Emma Barremyr

Steg för livet

Jag har precis sett kampanjfilmen ”Steg för livet” och är alldeles tagen. Filmen handlar om självmord och eftersom jag själv varit drabbad av psykisk ohälsa och haft känslor av att inte vilja leva längre berörde den mig extra mycket. Det är så viktigt att vi pratar om det här och hur vi kan göra för att hjälpa människor som mår psykiskt dåligt och bär på självmordstankar.

Julen är en svår tid för många människor då känslan av ensamhet blir allt mer påtaglig. I kampanjen Steg för Livet uppmanas svenska folket att visa sina nära och kära extra omtanke under julen. Jag vill uppmana er att titta på den här kampanjfilmen och sprida den vidare i era kanaler så att så många som möjligt kan ta del av den och få lära sig hur vi kan hjälpa dessa människor ♥

Information om kampanjen ”Steg för livet”

Var sjätte timme tar en person livet av sig i Sverige. Över 1500 människor per år – fem gånger så många som omkommer i trafiken. Självmord är ett stort folkhälsoproblem som fortfarande är omgärdat av starka tabun och myter. En av riskfaktorerna för självmord är just känslan av ensamhet och utanförskap, känslor som kan bli särskilt tydliga vid jul för människor som kanske saknar familj och gemenskap.

För att lyfta denna viktiga fråga skapade Suicidprevention i Väst tillsammans med Contentbyrån OTW kampanjen Steg för livet – en unik satsning för att öka kunskapen bland allmänheten om hur man kan hjälpa någon som tänker på självmord.
– Känslor av ensamhet och utanförskap är riskfaktorer för självmord. Många tror att det är farligt att fråga om självmordstankar. Men det stämmer inte. För de allra flesta är det en lättnad att få prata om hur man känner, säger Else-Marie Törnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst.

stegforlivet.se presenteras fyra steg som kan fungera som ett stöd när man pratar med någon som mår dåligt. Det handlar om att våga ta kontakt med personen, visa att man vill lyssna, fråga om självmordstankar och var man kan söka hjälp. Den gripande kampanjfilmen är regisserad av Paul Jerndal som också gjort den internationellt prisbelönta filmen Indigo.

I filmen berättar personer med erfarenhet av självmordstankar om vad som har hjälpt dem att orka fortsätta när livet har varit svårt. En av dem är 18-åriga Moa Larsson.
– Bara att någon skickar ett sms och frågar hur det är med mig eller att någon finns där på andra sidan luren när jag mår dåligt gör skillnad. Det finns inget som löser alla problem men det här kan göra bördan lite lättare att bära och att jag orkar fortsätta, säger Moa Larsson.

13_stegforlivet

 

Ta hand om er och ge kärlek till er själva och era medmänniskor. Vi finns för varandra 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Janina

    Tack för att du skrev detta inlägg och delade denna film. Den berörde mig verkligen. Bara att en så enkel fråga som ”hur mår du egentligen?” eller ”kan jag göra något för dig?” kan göra så mycket. Den här filmen är verkligen viktig och jag tycker de verkligen når ut med sitt budskap. Kram till dig!

    1. Emma

      Den berörde mig också väldigt starkt och jag tycker det är så viktigt ämne att prata om <3 Sprid den gärna vidare! Kram

stats