Emma Barremyr

Läsarfrågan om viktuppgång

LÄSARFRÅGA:

Jag har en liten fråga till dig Emma, och jag skulle uppskatta väldigt mycket om du tog dig tid att besvara den. Det är så att jag väger för lite, ynka 48 kg till mina 166 cm. Jag vill upp till åtminstone 50 kg och äter som en häst. Jag har aldrig varit en som gillar mellanmål, tycker inte om att småäta utan gillar att äta mycket mat vid måltiderna istället, och det lyckas jag sannerligen med haha, men jag går ändå inte upp! Det är helt sjukt, om jag äter mycket flera dagar i sträck- och då menar jag verkligen mycket- så kan vågen efter typ en vecka visa 49 eller 49,5 kg, men sedan om jag slarvar en enda dag och ”bara” äter vanligt, ja då visar vågen nästa dag 48 kg igen, ibland till och med 47,7. GALET JU! Varför funkar det inte? Jag äter verkligen mycket!

 

SVAR:

Jag förstår att det är frustrerande för dig att inte kunna gå upp i vikt, för vissa är detta verkligen ett problem. Dock skulle jag vilja veta vad och hur mycket du äter, då det har stor betydelse. Du kanske inte alls äter så mycket som du faktiskt tror att du gör, utan att det bara är en upplevd känsla från din sida. Sen kanske du inte äter så energirika livsmedel (med mycket kalorier), och därav inte går upp i vikt.

Om du tränar och vad du tränar har också betydelse. Om du tränar mycket konditionsträning blir det svårare att gå upp i vikt, och jag skulle därför rekommendera dig att lägga krut på att styrketräna för att bygga lite muskler. Nu kräver ju även styrketräning en hel del energi och det är viktigt att du ligger i en positiv energibalans (äter mer energi än vad du gör av med).

 

Här kommer några allmänna tips på hur vad du kan göra för att gå upp i vikt!

  • Ät mellanmål (gärna tre till fyra om dagen, och även om du inte är hungrig) – i form av mycket nötter, avokado, torkad frukt, ägg etc.
  • Ät energirika livsmedel (bra fetter) – fet fisk, fullfeta mejeriprodukter, nötter/ nötsmör, kokosolja, avokado, olivolja, rapsolja etc.
  • Ät dig riktigt mätt – om en vanilg människa ska äta sig ”nöjd”, ska du äta dig ”mättmätt”.
  • Drick energi – mjölk, färkpressad juice, smoothies etc. till maten/ mellanmålet.
  • Pimpa salladen  – kokosflingor, torkad frukt, nötter och frön höjer kcal-värdet.
  • Ät kvällsmål – en smoothie på goda frukter, nötsmör/ kokosfett, mjölk/ juice mm ger bra energi inför natten.

 

Även om du inte gillar mellanmål så är detta viktigt i samband med viktuppgång. Du kanske måste äta när du inte är hungrig till att börja med för att vänja kroppen vid det. Försök hitta goda mellanmål som du kan se fram emot att äta mellan måltiderna!

Klicka här för att komma till mina 10 bästa mellanmålstips!

 

IMG_4868-701x467 IMG_7671-980x653IMG_5623-980x654

 

Lycka till!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats