emmabarremyr

Emma Barremyr

Uppdatering om min IBS

God morgon vänner ♥

 

Jag fick ett önskemål från en läsare om att skriva en liten uppdatering om hur det går med min IBS och min krånglande mage! Det delar jag gärna med mig av, eftersom jag vet att ni är fler som lider av samma problem och uppskattar mina tips om magproblem 🙂

 

Ni som följt mig vet att jag haft problem med magen väldigt länge. I början av året fick jag nog och bestämde mig sedan i februari för att testa FODMAP-behadlingen som många av er rekommenderat mig. Det var det bästa jag någonsin gjort för min mage och såhär i efterhand undrar jag varför jag väntade så länge med det? Förmodligen för att det var en stor kraftansträngning och innebar ganska strikt kost under en längre tid. FODMAP-bheandlingen går nämligen ut på att utesluta livsmedel som kan ge symtom vid IBS för att man sedan ska kunna testa sig fram med livsmedel för livsmedel för att se vad man är känslig mot. Jag skrev en del inlägg under den här tiden och för dig som vill läsa mer länkar jag några inlägg nedan!

Efter att ha genomgått elimineringsfasen började jag så smått införa livsmedel jag uteslutit igen och på så vis insåg jag vilka livsmedel det var jag inte tålde. Avokado var t.ex. ett livsmedel jag reagerade stark på. När jag åt avokado igen blev jag nästan magsjuk för att jag reagerade så kraftigt – och det åt jag varje dag förut? Inte konstigt att jag var så dålig i magen jämt… Lök, bönor, broccoli, blomkål och livsmedel med sockeralkoholer var också sånt jag reagerade stark av, och därför utesluter jag sånt helt och hållet från min kost idag. Fruktos däremot gick jättebra, vilket jag är jätteglad för – jag ÄLSKAR ju frukt!

Idag mår min mage väldigt bra och jag vet vad jag kan äta och inte kan äta för att hålla magen nöjd! Det är otroligt skönt även om det såklart är tråkigt att inte kunna äta avokado, lök, bönor, svamp och annat som jag gillar. Men det är en smäll jag får ta helt enkelt. Att må bra i magen är ju såklart det viktigaste och det finns mycket annat got jag kan äta!

En annan sak jag dock lagt märke till är hur mycket min mage påveras av mitt psykiska mående. Mår jag dåligt psykiskt eller stressar mycket strejkar magen med desamma och det spelar då ingen roll hur bra jag äter så blir jag ändå jättesvullen, får halsbränna, trötthet och ont i magen. Därför tror jag att mina yogatimmar kommande veckor kommer vara av stor betydelse för min maghälsa, mindre stress och mer lugn och ro.

Aloeveradrycken som jag skrev om för ett tag sen har också hjälpt mig mycket med magproblemen! Framför allt så upplever jag att halsbrännan och svullnaden blir mindre och jag kan gå på toaletten regelbundet vilket underlättar för magen otroligt mycket!

 

IMG_8890

 

Eftersom aloveradrycken hjälpt mig så mycket så säljer jag den numera själv. Rekommenderar den varmt till alla som har liknande problem som mig! Är du intresserad av att testa får du gärna kontakta mig via mail på emma@ptbyemma.se så kan jag berätta mer!

 

Läs mer om mina och mina läsares magproblem här – ett samlat inlägg med massa tips för magproblem!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Hej Emma! Jag började med FODMAP för 3 veckor sedan och har följt råden väldigt noga i 3 veckor med något mindre avsteg. Än så länge har jag tyvärr inte märkt någon skillnad och undrar därför hur lång tid det tog för dig innan du märkte av någon förändring (Jag läste att det kunde ta upp till 12 veckor men hoppas jag inte behöver vänta så länge.. 🙁 ) Ha det fint och tack för en underbar blogg! <3

  1. Emma

   Hej Hanna! Vad du är grym som kämpar på! För mig tog det också lång tid innan jag började känna någon skillnad. Tror jag höll på i ett par månader minst innan jag började känna något. Håll ut lite till – för det är så värt det sen och lycka till <3

 2. Emmy

  Hej! Vill börja med att säga tack för en bra och inspirerande blogg! Klickar in här varje dag och blir alltid lika glad, du verkar vara en så härlig person vilket lyser igenom dina inlägg 🙂

  Jag har varit frisk från anorexi nu i 2,5 år. Som så många andra så har jag förstört min mage och har haft problem med den sedan dess. Har varit på vårdcentralen en gång och tagit prov för gluten, men det visade inget. Dock hade jag uteslutit gluten ett tag innan, vilket man ju inte ska ha gjort när man tar provet, men det har jag läst om efteråt. Läkaren nämnde samma gång att det kunde vara IBS. Mina symtom stämmer in, men har ju inte fått någon riktig diagnos fastställt.

  Nu till min fråga, tycker du att man borde få diagnos av läkare innan man börjar FODMAP och IBS-vänlig mat? Eller tycker du att jag ska försöka söka igen och kanske be om nytt prov för gluten och kanske laktos/mjölk först?

  Kanske svårt för dig att svara på, men vill gärna höra hur du tänker 🙂 Kram Emmy

  1. Emma

   Hej Emmy! Vad glad jag blir för dina fina ord om bloggen, tusen tack <3 Så himla tråkigt med din mage, men jag förstår precis hur du har det. Jag tycker att du ska kräva att få en diagnos och sedan få komma till en dietist om det nu är IBS. Dietisten kan hjälpa dig med en fodmap-behandling, vilket gör det enklare än att göra det på egen hand. Kämpa för dig själv, även om det kommer vara tufft! Kram fina du

stats