Emma Barremyr

Nyttig rabarberpaj

För ett par helger sedan kom syrran med familj över på en eftermiddagsfika hos oss. Jag kände för att baka något gott och eftersom rabarbern redan håller på att svämma över så fick det bli en rabarberpaj, en nyttig variant utan socker så att även de små kunde fika med oss.

Paj är så ljuvligt gott! Speciellt när den är nybakad, precis tagen ur ugnen och sådär varm så grädden eller glassen liksom smälter in i pajen. Mmmm!

Jag hade inte tänkt blogga om den här pajen och tog enbart några mobilbilder i all hast innan jag högg in på godasken framför mig. Hade helt glömt bort den fram tills igår när jag satt och scrollade igenom mina bilder på telefonen. Kom på att det känns väldigt bortkastat att inte dela med mig av det här goda receptet, så här kommer veckans fredagstips till er – en nyttig rabarberpaj, perfekt till helgfikat ♥

Nyttig rabarberpaj

6 små portioner

300 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
1 msk honung
1 tsk kanel
12 färska dadlar
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl havregryn
125 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och honung i en ugnssäker form. Kärna ur dadlarna och mixa ihop med smör och mandelmjöl. Blanda i havregrynen för hand och strö sedan över smuldegen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vispad grädde.

Hoppas det smakar och att ni får en fin helg ♥

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Charlotte

  Svar till K. Varför inte minska på sockret? En paj utan vitt socker är ju bättre och då kan det väl stå just nyttig paj. Jag behöver dra ner på sockret och uppskattar den här typen av ordval. Nyttigt men samtidigt balans ( finns ju en komb av recept på bloggen) är ju precis vad E förespråkar. Bästa bloggen enligt mig. Ha det gott i solen, till er alla!!

 2. Pia

  Måste bara få säga ett par ord om K:s kommentar! Är du medveten om hur mycket dolt socker som vi får i oss genom maten? Kolla in den här filmen https://www.svt.se/dox/sockerfilmen/ om du inte redan har sett den. Sen är inte pajen ovan sockerfri eftersom den innehåller honung, dadlar, men den är fri från det raffinerade sockret som inte är speciellt bra för både kropp och knopp! Hade jag vetat vad socker gör med oss för 20-30 år sen när mina barn var små, så skulle jag har försökt undvika att ge mina barn socker in i det längsta, de kommer tids nog utsättas för det ändå! Lev väl😊

 3. k

  Ser gott ut med blir så ledsen över när ett recept presenteras som nyttigt då det inte har socker i sig. Socker är inte livsfarligt. Det är helheten som gör skillnad för oss. Inte om vi en gång får i oss en paj med socker i. Mängd o helhet gör skillnad. Ett recept kan i mina ögon inte vara nyttigt (okej, jo om det är giftigt). Det beror på vad vi äter resten av dagen, veckan och året. Tycker det är synd att sätta nyttigt och onyttigt mot varandra i recept. Jag uppmuntrar absolut inte att vi ska äta massa socker. Men jag förespråkar att vi inte ska lära ut svarvitt-tänkande med mat. Vi är inte onyttiga för vi äter en paj med socker i. Det bli onyttigt beroende på hur ofta, hur mycket, och vad annat man äter.

 4. Frida

  Skulle önska ett inlägg om hur ni tänker kring socker till Elsa? Varför undviker ni och hur länge ni tänker göra det osv 🙂

stats