Emma Barremyr

Glutenfritt sodabröd med solroskärnor och teff

img_7620

Hej vänner ♥

I helgen satt jag och klickade runt bland alla underbara glutenfria recept hos Nillas Kitchen. Har ni inte varit inne på hennes sida rekommenderar jag er att kika in! Eftersom jag var sugen på ett nybakat bröd fastnade jag direkt för det glutenfria sodabrödet med solroskärnor och teff när jag såg bilderna. Det såg så gott ut! Till min glädje fanns alla ingredienser hemma och en timme senare att jag i soffan och njöt av ett varmt nybakat bröd.

Mums!

Brödet blev så gott och mättande – saftigt, smakrikt, proteinrikt och näringsrikt – och passar utmärkt både till frukost och som matbröd. Det var otroligt enkelt att svänga ihop och jag älskar verkligen bröd som är sådär snabblagade och som inte behöver jäsas.

Rekommenderar er att testa detta bröd till helgens frukost eller brunch! Eller varför inte till en god och värmande höstgryta till söndagmiddagen?

img_7637 img_7623 img_7631

Ingredienser (2 bröd, ca 8 portioner):

5 dl vatten

2 ägg

0,5 dl honung

1 msk citronsaft

2,5 dl teffmjöl, mörkt eller ljust

2,5 dl majsmjöl

2,5 dl potatismjöl

1 dl krossade linfrön

1 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

3 msk psylliumfröskal

3 tsk xantangummi*

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop vatten, ägg, vinäger och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser väl för sig (OBS – viktigt att du måttar exakt). Tillsätt mjölblandningen till vätskan och blanda hastigt ihop med elvisp. Det är viktigt att du börjar blanda med en gång och rör hastigt under någon minut så att det blir en slät deg utan klumpar. Degen behöver inte knådas eller vispas under någon längre tid. Låt sedan degen stå och svälla i bunken i ca 10 minuter. Stjälp försiktigt upp den ganska så klibbiga degen på en rejält mjölad yta och se till så att den håller ihop. Dela degen i två delar med en kniv och använd extra mjöl för att forma två runda bröd. Placera ut bröden på en plåt med bakplåtspapper och skåra ett kors i varje degrundel. Skär hela- eller nästan hela vägen igenom. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills att bröden svällt upp och fått fin yta.

*Xantangummi – är ett naturligt framställt förtjockningsmedel och har precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får ingredienserna i den glutenfria bakningen att hålla ihop.

img_7636 img_7624 img_7628

 

Om det finns bröd kvar? Nix, så här hemma blir det kvällsbak idag för att fylla på brödförrådet inför helgen! Och nybakat bröd till kvällsmat – mums!!!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats