Emma Barremyr

Gästbloggare – Teresia Tingström om känslomässigt ätande

Hej vänner ♥

Idag har jag en gästbloggare här på besök, Teresia som är här för att prata om känslomässigt ätande, som är ett problem för många. I utbyte gästar jag Teresias blogg där jag skriver om ett hållbart hälsosamt liv. Jag hoppas att ni gillar hela grejen och att flera av er kan dra nytta av hennes inlägg!

Varsågoda, här är Teresia 🙂

Hejsan!

Teresia här, som gästar Emmas härliga blogg. Jag jobbar som kostrådgivare, med inriktning på kognitiv beteendeterapi och marknadsassistent, samt bloggar på teresiatingstrom.com. Jag ser på hälsa som ett tillstånd där vi kan leva våra liv fullt ut, utan begränsningar, med all potential och möjligheter. Det handlar om att se helheten snarare än detaljerna, siffror och kalorier är sekundärt, det viktigaste enligt mig är dig, du, din bakgrunden – tidigare erfarenheter; sociala, fysiska, psykiska samt känslomässiga och hur de tillsammans påverkar ditt ätbeteende. Sist men inte minst, precis som Emma nämnde i sitt inlägg, förespråkar jag också långsiktighet, ett steg i taget mot goda hållbara vanor.

För att ger en tydligare bild av hur mat kan vara och många gånger är mer än bara kalorier in minus kalorier ut, eller ett nödvändigt bränsle kan ni läsa vidare här nedan.

gästblogg

Att äta är ett grundläggande behov, vi behöver helt enkelt mat för att överleva. Till detta hör också att vi behöver en viss uppsättning av näringsämnen, vitaminer och mineral i vår kost. Så VAD vi äter har också betydelse. För att göra vårt ätande aningen mer komplexet än att just BARA äta mat, bli mätt och se till att vi täcker vårt näringsbehov, har vi människor tankar och känslor vi måste få utlopp för och det är här maten många gånger blir en ventil (kompensatoriskt ätbeteende). Så det är alltså inte så enkelt som många påstår; ”kalorier in, minus kalorier ut”, vi är komplexare varelser än så.

Det finns också en tydlig koppling mellan tankar, känslor och attityder till kost. Många av oss är emotional eaters, utan att ens ha tänkt på det, vilket innebär att våra känslor är det som i huvudsak styr vad vi äter. Många gånger är maten en tröst, något vi tar till för att döva olika känslor, exempelvis när vi känner oss nedstämda, stressade, irriterade, ledsna eller otillräckliga. Det är inte heller ovanligt att man tränar för att kunna äta, eller att man äter för att slippa träna

Det är lätt att både överäta och strunta i att helt äta, det vill säga att det går otaliga timmar mellan målen. Denna typ av beteenden kan ofta vara invanda och många gånger strategier för att hantera känslor som man inte riktigt vet hur man ska hantera och vad man ska göra för att bli av med de, eftersom det har blivit en vana att hantera de på ett visst sätt

gästblogg1

Säg att man  exempelvis varje gång man känner sig stressad svänger förbi Pressbyrån och köper en korv på väg hem från jobbet. Eller att man i sin frustration eller ilska över en händelse på jobbet köper en stor chokladkaka, för att döva känslorna. Att man går till caféet klockan tre varje eftermiddag för att köpa en kanelbulle. Är det egentligen hunger det är frågan om är, eller är det något annat?

gästblogg2

Många gånger är den där chokladkakan en symbol för en känsla, en snuttefilt vi tar till för att få tröst. Kanelbullen vid tresnåret, handlar inte alltid om hunger, utan kan ibland vara ett substitut för ett socialt otillfredsställt behov. Det tråkiga är dock att snuttefilten sällan fyller någon funktion, utan istället förvärrar och ger dåligt samvete.

För att skapa klarhet i din situation, kan du börja med att fundera över detta: 

– Vad ger det kompensatoriska ätbeteendet dig?

– Vad är det egentligen du är ute efter?
(Du kan under några dagar föra kostdagbok tillsammans med tankar om vad som händer under dagen, för att ta reda på detta).

– Prova dig fram, testa att göra något annat än att köpa chokladkakan och se om du blir tillfredsställd.

– Kan det vara någon att prata med, ett socialt behov snarare än något att stoppa i munnen?

– När du har kommit på vad det handlar om, att acceptera att man gör som man gör idag, för att senare så sakta börja byta ut det oönskade beteendet med din goda vana.

Jag är av den åsikten att vi ska kunna njuta, vara tacksamma och uppskatta det fina i den mat vi gillar och mår bra av. Men det handlar om att ha kontroll på sitt ätbeteende och inte använda kosten som en ventil för att olika typer av känslor.

gästblogg3

Har man ett destruktivt beteende krävs en stor medvetenhet för att faktiskt komma till ytan med detta och för att på sikt hantera och byta ut detta mot mer fördelaktiga handlingsmönster. Då kan det också vara värt att ta hjälp av någon för att hitta bättre strategier för att hantera dessa känslor.

Ät mat som får ditt blodsocker att hålla sig i schack. Mat som tar längre tid för magen att smälta, kostfiber, framförallt flero- och enkelmättade fetter och protein av god kvalité, som får dig att hålla dig mätt längre. För med ett blodsocker som håller sig på en jämn nivå, får du färre dalar och slipper hamna i situationer då du riskerar att göra sämre val.

Du mår bättre och det blir enklare att skapa en balans och hitta en livsstil som passar dig.

Kram på er!

// Teresia

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats