emmabarremyr

Emma Barremyr

Övningstips till dig som har svårt att somna eller ligger vaken på natten

Under tiden som jag ammade Elsa hade jag i princip inga problem alls att somna om när jag vaknade på nätterna. Jag upplevde heller inte att jag var speciellt trött på dagen efter att ha sovit dåligt en eller ett par nätter. Kroppen är bra cool ändå och jag önskar att jag kunde få haft kvar de där hormonerna ett tag till, men sedan vi slutade amma är det helt annorlunda…

Nu är det helt plötsligt jättesvårt att somna om när jag blir väckt och tröttheten på dagen efter en dålig natt är tio gånger värre än vad den var när jag ammade. Även om Elsa sover hela nätterna så vaknar vi några gånger varje natt för att hon skriker till och har tappat nappen, drömmer någon mardröm o.s.v… så ja, även om vi inte ammar längre sover jag mycket sämre nu än tidigare…

Att ligga vaken på natten är något som lätt kan ge mig ångest! Jag känner mig alltid så ensam, även om jag vet att jag inte är det, och det är så lätt att tankarna börjar gå runt i huvudet och gör det ännu svårare att sova.

I dessa stunder, när tankarna kommer alltså, har jag en övning som jag brukar ta till. En övning som jag kallar “tältet” och som jag lärde mig hos en terapeut som jag gick till för flera år sedan. Jag skulle vilja dela den med er! Ni var många som hörde av er och skrev att ni går igenom samma sak när jag berättade om mina sömnsvårigheter jag brukar få i samband med PMS, och kanske detta är en övning att ta till för oss för att kunna sova bättre?

Tältet – ett övningstips till dig som har svårt att somna eller ligger vaken på natten

Övningen är inte svårare än att du ska visualisera dig att du ligger i ett tält. När du kryper in i tältet lämnar du alla dina tankar utanför och stänger igen. Inne i tältet kan du inte höra dem, utan det enda du kan höra är naturen. Jag själv brukar föreställa mig att jag ligger på ett fjäll, andas djupa andetag och bara hör på tystnaden.

Det krävs såklart mycket träning för att den här övningen ska fungera och precis som i meditation kommer tankarna att komma och du kommer att sväva iväg mentalt, det är en del av övningen. MEN, återgå då till tältet och påminn dig om att du inte kan höra dina tankar. Fokusera på kroppen och hur skönt det är att ligga i tystnaden i tältet.

Stillheten, tystnaden och friheten av att sova på ett fjäll alltså! Bilden ovan är från när jag och Pelle gick från Storulvån till Blåhammaren för snart två år sedan!

 

Berätta gärna om ni provar övningen och vad ni tycker om den! Vore så spännande att veta ♥

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats