo donkey (begagnad) och är jättenöjda med att vi bestämde oss för att lägga lite pengar på en. Vi sålde vår Bugaboo Buffalo för samma peng som vi köpte den för, för två år sedan… så andra och tredjehandsvärdet på vagnen är ju bra. Tänkte som ni, att vi inte vill tvinga ebba bli äldre snabbare än vad hon skall behöva. Vi är mycket ute och hon kommer därför behöva sova om dagen i vagnen. Samma sak, hon orkar inte alltid gå. Sen är ju donkeyn smidig så de dagar vi bara vill ha enkel vagn går ju det på ett-två-tre!:)

  Så resonerade vi!:)

  Stor kram

  1. ptbyemma

   Heja dig, nu är du snart i mål efter en jobbig graviditet! Så bra kämpat och hoppas att du får må hyfsat de sista veckorna nu!! Tack snälla för dina tankar och tips kring vagn! Så värdefullt att få läsa! Tror också att vi kommer köra en begagnad bugaboo donkey, för den har så många smidiga funktioner och känns väldigt bra att kunna göra en enkelvagn av de gånger man bara har bebis med sig =) Lycka till med allt <3

 5. Ida

  Hoppas du snart mår bättre!

  Vill tipsa om syskonvagnen Basson duo! Mycket billigare men såå bra! Går dock inte att göra om till enkelvagn men via Syskonhuset finns massa smarta tillbehör som tex adapter till babyskydd. Handtaget på bugaboo anser jag är obekvämt å priset! Det som va viktigt för mig vid syskonvagn va att det va separata sittdelar så att när bebben blev stor å kunde sitta så kunde det äldre syskonen sitta fram å å den lilla bakåtvänd😊

 6. Amanda

  Vi fick vår 2:a när vår äldsta var 2 år och 4 mån. Vi hade en dubbelvagn de första 4-5 månaderna men sen blev det en enkelvagn med ståbräda istället. Har saknat en dubbelvagn vissa ggr men samtidigt så var vårt äldsta barn lite väl stor för att få plats när han närmade sig 3 år. Nu har vi en cykelvagn för 2 barn, det är toppen! Vår yngsta fyller 2 nu och sover sällan på dagen längre. Men alla barn är ju olika, vår yngsta är liten i växten och hade säkert fått plats mycket längre i vagnen än vad hennes storebror fick 🙂 Hoppas du snart få må bättre 🌷

stats