Emma Barremyr

Frågestund!

God morgon ♥

Vi kör en frågestund här idag! Det känns som en bra och härlig start på det nya året!

IMG_2289 - Kopia

 

Fråga vad ni vill! Om mig, om kost, om träning, om äventyr! Har du önskemål om inlägg? Jag behöver inspiration och svarar så gott jag kan på alla frågor!

 

Vad undrar du? Fråga på 😀

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilia

    Hej! Jag fick diagnosen glutenintolerant för några månader sedan. Du äter ju också glutenfritt men jag har sett att du också äter såna saker som kan innehålla spår av gluten/vete. Är det inte så noga för dig?

    Jag undrar också om det är bra att äta bars baserade på dadlar och nötter direkt efter träning?

  2. Karin

    Hej fina Emma! Jag har läst lite olika kring att träna styrka samma tillfälle/dag som kondition. Jag har läst att rent fysiologiskt så hämmar konditionsträningen muskelproteinsyntesen och därmed påverkar muskeluppbyggnaden negativt… Är det så att man bör träna styrka och kondition på olika dagar/vid olika tillfällen på dagen? Kram Karin

  3. Minna

    Hej Emma!

    Jag undrar hur viktigt det är att ha ingredienser som mandelmjöl, fiberhusk o.s.v.? Kan man byta ut sådana ingredienser mot något annat? Undrar detta då jag är 17 år och bor hemma och inte kan bestämma vad som köps in, och dessa ingredienser är tyvärr inte prioriterade hemma hos mig. Har blivit intresserad av nyttigare mat och din blogg är verkligen inspirerade!

  4. Amanda

    Hej!
    Din blogg är grym!!
    Jag undar om det dyker upp gamla ätstörda tankar ibland (som ät inte de där, måste träna bort de jag nyss åt osv) eller om du verkligen känner dig helt frisk?
    En kollega till mig är 30 år och har haft olika störningar från hon var 15. Hon sa att man aldrig kan bli frisk. Det gjorde mig ledsen. Även om jag inte haft något diagnosierad ätstörning så finns tankarna där och har funnits där ganska länge (är 19 och har haft ätstörda tankarna sen cirka 3 år tillbaka).
    Men jag känner själv hur starkare jag är och att jag verkligen vill bli helt ifrån dom där tankarna. Jag tror att vill man så kan man. Vad tror du?

    kram

  5. Rebecka

    Hoppas det fortfarande är okej att skicka in en fråga! 🙂 Jag undrar vad du har för åsikt om kalorifri läsk såsom Coca-cola zero osv? Om man är sugen på läsk, vilken ska man välja, zero eller vanlig?

    Och vad tycker du om ”celsius-trenden” (en energidryck som marknadsförs mycket hos olika träningsbloggar)?

  6. Alexandra

    Vet inte riktigt om denna fråga är för komplicerad för att kunna svara på rakt av men gör ett försök iaf 🙂
    Har iaf hört att om man vill gå ner i vikt (eller iaf skaffa en ”tajt” eller trimmad kropp) så är en blandning mellan kondition och styrketräning (framförallt) att föredra. Musklerna gör så att man även i vila bränner mer kalorier, alltså en person med mycket muskler bränner mer än vad en person med inga muskler gör om de skulle sitta i soffan en hel kväll. Men iaf till frågan.
    När man ska bygga muskler måste man äta mer (ca 500 kalorier mer än normalintag) än vad man gör av med för att musklerna behöver energi att ta ifrån för att växa. Medans om man vill gå ner i vikt ska man äta ca 500kalorier mindre dagligen än normalintag. Förstår inte hur detta går ihop?

    Hur ska man äta mer för att bygga muskler men samtidigt äta mindre för att kroppen ska kunna förbränna så att man tillslut får en trimmad kropp? Hoppas det inte var för komplicerat kram 🙂

  7. Emma

    Hej Emma! Jag misstänker att jag har ibs, skulle inte du kunna skriva ett inlägg om ibs? Alltså vad ska jag absolut inte äta, vad kan jag äta? Vad var de största förändringarna för dig?

