Emma Barremyr

Skapa en stressfri vardag i jul

IMG_8416

Nu inför jul skulle jag vilja att vi stanna upp och pratade lite om stress. Hur mår du inför den här tiden som väntar oss? Julmånaden med allt vi ”ska hinna med” gör faktiskt att många mår sämre än vanligt den här tiden, just på grund av att stressen ökar inför jul.

Jag tycker det är viktigt att vi är rädda om oss själva och att vi försöker ta vara på tiden här och nu. Därför får ni här nedan några tips på hur ni kan skapa en stressfri vardag i jul. Hoppas det är hjälpsamt för någon av er!

6 tips till dig som vill skapa en stressfri jul

Börja med att göra en prioriteringslista

Att hinna med allt är omöjligt, och vad blir det för kvalitet på julen om vi ska stressa oss igenom den här tiden? Fundera på vad som är viktigt för dig under den här månaden? Vad vill du fokusera på och vad känns rimligt att hinna med? Lägg fokus på det och skit i det andra. Och får du tid över är mitt tips att njuta av att inte göra något alls!

IMG_8370

s5-4

Att göra ett pepparkakshus är ett mysigt pyssel som vi brukar prioritera hos oss. Även hemgjort godis till uppesittarkvällen, eftersom vi älskar att baka!

Det behöver inte vara perfekt

Om du känner att du inte hinner storstäda, sätta upp julgardiner, hitta den där perfekta granen, baka sju sorters kakor o.s.v. Påminn dig om att allt inte behöver vara perfekt. Det är okej att det blir som det blir. Försök att njuta av det du faktiskt prioriterar att hinna med, och skit i om huset inte blir storstädat som du tänkt. Det blir ändå skitigt igen under julen, hehe.

Gör ett mindre julbord och hjälp varandra

Tycker hela grejen med julbordet känns rätt överflödigt, och de flesta äter sig så mätta att de mår dåligt. Är det ens njutbart då tänker jag? Varför inte göra ett mindre julbord med färre alternativ och äta lagom?

Mitt andra tips när det kommer till maten är att hjälpas åt. Dela upp och gör knytis av julbordet! Och allt behöver inte vara hemlagat. Det är okej att köpa färdigt om man inte hinner att stå vid spisen själv.

Eller varför inte skita i julbordet helt och gå ut och äta på restaurang istället?

IMG_0402

IMG_0399

Telefondetox och sociala medier

December månad är väl en perfekt tid att detoxa sig från sociala medier och telefonen? Vill uppmuntra er till att lägga ifrån er era mobiler så ofta ni kan och istället fokusera på här och nu.

Skippa julklappar eller dra iallafall ner på dem 

Diskutera med din familj eller de du firar julen med. Är julklapparna så viktiga eller är det viktigare att ni är tillsammans och umgås? En bra grej är att dra lott inom familjen och få EN som man köper julklapp till. Då blir det ingen köphets eller så mycket att fixa. Skönt va?

Planera in andrum och vila

Ge dig själv tid att bara vara. Mindfulness har fin effekt på stress, så kanske kan du planera in en daglig rutin där du unnar dig att göra en mindfulnessövning?

Här kan du läsa mer om mindfulness!

IMG_8350

Var rädda om er och kom ihåg att ta hand om varandra, det är det viktigaste <3

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats