Emma Barremyr

Tips på hur du får till träningen i livet med barn

Hur gör ni för att få till träningen i livet med barn?

Sen jag fick barn har träningen fått en helt annan prioritet i mitt liv. Jag mår bra av att träna, men är ofta inte motiverad till det på samma sätt som förut, vilket gör att jag många gånger prioriterar bort träningen. Jag vill gärna röra mig på något sätt varje dag, men ofta värdesätter jag tid med familjen mer och helt ärligt så hinner jag heller inte med alla gånger.

Det är svårt det där med tid när man har småbarn. Det är så mycket man vill hinna med, men man får helt enkelt prioritera. Det var en helt annan sak att få till träningen när Elsa var bebis, eftersom hon sov så mycket hade jag mycket ”egentid” om dagarna.

Nu är vardagen ett pussel och trots att jag inte är lika motiverad som tidigare och inte alls tränar lika mycket och på samma nivå som tidigare får jag ju ändå till träningen på olika sätt. Jag försöker skapa utrymme för rörelse så ofta det går eftersom jag mår bra av det. Jag tänkte därför dela med mig av några tips som jag har kommit fram till funkar bra för mig i livet med barn. Hoppas att det kan vara hjälpsamt för någon av er!

s5-3

Tips på hur du får till träningen i livet med barn

> Sätt ribban på en rimlig nivå. Vad är möjligt för dig? Hur mycket tid VILL du lägga på träning? Utgå från dig själv och låt det vara tillräckligt så.

> Lägg fokus på rörelse. All rörelse är bra rörelse! Det behöver inte handla om att du måste ta dig till gymmet eller göra träningen på ditt vanliga sätt. Vardagsmotion räknas också, så gå i alla trappor du får möjlighet till eller välj att stå istället för att sitta när du kan. Kanske kan du transportera dig aktivt till och från förskolan på något sätt? Att du rör på dig är det viktigaste!

> Gör aktiva saker tillsammans med ditt barn! Gå ut i skogen och upptäck omgivningen. Häng i trädgården och gör styrkeövningar tillsammans. Ett barn kan användas som vikt i många övningar och tycker ofta att det är riktigt. Att hänga i utegymmet kan också vara spännande för en liten människa, och mellan övningar kan ni upptäcka platsen. Lekplatsen går också att träna på, så det finns många möjligheter om vi bara är lite kreativa.

> Vill du träna på egen hand? Planera vardagen med din partner så att ni kan hjälpas åt att skapa utrymme till träning/ rörelse för er båda. Det här gäller ju om man bor ihop vill säga, och så är det ju inte för alla. Jag förstår att det är mycket svårare för er som separerat och har ensam vårdnad. Ni får vara extra snälla mot er själva och acceptera att det kanske inte finns så mycket utrymme till sån tid just nu. Jag hoppas tipsen ovan kan ge er mer <3

> Utnyttja tiden när ditt barn sover. Är du hemma och är föräldraledig är ju tiden då barnet sover på dagen väldigt värdefull. Är du en kvällsmänniska kanske du kan träna ett pass hemma när ditt barn somnat för kvällen?

> Cykelstol, bärryggsäck och löparvagn är tre värdefulla investeringar som vi gjort och som hjälper oss att få en mer aktiv vardag med barn. Det är perfekt att kombinera en promenad, cykeltur eller lörunda med en tur till lekparken. Lägger man ner lite tid kan man säkert hitta bra begagnade grejer också så att det int behöver bli så dyrt.

s5-2

Foto: Caroline Dahlén

Det var allt för nu. Vill du läsa mer om hur du kan träna med en bebis kan du klicka dig vidare på länkarna nedan!

> Här finns tips på övningar som du kan göra med en bebis

> Här finns tips på massa övningar som du kan göra med din bebis i bärsjal

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellinor

    Från att ha tränat 5-6 ggr/vecka så är jag nu glad om jag får till ETT riktigt pass i veckan. Precis som du skriver så prioriterar ju hellre tid med familjen även om träningen får mig att må så mycket bättre. När sonen var mindre använde jag ofta en av hans sovstunder till att träna, men nu är det så mycket annat som skall hinnas med dessa timmar, men försöker att få till det någon gång i veckan i alla fall. Sedan får man så mycket mer vardagsmotion gratis nu med en vild ettåring jämfört med ett 8-17 jobb på kontor 😉 så i slutändan tror jag ändå att jag rör på mig mera nu än innan. Vart ville jag komma med denna långa kommentar då? Vet inte. Ville nog mest tacka för dina värdefulla tips 🙂

    1. ptbyemma

      Tack själv för at du delar med dig. Jag håller nog med dig om att man rör på sig mer nu än innan. Livet med barn innebär bra mycket vardagsmotion ändå!

stats