Emma Barremyr

Recept lyxig räksoppa

Förra veckan fyllde jag 29 år, och ja, det känns lite smått galet att jag är så nära 30 nu. När hände det? Jag fyllde ju nyss 20… Hehe. Födelsedagen var en lugn historia. Elsa sov två långa pass under dagen så jag hann både laga mat och baka i lugn och ro alldeles för mig själv, och det är lyx nu för tiden. Även om jag inte har något emot att ha Elsa hängandes i sjalen när jag pysslar i köket är det alltid skönt med lite egentid när jag har mycket att fixa!

Mina föräldrar kom på middag under eftermiddagen och jag hade dagen till ära kokat ihop en räksoppa med egen räkfond. Jag har aldrig gjort det tidigare, och varför vet jag inte? Det var ju varken svårt eller krångligt. Det jag vet nu är att jag kommer att göra det många gånger om! Det gav soppan så mycket smak. Jag spädde ut med grädde och sen serverade jag med en gäng räkor och ett gott bröd.

Det blev otroligt gott och vi alla ”mmm-ade” oss igenom middagen!

Recept Lyxig räksoppa

4 personer

Ingredienser:

1 kg räkor med skal
10 cm purjolök
2 morot
2 palsternackor
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré
1 dl vitt matlagningsvin
2 msk fiskfond
8 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
Salt och peppar

Skala räkorna och lägg skal och räkor i separata burkar. Skala morot och palsternacka och riv grovt på rivjärn. Hacka purjolöken i små strimlor och skär tunna skivor av fänkålen. Fräs morot, lök, palsternacka och fänkål i smör i ens tor gryta i några minuter. Tillsätt räkskal och tomatpuré och låt fräsa i ca 5 minuter. Tillsätt vin, fond och vatten och låt sedan sjuda i 30 minuter under lock.

Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och låt småkoka i 10 minuter. Red med majsstärkelse och smaka av med salt och peppar. Lägg upp räkorna i fyra djupa tallrikar och häll på soppan.

Servera med ett gott bröd och en sallad.

 

En perfekt soppa att lyxa med i helgen vetja! 

Jag hade köpt en stor chiabatta och la även fram några skivor av mitt cashewbröd, som är det godaste brödet som finns att äta till soppa om du frågar mig! Så mättande och gott!

> Recept på cashewbrödet finns här!

 

Till efterrätt hade jag gjort en paleokladdkaka med mintchoklad, hallon och grädde!

> Här finns recept på paleokladdkakan! Jag krossade 50 g hackad mintchoklad och blandade i smeten den här gånger och det blev fantastiskt gott. Jag ’äskar verkligen mintchoklad!

 

Så, det får bli veckans receptinspiration inför helgen!

Hoppas det smakar ♥

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Caroline

  Hej Emma! Tack för en fin blogg, har läst den ett par år nu 🙂 men jag saknar dina veckomenyer, de är nog uppskattade bland många när inspirationen tryter! Kram

  1. Emma

   Åh, så glad jag blir av att höra att du gillar bloggen och läst den så länge 🙂 Veckomenyerna har helt uteblivit i januari, men det kommer en i helgen för vi planerar att både skriva en meny och veckohandla! Tack för feedback, alltid kul att höra att det gillas 🙂 Kram

 2. Frida

  Åh vad gott allt ser ut! Funderar på att göra paleokladdkakan med mintchokladen i, men undrar om det bara är 5 gram som ska i? Det kanske ger mycket smak ändå, eller har en 0:a råkat trillla bort? Tack för en såå bra blogg!!

  1. Emma

   Vad kul att du tycker det! Jag var jättenöjd så rekommenderar både soppan och kladdkakan 🙂 Och ja det har fallit bort en nolla, ska vara 50 g 🙂 Bra att du uppmärksammade det! Kram

stats