Emma Barremyr

Tips till en hållbar hälsosam livsstil

 

Hej vänner ♥

Det nya året har anlänt och det med basta! Många av er där ute har nyårslöften som involverar träning, kost och hälsa, och januari brukar vara en månad som körs i full växel på ett sätt som inte är hållbart. Därför, för att hjälpa er lite på traven har jag skrivit ihop en lista för hur ni ska få livsstilen att bli hållbar och långsiktig!

Varsågoda!

 

 • Utgå från dig själv och lyssna på kroppen

Vem är du och vart står du i livet? Det är VÄLDIGT lätt att jämföra sig med andra, speciellt med tanke på alla sociala medier där vi hela tiden blir uppdaterade om vad andra gör. MEN STOPP DÄR! Du är du och du ska göra det som är rimligt för dig, din kropp och din vardag, och det är viktigt att lyssna inåt och göra det som du själv mår bra av och tycker är kul, inte göra som alla andra gör. Bara du vet vad du mår bra av, därför är det också viktigt att du lyssnar på din egen kropp och vad den säger till dig!

 

 • Tänk långsiktigt

Hälsan är viktig för dig om du ska orka med livet och hålla dig frisk. Men vad är egentligen hållbart och hur vill du leva resten av ditt liv? Många går all in för att få en rivstart de första veckorna och kör helt slut på sig istället för att trappa upp träningsmängden försiktigt. När vi chockar kroppen på detta sätt orkar den oftast inte så länge, utan blir då ganska snabbt skadad eller sjuk och vi tappar motivationen när vi inser att vi inte ”klarade” de mål vi satte upp. Sätt därför upp realistiska mål och tänk långsiktigt!

 

 • Hitta motivationen

Fundera på vad du är nyfiken på och inspireras av? Där du blir inspirerad kan du hitta din motivation. Om det du gör har en mening för dig och om du tycker att det är roligt är chansen att du blir motiverad större, så försök att hitta en träningsform som du tycker är rolig. Ett annat motivationstips kan vara att skaffa en träningskompis som du tränar tillsammans med. Oftast blir det både roligare och lättare att komma iväg på träningen om du inte är ensam. En annan bra sak är att sätta dig ner och skriva VARFÖR en vill komma igång med träningen. Dessa varför kan sen motivera dig att komma igång och sedan fortsätta att träna. Det viktigaste – hitta DIN grej!

 

 • Kosten är viktig

Det du tankar kroppen med har betydelse för hur du mår. Tänk på din bil, den behöver bensin – annars fungerar den inte. Jag tror aldrig att någon skulle hälla i sin bil skräp, för då går bilen sönder och går inte att köra med. Det är samma med kroppen – den behöver rätt bränsle för att fungera som den ska. Vilket bränsle är bra för dig och din kropp? Ett tips är att försöka planera så att du har något att förhålla dig till. Frukost, lunch, middag och minst två mellanmål bör finnas med varje dag. Tänk på att äta frukt och grönsaker, protein till alla måltider och undvik snabba kolhydrater. Gör du det har du redan där kommit långt! Och en sak till – allt är inte svart eller vitt, var inte för hård mot dig själv när det gäller kosten heller. Om du hittar en balans i din kosthållning kommer den vara mer hållbar!

 

 • Kom ihåg att vila

Träning bryter ner kroppen och det finns inga undantag. DU MÅSTE KOMMA IHÅG ATT VILA! Vill du få resultat är det jätteviktigt att du har en balans mellan träning och återhämtning. En annan sak som är viktig att komma ihåg är metal vila. Stress är något som bryter ner kroppen rejält och vissa gånger är det kanske bättre att låta kroppen få fyllas med andetag på en yogamatta än att springa intervaller. Bra kost, mental vila och sömn hjälper till med återhämtning och bygger upp kroppen, glöm inte bort det!

 

 • DU ÄR GRYM!

Sist men inte minst, TRO på dig själv och det du gör! Du har en kropp som kan röra sig – utnyttja det, känn tacksamhet och älska din kropp för det. All utseendefixering gör att vi alltför ofta glömmer bort att känna tacksamhet för vad kroppen faktiskt gör för oss. Ge den kärlek och jag lovar att den ger dig kärlek tillbaka! Du är fantastisk och glöm aldrig att all träning är bättre än ingen träning alls. Du ångrar aldrig ett träningspass, utan bara de som inte blev av! Det är bra ord att peppa sig med för att komma iväg till träningen 🙂

 

DSC_9434

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Hej Emma!

  Jag ska ordna en mindre ”hälomånad” tillsammans med mina kollegor. Fokus ligger främst på att kanske förbättra kost och träning under denna period. Då alla har olika förutsättningar undrar jag om du har några inspirerande idéer och konkreta tips vad gäller upplägg? Någon utmaning? Hur skapas något alla kan ta till sig?

  Tack för en fantastisk blogg och lycka till med all du tar dig ann!

  /Lina

  1. Emma

   Vilken rolig grej att göra med dina kollegor! Det finns massa saker ni kan fokusera på – t.ex. att dricka en smoothie om dagen, äta grönsaker till maten, äta sockerfritt, tävla med stegräknare, lunchträna ihop osv. Ett annat tips är att skapa en facebookgrupp där ni delar era tips och idéer och peppar varandra 🙂 Lycka till!

stats