Emma Barremyr

Min favoritmeditation – Kirtan Kriya

Hej vänner ♥

Under året som gått kan jag säga att jag blivit smått frälst av alla yogatimmar jag varit på, och jag skulle vilja prata lite mer om just meditation idag!

Meditation, är det att sitta på golvet med korslagda ben och inte tänka på någonting?

Nej faktiskt inte, men det var vad jag längre trodde! Meditation är faktiskt inget annat än mental träning, och för mig handlar det om att hitta ett inre lugn, en sinnesfrid och ett sätt att hantera känslor på. Förra våren gick jag kurser i meditation och lärde mig då mer om vad det faktiskt innebar. Vi jobbade både med att meditera över ett fokus och att göra mantrameditationer, och det hände massa spännande saker inom mig! I höstas började jag på den medicinska yogan på Yogainstitutet här i Karlstad och där och då blev jag frälst!

Under året som gått har jag fått testa på många olika meditationer med olika syften, men den som har passat mig bäst och som blivit min favorit (så mycket favorit att jag till och med gör den hemma) är Kirtan Kriya. Det är en av de viktigaste meditationsteknikerna i kundaliniyoga och som påverkar hjärnan väldigt starkt. Forskning har visat att regelbundet utförande av Kirtan Kriya (tolv minuter om dagen i åtta veckor) ökar blodtillförsel till frontal loberna och parietal loberna, vilket ger många positiva effekt mentalt och fysiskt.

Bland annat så reducerar det stress, minskar depression, förbättrar minnesfunktioner, förbättrar sömnen, reducerar inflammation, balanserar humöret, förlänger den del av kromosomer som kontrollerar åldrande och ger ett ökat välmående. Meditationen stimulerar och skapar också nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva! På yogan använder vi Kirtan Kriya som en meditation för att bryta dåliga vanor som bygger på mentalt eller fysiskt beroende. Den är alltså bra när man vill släppa taget om t.ex. skadliga beteenden, socker, kaffe, cigarretter eller en skadlig relation.

Just Kirtan Kriya går ut på att till musik ljuda mantrat högt i två minuter, viska i två minuter, upprepa det mentalt i två minuter, viska i två minuter och sedan ljuda högt i två minuter tillsammans med fingerrörelser. Lyssna på låten och se youtubedemonstrationen (tips nedan) så förstår ni vad jag menar! Allt som allt tar den 10 minuter, men man kan givetvis göra varje del lite längre om man vill.

 

Vill du testa meditationen hemma?

Klicka här för att komma till en fantastiskt fin presentation av meditationen Kirtan Kriya på Youtube!

Har du Spotify – sök på Kirtan Kriya och välj short version.

 

Jag tror verkligen starkt på det här med meditation och gissar att det kommer vara nya medicinen mot våra stressrelaterade sjukdomar i framtiden. All min stress, oro och ångest försvinner spårlöst och jag känner mig alltid mycket lättare i sinnet efter mina yogalektioner ♥

 

IMG_8799 - Kopia

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Agnes

  Hej Emma!

  Jag hittade din blogg för snart två år sedan och OJ vad jag älskar den. Du har en sån otroligt sund syn på hälsa och livet i övrigt som jag inspireras av. Självklart var jag tvungen att testa detta med Kirtan Kriya och jag tror verkligen att detta är en form av meditation som kommer att passa mig och som faktiskt kommer att bli av. Jag har en fråga – när jag satt och gjorde detta så kom (såklart) en massa tankar om allt och inget till mig. Ska jag låta dessa tankar komma eller ska jag försöka få bort dem och fokusera på mantrat när dem kommer?

  Skulle bli så tacksam om du vill svara på detta! Än en gång, TACK för en alldeles fantastisk blogg. Massa kramar till dig!

  1. Emma

   Hej Agnes! Tusen tack för dina fina ord om bloggen, kul att du gillar den så <3 Så fint att du hittat kirtan kriya och gillar den! Jag tror många fler funderar på samma sak som dig, så jag väljer att ta upp din fråga i ett inlägg. Håll utkik så kommer ett svar inom kort! KRAM <3

 2. Minna

  Jag älskar yoga och yin yoga speciellt, som handlar om att ligga länge i stretchen & därmed en slags ”meditation”.
  Men måste säga att jag är rätt dålig på att utföra enbart meditation, det är något jag skulle vilja testa och få in i vardagen. Har bara inte gjort det ännu!

  Ska se om jag kan testa denna någon dag, har så svårt att släppa tankarna från telefonen eller andra saker :’)

  1. Emma

   Ja yinyoga har jag också provat några gånger och det gillade jag verkligen! Skönt att stanna så länge i positionerna 🙂

stats