  8. Sofia

    Överallt på internet, tidningar och bloggar läser man om hur man inte ska äta pasta, potatis, vetemjöl, bröd, mjölk, gluten, socker för att äta den ultimata hälsosamma kosten. Men jag kan ibland känna, men vad ska man äta då? Jag älskar grönsaker i alla dess former, jag är förtjust i quinoa, lax, kyckling och tycker det är gott med typ rawfoodbollar och bliss balls som är lite ”nyttigare” men samtidigt älskar jag att äta en riktigt god hemmagjord lasagne som innehåller allt som är ”fel” (pasta, mjölk, mjöl, vetemjöl..) däremot gillar jag inte alls snabbmat som köppizza, kebab, läsk, pommes frites. Jag kan förstå att man äter hälsosamt för att det ofta är gott och för att kroppen mår bra av det, men tycker du att man ska behöva tvinga sig att alltid välja att äta hälsosammare alternativ framför den där lasagnen som är mycket livsnjutning? Om jag t.ex. avstod ifrån vissa av mina favoriträtter som lasagne, hemmagjorda köttbullar med kokt potatis, champinjonsås och lingonsylt och valde något annat skulle kanske min lilla bulle på magen försvinna (annars är jag normalviktig och ganska vältränad förutom att jag inte lever upp till idelaet platt mage) men jag vet inte om jag skulle bli lyckligare? Hm, mina frågor blir lite luddiga men jag antar helt enkelt att jag är intresserad av din syn på den här med om det är värt att välja bort mat som man gillar framför ett hälsosammare alternativ som jag antar skulle vara glutenfritt, laktosfritt och helst vegetariskt eller kyckling/fisk. Eller om man kan vara hälosam trots att man inte har en platt mage? För jag vet vissa som äter betydligt mer snabbmat, godis osv. än jag som ändå har en kropp som lever bättre upp till alla kroppsideal än vad jag har…

  9. Johanna Eriksson

    Hej! Jag har IBS som du och undrar hur du gör med grönsaker som ses som ”trigger-foods”, t.ex. vitlök, lök, bönor, paprika, broccoli, kål. Provar du en liten mängd för att sedan öka och se hur kroppen reagerar eller äter du det som vanligt och tar eventuella konsekvenser som följer?

    Tack för bästa bloggen 🙂

    Johanna

  10. Lisen

    Hej finaste Emma! Jag undrar om du har möjlighet att sätta ihop en dag i matväg där du använder dig av dina favoritrecept? 😀 Alltså ger exempel på frukost, mellanmål, middag och kvällsmål utifrån dina egna personliga favoriter.

    Tack för fantastisk inspiration! Stor kram!

  11. Linnea

    Hej Emma,
    Tack för en grym blogg. Tycker du verkar ha himla bra åsikter och en nyttig inställning till hälsa, fortsätt med det!

    Jag har för kanske två år sedan bestämt mig för att börja leva ett hälsosammare liv, jag åt alldeles för mycket socker, drack för mycket alkohol och rörde nästan inte på mig alls. Så när jag tog studenten så bestämde jag mig för att bli mer hälsosam. Det lyckades jag med, tränade 3 ggr i veckan, rörde på mig varje dag och åt hälsosamt. Jag kände mig energisk och stark.

    Men nu i höstas hände någonting. Jag har varit med om en MÄNGD förändringar i mitt liv som har påverkat mig både psykiskt och fysiskt de senaste 2 åren och jag började få magproblem av all stress (troligen magkatarr) och tappade helt aptiten. Kilona bara rasade av mig. Jag har verkligen insett allvaret nu, att jag inte kan fortsätta vara så här smal (väger dryga 49 kg och är 176 cm lång), och har börjat fokusera på att gå upp i vikt. Men det går så långsamt! Jag inser att jag måste äta mer fett, bra kolhydrater och proteiner samt äta många mellanmål men det är så svårt. Känns som att mina naturliga signaler kring hunger och hur mycket jag ska äta har försvunnit och det förvirrar mig.
    Hur gjorde du för att gå upp i vikt när du var underviktig och för att sedan hitta en bra balans i maten när man väl har gått upp i vikt? Även om våra problem grundar sig i olika saker har du kanske några vettiga åsikter angående detta.
    Min mamma har fixat näringsdrycker till mig, har du testat det? Det verkar helt okej, men de innehåller så mycket socker och det vill jag helst undvika någorlunda. Borde det inte vara bättre med egengjorda smoothies utan tillsatser?
    Och angående träning, lite styrketräning har jag förstått är ett effektivt sätt att gå upp i vikt hälsosamt. Det vore guld att kunna träna igen då jag verkligen mår bra av det, men när vet jag att jag kan börja träna igen?
    Även fått rådet om LCHF, det låter som en kost bra för ändamålet.
    Jag har hur som haver insett att jag inte vill ha det så här och ska verkligen göra det jag kan för min hälsa, 2015 ska bli hälsans år har jag bestämt (på alla sätt) Jag vore tacksam för lite tips och tankar, eller kanske tom ett inlägg angående detta (viktuppgång alltså) då jag vet att det är fler än jag med det här problemet . Kram på dig, allt gott!

    Linnea

  12. Hannah

    Hej! Tack för en otroligt fin blogg! Vackra inspirerande bilder och många läckra recept. Man vill ju testa allt! 😀 Men bäst av allt tycker jag att din inställning till både kost och träning är. Det känns viktigt att fler får upp ögonen för detta för den är veklingen sund och avslappnad. Så tack för det! 🙂

    Min fråga till dig är angående din utbildning. Jag har förstått att du bor i Karlstad och har pluggat till hälsocoach. Är det möjligtvis hälsocoach-utbildningen där du har gått? För jag funderar på att söka den och undrar lite hur den är. Jag hade velat plugga till Wellness coach men har inte hittat någon specifik utbildning till det här i Sverige. Så jag får kanske plocka ihop till en egen examen 😉
    Tacksam för svar!

    / Hannah från Skåne

  13. Alva

    Hej!
    Jag har länge funderat, jag vet att man inte ska träna i en undervikt eller när man är påväg tillbaka från en ätstörning/anorexi men varför stöter jag dagligen på personer som tränar även fast dom inte, viktmässigt, är helt ”återställda”. Det klart att dom som tränar fortsätter att hålla sig smala, kan äta mycket (förmodligen itan ångest, oro, skuldkänslor) och äta godis, glass, naturgodis etc eftersom dom ändå tränar. Jag som inte tränar och börjar göra det först när jag, viktmässigt, är återställd kommer ju aldrig att hålla mig ”smal”. Hur ska jag tänka och hanskad med vetskapen om att ”alla andra” tränar flera pass i veckan när inte jag gör det? Om jag hade ”fått” träna flera pass i veckan så hade jag med ätit mera och kunnat unna mig godis eller något liknande. Blir lite frustrerad.

  14. Vendela

    Hej Emma!
    Jag undrar hur du gjorde för att komma tillbaka på barnan igen efter din ätstörning? Jag har lyckats komma tillbaka men fallit tillbaka omvartannat gör att nu åter igen vara i en svacka. Här hamnade jag delvis pågrundav att jag började jobba mycket och fick inte tillräckligt med sömn. Nu kommer ångesten allt mer och mer och jag hetsäter och mår bara dåligt. Vad ska jag göra och hur ska jag tänka för att inte hetsäta? Jag ”utsätter” mig för saker jag tror kag klarar av tex äta på buffé för jag känner mig stark för stunden men direkt efteråt jag ätit så kommer ångesten krypande. Jag vill vara en frisk människa nu men vet verkligen inte hur jag ska klara av att bli det? Jag är rädd för att bli tjock, rädd för när vågen visar en högre siffra än vad jag tycker är okej (även gast den enligt bmi är för lågt) och jag är rädd för vad folk kommer säga om mig då jag blir större och går upp i vikt. Jag jämför mig med precis alla andra gammal som liten, vad ska jag göra för att inte jämföra mig? Kan du ge tips på va jag istället ska tänka på?
    Nu blev detta en lång kommentar men jag hoppas du kan bidra med något, jag är så inspirerande av dig och din utstrålning. Jag vill inte gå miste om fler år nu. Jag vill också vara en vacker människa som någon ser upp till.
    Kram

  15. Frida

    Hej!
    Jag har några frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på. 1. Jag har länge haft ont i knäna och benhinnorna men jag skulle gärna villa börja springa igen då jag älskar det! Har du några tips på hur man ska lägga upp träning/rehab för detta? 2. På måndag drar skolan igång igen med ganska långa dagar. Så jag undrar om du har några tips på bra, goda och mättande mellanmål som går lätt att ha med sig?
    Tack för en väldigt bra och peppande blogg! 🙂

  16. Maria

    Hej Emma!
    Först: tack för en grym blogg som inspirerar på många olika plan!
    Som jag förstår så är du utbildad inom gravidträning. Jag är gravid i v15 och undrar vad dina bästa tips är när det gäller träning och om du har lust att delge några övningar som du tycker är bra för gravida? Jag tränar på gym sen tidigare men förstår med tiden att jag behöver anpassa träningen och vill gärna stärka ryggen ännu mer.
    Kram på dig!

  17. Anonym

    Hej!
    Jag har ett par frågor men innan jag ställer dem vill jag bara säga att jag tycker att du och Pelle är så fina tillsammans och han verkar vara så himla söt och snäll! Jag är glad att ni är lyckliga tillsammans 🙂

    Mina frågor är:

    -Äter Pelle också hälsosamt som dig eller är han mer ”vanlig”? Jag menar om han också äter glutenfritt osv

    -Hur äter du de dagar du tränar jämfört med de dagar du inte tränar? Mer kolhydrater eller mindre eller olika beroende på hur hungrig du är, oberoende av hur du tränar?

    -Alla överäter vi ibland och jag undrar hur du gör dagen efter en dag då du ätit för mycket? Kompenserar du genom att äta mindre, träna mer eller både och eller något annat?

    -Äter du aldrig gluten?

  18. Gabriella

    Har du några tips för att lyckas inom hälsobranschen? Konkurrensen är ju stor. Hur har du t.ex gått tillväga för att marknadsföra dig själv och bloggen? 🙂

  19. Josefin

    Kan du tipsa om en eller flera detoxer? Hur ska man äta under en detox och så vidare? Jag är intresserad av att pröva en detox, men har liksom ingen aning om hur man gör. Så kom med dina bästa tips!

  20. selma grahn

    Hej!
    Jag har haft stora sömnsvårigheter i snart en månad. Är det något du känner igen dig i? Har du något tips (förutom de vanliga att inte dricka kaffe, motionera på kvällen osv) för att lyckas somna? Det går som ett mantra i huvudet ”jag MÅSTE sova” vilket leder till att det bara inte går att somna in.
    Funkar inte sömnen funkar ingenting! Varken träning, jobb, plugg eller det sociala i vardagen. Sjuukt jobbigt.

    Hojta om du har tips!
    Kram

  21. carro

    Hej! 🙂 jag undrar hur du gick tillväga då ni gjorde eran norge resa förra året? 🙂 kollade ni upp före alla ställen ni skulle på? Jag och min syster är sugen på att fara dit i sommar och gå nån vandringsled eller liknande :-). Tack för bästa bloggen!

  22. Alexandra

    -Vart ser du dig själv om 5-10-20 år?
    -Har du några drömmar/mål som du vill förverkliga? (ex ta någon kurs/utbildning, åka till något land du aldrig varit i etc)
    -Vad jobbar Pelle med?
    -Du verkar vara en härlig och jordnära person, har du alltid varit det eller är det något som växt fram allteftersom? (kanske är svårt att svara på)
    -Favorit tv-serier och filmer? (genre om inte annat)
    -Om du skulle bo i ett annat land än Sverige, vart hade det då varit och varför?

    Lite blandade frågor, kram 🙂

  23. Ellen

    Om man har svårt att äta tillräckligt mycket varje måltid, för att det känns obehagligt fullt i magen, hur ska man göra då? Jag behöver gå upp lite i vikt, och jag vågar inte träna så hårt heller, eftersom jag troligtvis bara hade brutit ner min kropp då. Jag behöver hjälp!

  24. Ellen

    Vilka är dina favoritrecept med kokosmjöl?

    Jag fick problem med mina benhinnor sommaren 2013 då jag gick ut för hårt med att börja springa, troligtvis i fel skor. Men sedan har det inte varit några problem, jag känner bara av det lite grann om jag går långa sträckor. Jag har kunnat jogga också, även om det var ett tag sedan nu. Men nu har jag haft jullov och kört lite yoga varje dag, samt stått upp betydligt mer (flera timmar) än vad jag normalt gör i skolan. Kan något av detta vara anledningen till att jag har fått ont i mina benhinnor?

  25. Caroline

    Jag har bestämt mig för att äta glutenfritt några månader då jag har en krånglande mage (och IBS i släkten). Vad är dina bästa tips?? 🙂

stats