Emma Barremyr

Tips mot sömnproblem

Hej vänner ♥

När jag gick in i väggen för snart två år sedan var ett av symtomen svåra sömnproblem. Jag hade sällan problem med att somna om kvällarna. Det gick ofta väldigt fort på grund av att jag var så utmattad, men istället vaknade jag ofta flera gånger i timmen, hade svårt att somna om och kunde även ligga vaken flera timmar i sträck vissa nätter.

När jag började sova dåligt var det som att allt gick utför. Den lilla återhämtning jag tidigare fått när jag sovit uteblev och stressen över att inte kunna sova gjorde liksom det hela värre. Jag kände mig så otroligt ensam på nätterna (även om Pelle hela tiden fanns där) och fick ofta panikångest av att ligga vaken med tankarna som surrande i huvudet. Det blev som en ond spiral nedåt – när sömnen slutade fungera, då funkade ingenting – och det tog inte länge innan jag brakade ihop på riktigt.

Det tog lång tid för mig att få ordning på sömnen. Eftersom jag ofta hade fått panikångestattacker i samband med att jag legat vaken om nätterna hade jag starka och obehagliga känslor kopplat till dessa upplevelser, vilket innebar att jag byggde upp en stor rädsla för att uppleva det igen. Många av mina terpitimmar gick därför åt till att prata just sömn. Det tog tid, men i kombination med terapi, avslappningsövningar, kvällsrutiner, mindre stress och mer vila lyckades jag successivt börja sova bättre igen.

Något av det allra viktigaste för mig var att skapa rutiner kring sänggåendet. 

img_8746

Jag hör många runtomkring mig som sover dåligt och jag känner därför att det här är något vi behöver prata mer om. Sömnen är den allra viktigaste återhämtningen vi har. Rubbad sömn är tecken på att saker och ting inte är som det ska, och börjar sömnen påverkas av stress – då har det gått ganska långt – och det är dags att göra något åt problemet. 

I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av mina bästa tips mot sömnproblem samt vilka rutiner som hjälpte mig att sova bättre.

För mig blev det viktigt att varje kväll såg ungefär likadan ut och att jag gjorde sånt som fick mig att bli lugn och må bra. Vad man blir lugn och mår bra av är såklart olika från person till person, så se mitt inlägg som inspiration och ta åt dig av det du behöver. Fundera på vad just DU mår bra av och hur du skulle vilja avsluta dina dagar.

Mina kvällsrutiner handlade om att ”stänga av” tidigt, undvika skärmljus och nya intryck från mobil och liknande. Istället pysslade jag om mig själv, fokuserade på att skapa ett inre lugn, skrev dagbok om personlig utveckling, kvällsfikade och låg på spikmattan i minst 30-45 minuter varje kväll. Ett svalt sovrum gjorde att jag sov ännu bättre.

Just spikmattan gjorde verkligen underverk för mig, speciellt i kombination med en avslappningsövning (t.ex. den här). Det var värsta sömnpillret, och de gånger jag sedan vaknade mitt i natten tog jag hjälp av spikmattan och avslappningsövningar för att somna om – och det funkade!

>> Vill ni läsa mer ingående om mina kvällsrutiner kan ni göra det här!

img_7406-980x653

Sammanfattning – mina bästa tips mot sömnproblem! 

>> Om du känner dig stressad – GÖR något åt stressen och dra ner på tempot

>> Motionera gärna dagtid, men undvik att få upp pulsen på kvällen

>> Skapa kvällsrutiner som du mår bra och blir lugn av

>> Undvik koffein och att sova på dagtid

>> Gå och lägg dig samma tid varje kväll

>> Undvik skärmljus 2 timmar innan sänggående (och undvik att ha telefonen på när du sover)

>> Ligg på en spikmatta och gör mindfulness-/ avslappningsövningar innan du ska sova

>> Ha gärna ett fönster öppet så att sovrummet är svalt och skönt

>> SOV i sovrummet – undvik mobil, tv-tittande och liknande. Låt kroppen få förknippa sovrummet med just sömn

>> Gå i terapi om du upplever obehagliga känslor i samband med sömn

>> Tänk på att rädslan och oron över att inte kunna somna, eller att inte få tillräckligt med sömn, kan göra dina problem ännu värre. Försök att släppa de tankarna och fokusera i stället varje dag på en positiv bild av att din sömn blir bättre.

 

Jag hoppas att ni sover gott och tar hand om er vänner ♥

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Tack för tipsen! Men menar du att kvällsrutinerna har fått dig att sova bättre på natten? Själv har jag aldrig problem med att somna in, men vaknar varje natt och ligger vaken 1-2 timmar. Jag förstår om kvällsrutinerna är bra för insomningen, men hur har de hjälpt dig att sova bättre alt. somna om när du vaknar?

  1. Emma

   Ja faktiskt. Kvällsrutinerna har fått mig att bli lugn på kvällen och släppa många tankar och oroskänslor vilket gör att jag vaknar mindre på natten och istället sover djupare. Sen är nog mindfulness- och andningsövningarna de som hjälpt mig mest att kunna somna om när jag vaknat på natten 🙂

 2. Mari

  Fina du! Kram <3
  Jag känner så igen mig, hade också enorma sömnproblem. Problemen blev värre och värre då jag insåg att jag bara blev stressad över att jag inte kunde somna. Jag fick panik. Allt gick utför och det innebar ju såklart att energin på dagarna inte alls räckte till. Så ja, sömn är SÅ viktigt. Och SÅ viktigt att prata om. kramar

  1. Emma

   Är så tackan för att du delar med dig! Känner igen mig i stressen du beskriver av att inte kunna somna om och få panik, inte bra! Hoppas att du hittat strategiers hjälpt dig att sova bättre! Kram

 3. Sara TRANINGSGLADJE.SE

  jag håller verkligen med. för mig är sömnen det mest tydliga tecknet på när jag gör fel val i livet. minns när jag började jobba med ett projekt som liksom skavde lite, som inte kändes rätt. och när jag natt efter natt inte kunde sova så förstod jag att detta projekt inte var något för mig. det som relaterat till sömn är verkligen ett sätt för kroppen att säga ifrån.

  1. Emma

   Jag förstår helt klart vad du menar, och det är ett väldigt smart sätt för kroppen att signalera att något inte står rätt till. Viktigt att man lyssnar då 🙂

stats