emmabarremyr

Emma Barremyr

Glutenfria havrefrallor och kaffe med kokosolja

IMG_5265

Hej mina sötnosar ♥

Inför midsommar bakade jag ett nytt brödrecept som jag hittade i tidningen Baka Glutenfritt. Jag följde det till punkt och pricka och blev otroligt nöjd! Det blev ett gäng glutenfria havrefrallor som blev sådär luftiga och fluffiga som riktiga brödbitar ska vara!

För övrigt så älskar jag smaken av havre! Det är en stor favorit hos mig och dessa underbara frallor kommer göras många gånger om här hemma. Under midsommarhelgen har de funkat fint både till frukost, som “hamburgerbröd“, mellanmål och till midsommarbuffén.

Ett gott bröd får man aldrig för mycket av, ellerhur?

IMG_5255IMG_5256

Ingredienser:

3 1/5 dl havregryn

50 g jäst

3 1/2 dl rismjöl

1 1/2 dl potatismjöl

2 tsk salt

1/2 dl fiberhusk

1/2 dl pofiber

2 ägg

2 msk olivolja

2 msk honung

7 dl fingervarmt vatten (37 grader)

Mixa havregrynen till ett mjöl i en mixer. Smula ner jästen i en bunke. Blanda havregryn, rismjöl, potatismjöl, salt, fiberhusk och pofiber i en annan bunke. Vispa ihop ägg, olja och honung i en skål. Häll vattnet över jästen, tillsätt äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en ganska lös och klibbig deg. Rör ordentligt. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen med hjälp av en skarpa eller slickepott på lätt mjölat bord, använd rismjöl. Forma degen till en längd utan att knåda ut luften. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar med “lätta händer” så att luften behålls. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla bröden med ägg och strö över lite havregryn som garnering. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna lite och flytta sedan över bröden på galler och låt dem svalna helt under bakduk.

IMG_5268IMG_5270

Jag bakade dem på kvällen och lät dem sedan svalna under bakduken under natten. När jag kom upp på morgonen efter hade jag alldeles färskt och nybakat bröd till frukost. Mmmmh, vilken underbar känsla! Jag ÄLSKAR nybakat bröd till frukost ♥

På brödbitarna hamnade ett stekt ägg och kaviar samt jordnötssmör och jordgubbsmarmelad – två favoritkombinationer på smörgås just nu!

Till dessa godbitar drack jag kaffe med kokosolja och mjölk som jag alldeles nyligen provat och förälskat mig i. Har ni testat kaffe med kokosolja? Jag har inte gjort det, och varför vet jag inte?! Jag har sett många som druckit det tidigare, men aldrig tänkt på att prova det själv. Förra veckan fick jag för mig att göra det, och herregud så gott!!!! Kaffet blev lent och kändes lite “snällare” mot magen än vad det annars gör.

Hur jag gjorde?

I mitt favoritkaffe <– (klick) blandade jag ner 1 tsk kokosolja och en skvätt mjölk och sedan var kaffet redo att avnjutas!

IMG_5276IMG_5279IMG_5281IMG_5283

Underbara älskade frukoststund ♥

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Emma

      Tror tyvärr inte det då havremjöl inte binder ihop smeten lika bra. Potatismjölet är iallafall viktigt här!

stats