Emma Barremyr

ÖNSKERUBRIK – ATT TÄNKA PÅ VID LÅNGA FLYGRESOR!

P1040115

 

Hej vänner ♥

Idag flyger vi hem från Island!

Det är ingen lång flygresa vi har framför oss, men det är ändå en flygresa och därför tänkte jag att det passade bra att prata lite om just flygresor och hur vi kan tänka kring dem, framför allt de längre resorna.

Att flyga är något jag fasar för! Det kanske är svårt att tro eftersom jag reser ganska mycket, men jag har två saker som gör att jag inte gillar att flyga. Det första är att jag är flygrädd och upplever ett enormt stresspåslag i samband med flygningar. Värst tycker jag att det är under start/ landning, för väl uppe i luften brukar det kännas helt okej. Det är inte så farligt att jag får ångest eller något sånt, det är bara det att jag tycker det är obehagligt (precis som många andra) och jag försöker tänka på att flyga är bra mycket säkrare än att åka bil, även om känslan inte är så. Det som är viktigt att komma ihåg är att känslorna inte alltid talar sanning!

Vid länge flygresor har jag ett ytterligare problem som jag tror jag nämnt tidigare här i bloggen. Jag har jättesvårt att sitta still (jag har inte restless legs), och ofta klarar jag inte att sitta still i samma position i mer än någon minut innan benen börjar domna bort på mig. Det kryper och värker vilket gör att jag hela tiden måste röra på mig, vilket är SÅ HEMSKT! Jag har såklart försökt få hjälp för detta, men de har inte hittat något fel. Det är sällan jag klarar att äta en hel middag utan att behöva ställa mig upp ett par gånger för skaka på benen, och då förstår ni kanske att en flygresa på runt 12 timmar (som det tar till t.ex. Thailand) inte blir så kul. Jag kan inte sova och kan få lätt panik om jag råkar sitta längst inne vid fönstret  och de utanför mig somnar. Jag MÅSTE kunna ställa mig upp emellanåt.

Nu ska jag inte prata mer om mig själv, utan tänkte ge er som kanske är lite mer ”vanliga” i benen tips på hur ni kan göra flygresan till en skönare och mer behaglig upplevelse!

 

SKÖNA KLÄDER

Att du reser i bekväma kläder är otroligt viktigt, iallafall är det viktigt för mig. Har jag något obekvämt på mig blir flygresan bara ännu värre, så därför sätter jag alltid på mig sköna kläder som känns mysiga att krypa upp med i flygstolen. Ett par kompressionsstrumpor eller stödstrumpor kan också vara skönt att sätta på fötterna.

 

RÖR PÅ DIG

Oavsett om benen somnar eller inte så är det bra att hålla igång cirkulationen i kroppen. Res på dig och gå lite promenader då och då. Gör tåhävningar sittande och massera gärna dina vader och hälsenor. Stretcha nacken då och då och reser du tillsammans med din partner kan ni ju passa på att massera varandra om ni vill!

 

VATTEN

Tänk på att dricka mycket vatten! Luftfuktigheten är låg vilket gör att vi lätt blir uttorkade och mår dåligt om vi inte dricker mycket. Flygplanspersonalen brukar dock vara duktiga på att komma ut med vatten och själv brukar jag alltid köpa med mig ett par flaskor innan jag går på planet! Undvik att dricka mycket kaffe och alkohol!

 

MATEN

Jag kan tycka att flygplansmaten blivit bättre de senaste åren, och ofta när vi flugit har vi blivit serverade någorlunda bra mat. Jag brukar dock vilja vara på den säkra sidan och tar alltid med en egen liten matsäck. Chiafrön har legat nerpackade i handbagaget senaste gångerna för att jag lätt ska kunna blanda ihop med någon vätska (som går att köpa innanför säkerhetskontrollen). Frukt brukar jag också packa ner en hel del och även en påse nötter (vilket en inte alltid får ha på flygplan, men det brukar de säga till om innan). Goda smörgåsar går att förbereda i förväg och likaså mellanmålsbollar, t.ex. de här tropiska kokosbollarna, eller de här chokladbollarna!

 

SÖMN

Sov om du kan! Det är jätteskönt, flygresan går snabbare och du minskar risken för långvarig jetlag!

Själv har jag aldrig kunnat sova när jag flugit. En gång hände det att jag somnade till en kort stund och när jag då vaknade igen hade jag ingen känsel från magen och neråt. Det kan vara något av det värsta jag varit med om och när jag ställde mig upp ramlade jag ihop eftersom benen var som spagetti. Det gjorde galet ont när känseln kom tillbaka (ben och rumpa hade somnat på mig) och efter det kommer jag aldrig tillåta mig att somna på ett flyg igen. Men det är något jag får leva med…

 

SYSSELSÄTTNING

Jag tycker att det är viktigt att ha lite kul på flygresan också – då går tiden så mycket fortare! På långflygningar brukar alla ha en egen liten tv-skärm framför sig med en hel del underhållning i form av filmer, musik, spel o.s.v. Det är skönt och brukar faktiskt vara en hel del bra filmer att välja mellan! Jag brukar också köpa med mig lite olika tidningar att läsa, och kanske en med korsord, sudoku  och annat pyssel. En bra bok, kortspel och yatzy är andra saker som jag tycker är roligt att roa mig med och som jag alltid packar med mig i väskan!

 

IMG_0011

Tropiska kokosbollar är ett gott snack att ta med under flygningen!

 

 Har du något bra flygplanstips att dela med dig av?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jess

  Jga är extremt flygrädd så flyger helst inte, men samtidigt vill jag såklart resa!
  Jag har också nån typ av restless legs så jag sitter inte stilla en sekund i stolen vilket
  jag kan tycka känns pinsamt eller samma sak om jag måste ställa mig upp och sträcka på mig
  eller gå lite i gången 🙁 försöker tänka på vad jag ska göra när jag kommer fram
  jag vill ofatst ta med mig egen mat/snacks, men är så rädd att de ska ta det i säkerhetskontrollen
  eller tycka jag e konstig/mystisk som tar med mat.. 😛

 2. Emelie - Berlin, Berlin

  Jag flyger mest korta flygningar och då brukar jag försöka sova eller lyssna på poddar. Ibland har jag faktiskt haft med min stickning på flyget! 🙂 Men det beror helt på vad personalen i säkerhetskontrollen har för humör, och om flygvärdinnorna tycker det är okej. Så jag tar såklart inte med en tröja som jag stickat på i 60 timmar om jag måste lämna allt i säkerhetskontrollen 😉
  Men även om jag oftast bara flyger 1 1/2 timme så ser jag till att ha något att dricka och äta med mig. Man vet aldrig om man hamnar i en situation där man står still på marken i flera timmar utan mat eller vatten.

  Jag var flygrädd en gång i tiden, men nu flyger jag ganska ofta och den har försvunnit automatiskt. Istället tycker jag att bilresan till flygplatsen är värst, i alla fall om jag flyger från Oslo.

 3. Emelie Lundqvist

  Hej emma!
  Till hösten flyttar jag och min pojkvän ner till Göteborg för att senare studera. detta betyder knapert om pengar och troligen även om tid. skulle jag kunna få önska en Önskerubrik? – ”Bra och billig mat” Bara för att jag är student vill jag inte gärna leva på näringsfattig pasta och ketchup (nu skulle jag aldrig kunna äta det till middag, men du förstår vad jag är ute efter?) att tillägga äter jag glutenfritt och min kille laktosfritt vilket gör allt liiiite dyrare. Hoppas du har tips ! kram

 4. Mari

  jag är som du, flygrädd. Senast jag flög var till Barcelona, vilket jag tyckte gick bra. Jag lyssnade på pod, hade något att koncentrera mig på. Något som fick mitt fokus. Ett hett tips!

stats