Emma Barremyr

Tankar om förlossningen och mina förberedelser

Hej vänner ♥

Förlossningen har under större delen av graviditeten känts väldigt långt bort. Jag har ju hela tiden vetat om att den dagen förr eller senare kommer att komma, men mentalt har det varit svårt att förstå att det på riktigt är något som jag ska gå igenom.

Efter ultraljudet som vi gjorde i vecka 21 och i takt med att jag känt hur bebis har vuxit i magen har det dock blivit mer och mer verkligt. Och nu närmar det sig verkligen! Idag är det exakt 10 veckor kvar till BF ♥

Sedan några veckor tillbaka upptar förlossningen en stor del av mina tankar och jag känner mig så glad och pirrig i kroppen när jag tänker på vad som väntar. Förlossningen är något som jag ser fram emot väldigt mycket och jag hoppas så innerligt att jag får föda vaginalt. Det är min största dröm just nu!

Jag är medveten om att det kommer att göra skitont, och att mycket kan hända under en förlossning. Jag har flera vänner som fått göra akut kejsarsnitt, spruckit väldigt mycket och haft allmänt långa och jobbiga förlossningar, och det är självklart något jag kan känna en liten rädsla för. Jag kan inte kontrollera det som kommer att ske och det är såklart lite läskigt.

Men jag tror inte heller på att oroa sig för något som inte ännu skett. Att gå och oroa mig inför allt som kan ske under en förlossning kommer knappast att hjälpa mig, utan jag försöker istället tänka positiva tankar, intala mig att det kommer att gå bra och att jag ska göra mitt allra bästa för att hålla mig lugn och ge mig själv en bra upplevelse. Pelle kommer att stå vid min sida, och jag litar mycket på hans stöd. Tillsammans är vi så starka!

Mental träning och förberedelse tror jag är extremt viktigt, och för att få en så positiv upplevelse som möjligt tror jag mycket handlar om att faktiskt tänka positivt och lita på att kroppen klarar detta. När jag tänker på alla kvinnor som fött barn tidigare och på att min kropp faktiskt är gjord för detta blir jag lugn och trygg. Jag behöver inte vara rädd!

15216175_10154086726129646_373816666_o

Men som sagt, mental förberedelse, avslappning, andning och information om vad som kommer att ske och hur en förlossning går till tror jag är viktigt och här nedan delar jag med mig av en lista på hur jag/ vi förbereder mig/ oss!

Så förbereder jag mig inför förlossningen:

>> Föräldrakurs på MVC. Vi har fortfarande inte fått något startdatum för föräldrakursen än, men enligt min barnmorska kommer den dra igång i mitten på februari. Det ska bli spännande och jag ser fram emot det väldigt mycket då jag hört från alla mina vänner att det är mycket värdefullt om man är förstföderska!

>> Förlossningsutbildning på Centralsjukhuset. En utbildning om förlossningen helt enkelt som också ska vara väldigt bra. Den hålls om måndagskvällarna här i Karlstad, och jag tänker att en kväll i slutet på februari/ början på mars blir lagom för oss!

>> Gravidyoga. Startade igång en kurs för ett par veckor sedan som kommer hålla på i stort sett hela vägen fram till förlossningen. Här tränar vi avslappning, uthållighetsövningar, andning, meditation, knipövningar, dans mm. Jag älskar det och blir alltid så lugn under dessa timmar! Försöker även påminna mig att göra lite övningar hemma emellanåt och öva på avslappning varje dag. Syrran sa att det var grymt bra att ha med sig kunskaperna från yogan under förlossningen!

>> Förlossningsförberedande kurs på Yogainstitutet. Det är en halvdagskurs med yoga och massage samt genomgång av hur partnern kan vara ett stöd under graviditet och förlossning som jag bokat in mig och Pelle på. Tillsammans kommer vi träna yoga, andningsteknik, massage att använda under både graviditeten och förlossningen samt gå igenom vikten av att ha ett inre fokus.

>> Prata om förlossningen. Vi pratar jättemycket om hur jag vill att Pelle ska vara mot mig, vad han ska säga och hur han på bästa sätt kan peppa! Känns jätteviktigt att vi pratat igenom sånt vi funderar på och att vi båda känner att detta är något vi gör tillsammans.

>> Läsa böcker, lyssna på förlossningspoddar och läsa förlossningsberättelser. Så värdefullt att få ta del av andras erfarenheter!

>> Skriva förlossningsbrev. Detta är inget jag gjort ännu, men som jag tänker börja fila lite på i veckan!

>> Packa BB-väskan. Avvaktar med det några veckor till, men det känns som en mysig förberedelse som jag tror kommer göra allt ännu mer verkligt!

