Emma Barremyr

Hur ska man äta när man är sjuk ?

Jag får ofta frågor från er läsare som undrar hur ni ska äta när ni blir sjuka? Många oroar sig för att de äter för mycket och för att de ska gå upp i vikt under sjukdomsperioden, och det är generellt sett väldigt mycket ångest kopplat till det här med stillasittande (som ju sjukdom innebär) och att fortsätta att äta som vanligt.

Jag kan förstå denna oro och ångest hos varenda en av er eftersom jag också hade den under de åren jag led av ätstörningar. Att bli sjuk var då det värsta som kunde hända för mig eftersom det gjorde att jag tappade all kontroll över att kunna röra mig som vanligt, vilket i sin tur gjorde att jag kontrollerade maten lite extra – åt mindre och gick hungrig. Jag trodde helt enkelt inte att jag behövde äta som vanligt eftersom jag ändå bara låg still.

Jag kunde inte haft mer fel! Och HUR SJUKT är det inte att vi ens funderar på att svälta kroppen såhär när den är sjuk? 

När vi blir sjuka behöver vi all energi vi kan få för att bli friska igen! Är kroppen sjuk går ämnesomsättning upp och inflammationsprocessen aktiveras (två faktorer som kräver ENERGI) och kroppen jobbar hårt för att göra dig frisk igen. Vad tror du händer om kroppen då inte får tillräckligt med energi? Jo, det försämrar cellernas försvar och risken är då stor att det blir långvarigt.

Och glöm inte att du har muskler, organ och en hjärna som fortfarande kräver energi för att fungera även om du är sjuk!

Långvarigt kan det ju bli ändå, men om du ger kroppen bra och näringsrik mat så hjälper du den att slåss mot alla virus och bakterier. Kroppen behöver alla vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror och essentiella fetter den kan få.

Jag tror så mycket att lyssna på kroppen! Ingen annan är du själv vet hur mycket du bör äta för att må bra. Mitt bästa tips är att slänga ut vågen – den kommer aldrig att göra dig lycklig. Lyssna sedan på kroppen och ge den mat när den är hungrig, peppa dig själv med snälla tankar och ett glatt leende när du står framför spegeln. Ge kroppen kärlek istället för hat ♥

 

Några goda näringsrika recept du kan boosta dig med när du är sjuk!

>> Ingefärsshot

>> Nyponsoppa med hemgjorda mandelbeskvier

>> Smoothiebowls

>> En sjukt god pannkakstårta

>> En fantastiskt god smörgås

>> Avokadofrossa

>> Näringsrika sallader

 

IMG_9169-980x650IMG_9018-980x653-980x653img_9561-980x653

 

Något som också är värt att nämna här är att när jag hade ätstörningar och problem med maten var jag ofta sjuk, säkert en gång i månaden. Kroppen fick helt enkelt inte den energin den behövde – jag åt för lite och tränade för mycket. Är du en sån som är sjuk ofta? Kanske är det att äta lite mer och träna lite mindre som är nyckeln för dig! Näringsrik mat och vila är bästa medicinen och även bra i förebyggande syfte!

 

Läs också:

>> Hur ska man tänka med träning när man är sjuk?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats