emmabarremyr

Emma Barremyr

Medicinsk yoga / kundaliniyoga

DSC_4048

 

Hej vänner ♥

Jag tänkte att vi skulle prata lite om yogan. Jag vill berätta om mina erfarenheter kring den!

Det är ett par år sedan som jag började med yoga nu. Hela första året yogade jag hemma med hjälp av Yogobe och testade då på många olika former av yogapass. Det hjälpte mig mycket med att hitta ett lugn i kroppen, behålla smidigheten och fokusera på andningen. Samtidigt som det var himla skönt fysiskt kände jag efter ett tag att det blev alldeles för mycket prestation i det hela. Jag började stå på huvudet och siktade på allt svårare positioner och den mentala biten blev liksom bortglömd. Det slutade med att jag tappade motivationen och inte yogade alls på ett tag för att jag enbart kände prestationskrav att klara dessa svåra övningar…

Förra hösten gjorde jag ett nytt försök och gick då en kurs i Ashtangayoga, vilket var både roligt och skönt. Ashtangayoga är en fysisk form av yoga som kräver mycket styrka, och för mig som ville bli bättre på att släppa kraven och slappna av var detta därför helt fel, och efter att jag avslutat kursen blev det återigen flera månader utan yoga.

I januari hittade jag till Yogaskolan här i Karlstad för första gången och upptäckte deras meditationskurser. Det var precis det jag behövde och under hela våren gick jag deras kurser varje söndag kväll vilket gav mig så mycket!

 

Här kan du läsa mer om mina tankar kring meditation!

Här har jag skrivit mer om att meditera med ett fokus!

Här har jag skrivit mer om att meditera med ett mantra!

Här har jag skrivit mer om hur du kommer igång med meditation!

 

Jag har fortsatt med meditationskursen på Yogaskolan under hösten, men bokade även in mig på en medicinsk yogakurs på Yogainstitutet som drog igång i augusti. Sedan dess har jag varje vecka tagit mig tiden till en yogalektion och en meditationslektion, vilket är det bästa jag någonsin gjort för mig själv. Nu i efterhand så förstår jag hur viktig den här mentala avslappningen är, och dessa timmar har gett mig så otroligt mycket!

Även om jag gillat meditationstimmarna så kan jag säga att det är den medicinska yogan som gjort störst underverk för mig – jag har äntligen hittat rätt! Den medicinska yogan har sin grund i Kundaliniyogiska traditionen och innehåller pass och meditationer som testats i svenska forskningsprojekt, bl a på Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus. Kundalini yogan har ett mycket större fokus på den mentala och andliga delen av yoga, och det är det som jag gillar så mycket. Jag behöver just den där andliga och mentala biten som ett komplement till min fysiska träning och stressade hjärna.

Övningarna som vi gör är mycket mjuka och kan göras antingen sittandes på golvet eller på en stol. Vi jobbar med grundläggande andningstekniker och rörelser som släpper på spänningar, har alltid med en lång avslappning och en meditation. Andningsteknikerna vi gör är till för att kunna hantera allmän stress, oro och ångest. Med en förbättrad andning orkar vi mer, skapar ny energi och känner oss lugnare och mer avslappnade. Andetaget och rörelserna som sker i en mycket medveten närvaro hjälper oss att få ro till sinnet med tankar och känslor. Skillnaden från vanlig Kundaliniyoga är att rörelserna sker långsammare och med stort fokus på andetaget och rörelsen i medicinsk yoga.

Det är fantastiskt att äntligen ha hittat det här redskapet och jag känner mig mycket lugnare inombords, mer närvarande i nuet och tacksam för det mesta! Det är en livsstil som jag jobbar på att lära mig mer om och hitta rätt i ♥

 

DSC_4062

Fotografier av: Caroline Dahlén

 

Och vet ni vad?

Eftersom jag behöver det här så mycket, och verkligen, verkligen vill få in yoga/ meditation i min vardag har från och med nästa vecka bokat in mig på tre yogakurser fram till jul. Jag kommer alltså byta ut några vanliga träningspass och istället göra medicinsk yoga tre gånger i veckan. Jag är så spänd på att se effekterna av det i mitt psykiska mående. Som jag skrev i det här inlägget är hösten alltid en tuffare tid för mig mentalt och jag hoppas på att yogan ska kunna hålla mig uppe nu när det går mot ännu mörkare tider!

 

Har ni testat medicinsk yoga/ kundaliniyoga? Eller någon annan yogaform?

Berätta vad ni gillar och tycker om! Vilka är era erfarenheter?

 

Sen vill jag passa på att varmt rekommendera medicinsk yoga till alla er som känner er stressade, mycket oroliga, trötta eller lider av ångest och liknande problem! För mig har det gjort underverk, och jag tror att det kan göra desamma för fler!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Petra Almqvist

  Hej! När jag började på medicinsk yoga blev jag först mycket bättre. Men så ökade kraven. Vi skulle göra övningar där man bla står på tå o jag hade stukat till foten så kunde inte göra den. Jag har åxå en inklämd sena i ena axeln o kan inte lyfta höger arm över huvudet. Kan ibland även göra lite ont i ryggen i början när vi ska ligga på rygg på golvet. Så min yogaledare (inom sjukvården) sa att jag inte kunde fortsätta då det skulle sänka mitt självförtroende. Så jag undrar nu om det hon verkligen kör meficinsk yoga?

 2. Em - mitt liv på NZ

  Vad härligt att du hittar en yogaform som passar dej! Jag kan hålla med om att det lätt kan bli prestationsbaserat, att man vill bli bättre, klara av svårare poser osv. Jag får jobba med mej själv där, att inte låta prestationen ta över utan tänka att varje klass gör jag mitt bästa men att utgångsläget för vad du klarar och vad din kropp mår bra just idag av alltid är olika. Jag personligen gillar Hatha Flow, när jag får jobba mej trött, gå in i mej själv under tiden för att sen kunna slappna av helt och hållet i slutet under Vinyasan.

  1. Emma

   Ja det är härligt! Skönt att du också hittat något som funkar för dig och att du kan hålla prestationen borta genom att påminna dig! Grymt jobbat 😀

 3. Madde

  Jättebra att du hittat nåt du mår bra av. Men jag undrar om du läst om vad denna kundalini energi egentligen är för nåt? Jag testade Sahaja yoga i vilken man börjar med att “väcka upp” denna energi som skall “hela” dig, och jag vill egentligen glömma hela upplevelsen men det var det värsta jag varit med om och har verkligen fått bevisat för mig att det finns krafter och energier som vi inte har en aning om. Låg sömnlös många nätter och kände som att jag brann upp inifrån, går ej att förklara, låter galet jag vet!! Till all lycka försvann dessa känningar men skrämde vettet ur mig och gjorde att jag fick gå på antidepressiva en sommar med panikattacker och skit 🙁 Detta har gjort att jag blir vettskrämd varje gång jag hör ordet yoga eller meditation . Tråkigt, för jag är säker på att det finns bra former av yoga också, men för mig är det slutyogat! Tack för en underbar blogg, jag hoppas jag inte förstörde din yogaglädje, det vill jag absolut inte, men att läsa på om lite risker med andlig yoga anser jag inte skulle skada. Kram!

  1. Em - mitt liv på NZ

   Men fy vad läskigt! Förstår om du blivit avskräckt att testa yoga efter den upplevelsen. Jag går för det mesta på Hatha Flow, Hatha är den ursprungliga yogan som andra yogaformer sedan har vuxit fram ur. Jag älskar hur yogan får mej att känna mej stark, avslappnad och mer flexibel. Hoppas att du vågar ge yogan en andra chans! Men se till att gå till en vanlig Hatha klass, där fokus ligger mer på rörlighet och styrka än andlighet och energier.

  2. Emma

   Men usch så obehagligt! Jag förstår att du blev avskräckt, men samtidigt funderar jag på vad det var för ångest den framkallade hos dig? Är det något du fått hjälp med? Jag tänker ju att den måste komma någonstans ifrån och att det kan vara bra att få prata med någon om det. Saker vi varit med om kan sätta sig som spänningar i kroppen och när vi släpper på dessa spänningar (som yogan gör) kan det orsaka ångest och liknande, precis som massage kan göra. Har du reflekterat kring det? Jag förstår att du blev vettskrämd och om du inte kan känna att det finns något annat som orsakar ångesten hos dig kanske yoga bara inte är för dig. Då hoppas jag du hittar något annat du kan må bra av och slappna av i 🙂 Min yogaglädje förstår du inte, så var inte oroligt! Ta hand om dig! Kram

stats