Emma Barremyr

Saker jag gör för att ta hand om mig just nu

Vila. Undvik stress. TA HAND OM DIG! Det säger både barnmorskan och läkaren till mig varje gång jag pratar med dem, vilket är rätt ofta eftersom jag har kontakt med dem varje vecka just nu. Det är både lätt och väldigt svårt att vila, undvika stress och ta hand om mig. Det är lätt att tänka på vad jag behöver för att må bra, men det är svårt att acceptera att jag är så ”svag” som jag är nu. Jag känner mig fången i kroppen och mycket av det som får mig att må bra i vanliga fall kan jag inte göra för tillfället. Så, vad gör jag för att må bra och ta hand om mig just nu när allt är som det är?

 

Jo, det här gör jag för att ta hand om mig just nu!

 • Jag tar varma bad eller duschar varje dag. Värmen från vattnet är så fruktansvärt skönt, avkopplade och lindrar illamåendet lite.
 • Jag är deltidssjukskriven. Jag jobbar alltså inte alls mycket, utan gör bara det jag känner att jag orkar och ”måste”. Hade kunnat pressa mig mycket mer, men väljer att vila och ta hand om mig istället. En viktig insikt jag lärt mig efter min utmattning.
 • Lägger mig tidigt varje kväll. Den första månaden la jag mig redan vid 19 på kvällen, dels för att jag var trött, men också för att jag ville sova så jag slapp uppleva illamåendet. Nu lägger jag mig oftast runt 20 och lyssnar på ljudbok tills jag somnar. Det är mysigt!
 • Är ute i friska luften när jag orkar. Vissa dagar tar jag mig inte ens utanför dörren, andra dagar när jag mår bättre prioriterar jag alltid att komma ut en sväng, kanske gå en långsam promenad eller bara andas frisk luft. Det mår både jag och bebbe bra av!
 • Äter ofta! Att slarva med maten är det sämsta jag kan göra nu, så för att ta hand om mig och må så bra som jag kan göra småäter jag mycket. Även om det inte hjälper så lindrar det iallafall och förebygger det värsta. Sen är jag så illamående att jag spyr ändå vissa dagar…
 • Jag har prioriterat bort hemmet. Är i vanliga fall pedant och vill ha ordning och städat, men just nu finns det inte utrymme för att ha det så. Pelle jobbar heltid, lagar maten och tar hand om Elsa när han kommer hem så han hinner inte. Och jag orkar inte. Det får helt enkelt vara lite skitigt och rörigt här hemma just nu.
 • Ber om hjälp! Är så oändligt tacksam över våra familjer som hjälper oss så mycket. Jag har varit en hel del hos mamma och pappa för att bli ompysslad och vi får även hjälp från mina syskon och svärföräldrar ofta. Så viktigt att våga ta hjälp när man behöver och inte stå ”stark ensam”.
 • Gör meditationer och mindfulness. Jag kom av mig helt när illamåendet slog till och har varit väldigt ”dålig” på att meditera senaste tiden. Har inte velat vara i kroppen, utan helst velat fly med tankarna på annat. Förståeligt, men jag behöver också mindfulnessträningen för att må bra så har börjat prioritera den igen, om så bara 10 minuter per dag.

IMG_1101

Det var det! Dessa saker gör väl ändå att jag mår så bra som möjligt utefter förutsättningarna just nu!

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ptbyemma

   Tack Ellen <3 Kram tipsa om boken "mindfulness i vardagen". Den innehåller bra information + ett träningsprogram som är enkelt att börja med =) Kram

 1. Jen

  Va bra att du är bra på att ta hand om dig själv! Det är inte jag! Prioriterar lätt bort mig själv o tkr att jag själv överdriver (fast jag inte gör det)! :/

  När jag va gravid med Leah så va jag ju själv också så iofs hade jag ingen annan att ta hänsyn till eller anpassa mig/pleasea eller störa heller!
  ATt va illamående va verkligen skitjobbigt – och tråkigt eftersom jag inte fick i mig nåt typ! Orkade inte röra på mig då heller till följd! 🙁
  gick o la mig tidigt varje kväll för att slippa känna illamåendet o för att jag blev trött på att inte orka göra nåt heller (jobbade dock deltid)

  Nu är ju Leah bara 2 månader men jag tror säkert att det kommer en dag om några 2-3 år kanske, som jag vill ge henne ett syskon. Men kan inte tänka mig hur jobbigt om jag mår illa då och hon bara har mig! (Har gjort insemination som ensamstående i Danmark) :O

  Den dagen, den sorgen, haha!

  Trevlig helg!

  (love.is.all.all.is.love på Instagram)

  1. ptbyemma

   ja jag gör mitt bästa för att ta hand om mig =) Det är tufft på många sätt att vara gravid och jag förstår dig verkligen! Men man fixar allt man vill och jag tror vi kvinnor har någon slags superkraft inom oss som fixar detta, vi är grymma! Kram

stats