Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 1

Här kommer första omgången med svar på frågorna från frågestunden. Ska beta mig igenom alla frågor så småning om, men det här var vad jag hann med just nu!

Vilken havredryck använder du när du gör välling?

Ica I love eco havredryck.

Vilket bröd ger du Elsa?

Hon får antingen hembakat glutenfritt bröd (jag bakar alltid glutenfritt här hemma) eller bröd från Björkaholms bagarstuga, som är kravmärkt och bakat utan socker och tillsatser. ”Frykenstycke” som jag för det mesta brukar köpa innehåller endast rågsurdeg, vetemjöl, rågsikt, vatten, krossad havre, linfrö, havssalt och jäst.

Räknar du på hur mycket järn Elsa får i sig eller känner du ett lugn i att varierad kost kommer att vara tillräckligt? Jag räknar inte, men blir nervös ibland över att min dotter får i sig för lite.

Nej, jag har inte räknat något, men ändå försökt att tänka på att hon ska få i sig järn genom att berika grötpinnarna med palttunnbröd eller pumpakärnor, ge blodpudding då och då, koka vällingen i gjutjärnspannan o.s.v.

Min dotter föddes för 9 månader sedan. Jag går på olika gruppass och börjar mer och mer köra övningarna som gruppledaren visar. Förut skippade jag hopp och tog det försiktigt med magövningar om jag var osäker. Jag trappar upp långsamt och känner inte att kroppen säger ifrån. Bör jag fortfarande undvika något särskilt trots att kroppen verkar tycka att det är ok?

Inte om du känner att det känns okej. Efter 9 månader brukar kroppen för de flesta vara återställd igen efter graviditeten. Det är bra om du fortsätter att träna knipövningar även i fortsättningen och för säkerhets skull kan du kolla så att du inte har någon magmuskeldelning genom att försöka få ner två fingrar i bredd mellan de raka magmusklerna när du spänner dem (lägg dig i situpsställning). Får du det bör du undvika att träna de raka magmusklerna.

Sidoplankan är en bra övning att göra efter förlossningen innan magmusklerna gått ihop riktigt 

Sover Elsa annorlunda när ni är på resande fot?

Inte speciellt annorlunda. Precis som vi kan ha dåliga och bra nätter hemma brukar det också variera lite när vi är på resande fot. Som nu när vi var i Idre var flera nätter superbra och andra riktigt kassa, men de riktigt dåliga nätterna är för det mesta när hon är sjuk, vilket ju hon blev nu i Idre.

Vad har ni för sommarplaner?

Pelle ska kombinera semester med föräldraledighet och vara hemma hela juli och augusti tillsammans med mig och Elsa. Vi planerar att bygga ut altan här hemma så gissar att det kommer att bli en del jobb med det. Sen vill vi spendera en del tid i våra sommarstugor och planerar även att låna farmor och farfars husvagn och åka på semester i juli. Målet är fjällen, Åretrakten tror vi. Vi planerar att ta med tältet, vandra en sväng och köra en första tältövernattning på fjället med Elsa. Spännande! Mer än så har vi inte planerat än.

Jag har inte gått ned ett gram sedan två veckor efter förlossningen (födde för exakt 9 mån sen). Jag försöker skynda långsamt och vara snäll mot mig själv, men det är svårt då jag ”borde” gå ned runt 10 kilo och inte riktigt trivs. Jag ammar. Vad vill du säga till mig och hur ska jag tänka angående kropp och knopp? ?

Du gör helt rätt i att skynda långsamt och att vara snäll mot dig själv. Det finns ingen mening med att vara elak och att trycka ner sin kropp som skapat något så fantastiskt som ett barn (det finns aldrig någon mening med det). Den har gått igenom både graviditet, förlossning, amning, kanske många sömnlösa nätter osv. Den kämpar så stressa inte! Sen kan det ju såklart vara bra att ge dig själv bra och näringsrik mat. Ät regelbundet, mycket frukt och grönt, långsamma kolhydrater, mycket protein och bra fetter. Rörelse är förstås också jättebra, men det brukar inte vara något problem med en bebis i livet. Gör det du mäktar med och känner att du har energi till, och som GER energi, men skapa inte stress för dig själv bara för att du ”måste” gå ner i vikt. Påminn dig om att din kropp är fantastisk 

Fotografier av: Caroline Dahlén

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats