emmabarremyr

Emma Barremyr

Yoga för chakrasystemet

Hej vänner ♥

Sedan några veckor tillbaka går jag på medicinsk yoga igen. Det blev ju ett litet uppehåll när jag började må dåligt i och med graviditeten, samt att jag gick en kurs i gravidyoga som var lite lugnare under den perioden. Nu när jag mår bättre är det så fantastiskt att vara tillbaka på den medicinska yogan. Jag känner vid varje tillfälle hur mycket jag behöver det och hur otroligt viktigt det är att jag ger mig själv den tiden.

Min yogalärare Birgitta är fantastisk, och av någon anledning så träffar hon mig så rakt in i hjärtat varje gång. Det är som att jag kommer dit och får exakt de rörelser och ord jag behöver just där och då, och det utvecklar mig enormt mycket. Hon får mig att inse att alla svar jag söker finns inom mig, och när jag tar mig tid till reflektion är det lättare att hitta dem.

Idag jobbade vi med ett yogapass för chakrasystemet. Våra chakran är något som jag kom i kontakt med för första gången för lite mer än ett år sedan när jag började på den medicinska yogan och som jag tycker är väldigt spännande.

Vad är då chakra kanske ni undrar?

Enligt yogatraditionen består människan inte bara av den fysiska kroppen utan även av ett energisystem – det så kallade chakrasystemet, och inom yogan arbetar man med att balansera detta energisystem med avsikten att uppnå hållbar hälsa, välbefinnande och balans i livet.

Det finns sju chakran, och alla chakran representerar olika funktioner i kroppen samt situationer och skeden som vi möter under livets gång. Beroende på hur vi lever – vanor i vardagen, invanda tankegångar, uppväxt, miljö, arbetssituation och/eller familjeförhållanden – så kan våra chakran undertryckas eller överstimuleras och därmed bli instabila. Yoga och meditation för de olika chakrapunkterna kan hjälpa oss att balansera dem på flera olika sätt.

Om vi tar mig som exempel. Det jag tycker är så spännande är att jag, som t.ex. har haft mycket problem med att känna trygghet, varit en vilsen själ genom hela uppväxten och därmed många gånger upplevt känslor av ensamhet och otillhörighet tydligt kan se hur detta har gett mig obalanser i första chakrat, rotchakrat. Obalanser där visar sig nämligen genom dålig blodcirkulation, problem med ben, höfter och tarmar, fysisk och mental trötthet samt menstuationsproblem (t.ex. mycket menssmärtor, pms och oregelbunden mens), saker som jag länge haft stora problem med. Genom att göra yogaövningar och meditationer för det första chakrat stärker jag upp det området i kroppen och kan på så vis få ny kraft och energi och hjälpa kroppen att “läka” från dessa problem.

Det kanske låter jätteflummigt, men jag tycker det är jättespännande och känner så starkt att det hjälper mig!

Mest tror jag att det handlar om att bli uppmärksam om sin egen kropp och vilka obalanser som finns och förstå varför. Genom att sedan lägga fokus där samt vilja stärka och hjälpa sig själv tror jag skapar förutsättningar för de förändringar som behövs, om ni förstår vad jag menar?

img_1225

 

För övrigt vill jag bara ge dig en påminnelse att stanna upp precis här och nu.

Ta ett djupt andetag och fyll lungorna ordentligt med luft, känn dofterna du omges av, upplev världen runtomkring dig just där du står, ge dig själv ett leende på läpparna och skicka iväg massa kärlek från ditt hjärta till alla som behöver ♥

 

Stor kram till er alla / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

   Nej, den är inte fysisk på det sättet som andra yogaformer är, det jobbar mer med det mentala och är väldigt bra vid stress och psykisk ohälsa 🙂 Kram

 1. Lovisa

  Det här inlägget inspirerade mig verkligen till att fokusera mer på teorierna bakom yoga. Jag är redan kär i det fysiska och hur det får mig att kännas efteråt, men funderar på hur mycket mer effekt jag skulle kunna få om jag gick in med mer intention. Precis som du skulle jag också behöva jobba mer på mitt root-chakra!

  Tack för den inspirationen i snöslasket.
  Kram / L

  1. Emma

   Vad roligt att det inspirerade dig! De mentala effekterna är verkligen jättespännande och är du nyfiken på att lära dig mer kan jag rekommendera dig att läsa på om chakra 🙂 Kram

stats