IMG_2969-980x652

 

Vad tänker ni om förlossning och förberedelserna inför den?

Vad gör ni för att förbereda er?

Och ni som redan fött barn tidigare, vad upplevde ni hjälpte er?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helena

    Innan mina två förlossningar har jag bara förberett mig genom att läsa boken ”föda utan rädsla”. Tycker att den är så bra! Jag hade i och för sig övat mycket på avslappning i många år innan jag födde barn och det var ovärderligt! Jag tycker som de andra ovan att det var jättebra att ha en positiv mental inställning under värkarna och jag slappnade av så gott det gick och använde positiva mantran ”ner, ut, ja”. Har 12 veckor kvar till mitt tredje barn ska födas och jag ska försöka göra samma sak igen, positiva mantran och avslappning under värkarna. Någon musik eller mat behövde jag inte under tiden, jag gick helt in i mig själv och ville liksom inte ha någon yttre stimulans alls. Under krystfasen vad det skönt att bli peppad av min man och barnmorskan, men i övrigt låg jag helt stilla i sängen i samma position genom båda förlossningarna. Ville inte röra mig, äta, lyssna på nåt eller så. Lycka till, hoppas att du får en bra upplevelse!

    1. Emma

      Åh, tack för alla tips! Så värdefullt att ta del av andras tankar och upplevelser. Tror precis som du nämner att positivt tänkande är jätteviktigt och likaså avslappningen. Ska öva massor på det! Lycka till med din tredje förlossning nu 🙂 Kram

  2. Mia

    Näe, man vet aldrig vad som väntar, men det är såååå coolt när det händer 🙂 Om du vill läsa förlossningsberättelser så finns det två ”roliga” (haha..) i min blogg. Bara att söka på förlossningsberättelse för ett eller två goda skratt. Kämpa på! Det kommer att bli grymt!

    1. Emma

      jag förstår det! Vilken spänning alltså <3 Ska gå in och kika, läser mer än gärna roliga förlossningsberättelser 😀

  3. Teresia

    Hej Emma. Vilken fin mage du har =). Du är ännu vackrare nu som gravid och då tycker jag du är otroligt vacker redan innan. Jag har fött två barn. Jag har skrivit förlossningsbrev med båda, sett en film om profylaxandning och avslappning, gått föräldrakursen och mammayogat. Med första barnet gick det väldigt snabbt och jag blev överväldigad och rädd. Med andra var jag mer förberedd på vad jag ville ha (TENS, profylaxandning och epidural. Ej lustgas). Det blev en mer långdragen förlossning men helt underbar då jag kände mig lugn. Det är ju väldigt individuellt vad man vill ha för hjälp vid förlossningen och det är svårt att veta innan. Men läs på och testa det du själv känner att du vill. Ta stöd av killen under förlossningen. Packa med dryck och ngt du gillar att äta. Jag hade med mig bilgodisar då de är lätta att äta och choklad. Jag hade även förberett en skiva med lugn musik som vi spelade. Så en spotifylista kan ju vara ett förslag. Under värkarna tänkte jag att jag andades neråt mot underlivet. Som ett naturligt flöde ut. Kanske låter flummigt men det hjälpte mig att känna att jag hade kontroll. Kvinnokroppen är fantastisk. Försök njuta av det häftiga du får var med om och lycka till! Jag följer graviditet här med spänning. Go på dig!

    1. Emma

      Åh, tack! Vad du är söt <3 Och även tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, det är guld värt att få ta del av tips från er som redan gått igenom förlossningar! Ska sätta mig med ett förlossningsbrev i dagarna och öva massor på avslappning! Och en spotifylista, vad smart att fixa! Tack för tipset 🙂 Kram

  4. Veronica

    Låter som en mkt lagom lista! 🙂

    Jag tyckte andnings- och avspänningsövningar gav mig mycket. Mental inställning att man kastar bort varje värk och att den värken aldrig kommer tillbaka.
    Bäckenbottenträning jättemycket är superviktigt. Det hjälpte mig i krystandet. Även träna på att slappna av bäckenbotten lika viktigt. Tycker det är värt att ha en app som kostar några tior men som ger påminnelser, resultat och har en träningsprogram snarare än att knipa lite nu och då när man kommer på det.
    Och inte känna sig misslyckad om nåt inte blir som man tänkt sig, alltifrån smärtlindring, födoställningar till såklart ev kejsarsnitt… 🙂

    1. Emma

      Jättebra tips! Uppskattar så mycket att höra från er som gått igenom förlossningar och vad som hjälpte er. Positivt tänkande, avslappning och andning verkar vara det bästa. Ska öva massor på det 🙂 Och tack för tipset om appen, den ska jag ladda hem!

stats