Emma Barremyr

En lista om julen

Äntligen! Nu till helgen vaknas första advent och julmånaden är officiellt här. Jag tänker därför att en lista om julen passar ypperligt idag.

Vad är dom första fem orden du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”?

Julkalendern, glögg och pepparkakor (får räknas till ett), snö, sprakande brasa och juleljus.

s5-33

Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året?

Fick fundera en stund på den här, men jag kommer inte på något. Ska försöka påverka familjen att skapa en grönare jul, men i övrigt kommer jag fokusera på att skapa en stressfri vardag och göra sånt som ger mig glädje, som umgås med familjen, vara utomhus mycket, baka, äta, förhoppningsvis åka skidor och bara vara!

s5-31

Lillskruttan och jag förra julen <3

Fortsätt meningen ”ingen jul utan….”?

Familjen! För mig handlar julen i huvudsak om gemenskap, men pepparkakor, glögg, tomtegröt, julbelysning, gran och julgodis är sånt som hör julen till och som måste finnas med om du frågar mig!

Viktigaste saken på julbordet?

Osten!

s5-30

Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands?

För tre år sen firade vi jul i Thailand. Det såg ut såhär och var alldeles magiskt! Jag skulle absolut kunna tänka mig att fira julen utomlands fler gånger, bara jag får ha familjen med mig!

s5-27

s5-29

Vad ger dig mest julstämning, svenska eller amerikanska jullåtar?

Svenska.

Den bästa julfilmen?

ELF! Alltså herregud vilken feelgood-film det är! Skrattar lika mycket varje gång jag ser den.

Föredrar du lussekatter eller pepparkakor?

Pepparkakor! Älskar pepparkakssmak och smaksätter gärna det mesta med pepparkakskryddor såhär års!

s5-9

Brukar ni öppna julklappar på morgonen eller kvällen?

När vi var små fick jag och mina systrar ett paket på morgonen som innehöll kläder som vi skulle ha på julafton. Tänkte jag skulle föra vidare den traditionen till Elsa också <3 Resten av paketen öppnas efter julmaten på kvällen.

Brukar du köpa en julkalender av något slag till dig själv?

Nej inte till mig själv, men jag brukar köpa en chokladkalender till Pelle. Det är liksom det närmaste ”blommor” jag kan komma om man jämför med vad jag blir glad för. Hehe.

När är det okej att börja julpynta tycker du?

Första adventshelgen. Fredagen innan första advent kan jag tycka att det är okej att tända adventsljustakarna och stjärnorna, men absolut inte tidigare! Och granen tycker jag man ska vänta med till någon vecka innan jul.

IMG_8350

s5-36

Hur pepp är du i detta nu på december och julen?

Väldigt pepp! Det känns som att julen blir något helt annorlunda med barn, och jag känner mig nästan lika pirrig som när jag själv var liten. Ser fram emot att kolla på julkalendern, pyssla, lyssna på julmusik, baka och vara med Elsa i allt vad julen innebär.

IMG_5834

IMG_5874

Hur pepp är ni på julen?

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ellen

  Jag är peppad! Första december jag inte bor hos mina föräldrar och nu kan pynta vad jag vill och göra vad jag vill med mina nya vänner 🙂 Ska dock åka ”hem” och fira jul med släkten 😁

 2. Erica

  Jag vet inte vad jag känner för jul i år. Jag tror jag inte har hunnit fatta att vi redan är där, mitt första år som mamma har gått så otroligt fort! Det är verkligen dubbla känslor, det ska bli mysigt att fira min första jul med min dotter men efter helgerna börjar jag att jobba igen, min mammaledighet är alltså redan slut! Det känns sorgligt…Men bara jag börjar dra fram pyntet kommer myskänslan att sprida sig 😊

 3. Ann-Christine

  Jag hatar jul! Det är ett överreklamerat jippo som jag för första gången i mitt liv inte behöver ta del av. När mamma levde fick jag engagera mig i henne och julen – men i år har jag inga plikter och jag åker till Spanien och spelar golf. Jag kommer aldrig mer att fira jul. Jag har aldrig ägt en adventsljusstake och jag kommer aldrig att äga en heller. Det enda jag gillar i december är julmusiken – det finns massor av fina julsånger och poplåtar med jultema.
  Jag har aldrig begripit att man ska springa benen av sig för att ”det är ju jul och då ska vi ha det och det och det” – och att allt ska ske på typ 12 timmar.
  Förr i tiden då sparade sig folk till jul. Idag kan vi äta köttbullar varenda dag om vi vill. Vi kan gå ut och handla en present till någon annan också. Julen har liksom förlorat sin grej – idag behöver vi inte vänta till jul.
  Jag tänker också på dem som är ofrivilligt ensamma, på föräldrar som förköper sig ”för att det är jul”, på folk som blir misshandlade för att partnern tittat för djupt i glaset, på barn som har föräldrar som inte tycker om varandra, på barn som för illa på andra vis, på besvikelser som följer efter abnorma förväntningar.
  Jag har firat jul med släktningar tills nu. Det har varit trevliga tillställningar, men jag vill ändå inte vara en del av något som ska göras ”bara för att det är jul”. Jag vill inte vara en del av den eviga diskussionen vem som ska ha julen, vem som köper trisslotterna och om maten räcker.
  Jag lever ensam, min syster bor i Kanada och jag har därför fått ta pucken att fira jul med mamma och hennes syskon och mina kusiner. Det har varit helt ok, men det är verkligen färdigt med den biten nu. Och jag måste ärligt säga att en stor tyngd försvunnit från min själ. Aldrig mer jul!

  1. ptbyemma

   Jag förstår att man an känna så också, och vad skönt att du hittat lugnet i det! Hoppas att du får en fin december och härlig resa till Spanien 🙂

stats