Emma Barremyr

Läsarfrågan om detox och ätstörningar

 

Emma, skulle du kunna skriva ett inlägg om hur du tänker kring det här med att detoxa och ha en ätstörning i bagaget? Hur undviker du att ätstörningen triggas igång igen? Rekommenderar du alla att detoxa eller hur lång tid anser du är tillräckligt för att inte en fd. anorektiker ska börja svälta sig igen? Detoxen är väl en form av svält eller har jag helt fel? Jag vet att syftet inte är svält men kommer du upp på det dagliga energibehovet av det du får i dig när du detoxar? Vore mycket intressant att höra dina åsikter om detta. Du är lika inspirerande som alltid!

 

Jag förstår att alla som detoxar kan ha olika syften med det, men jag personligen har aldrig haft som syfte att gå ner i vikt eller svälta mig själv. Det är något jag aldrig mer kommer sträva mot igen. Enda anledningen till varför jag gör en detox är för att få en bättre maghälsa och ”rensa kroppen från gifter”. Det sistnämnda finns det inga vetenskapliga studier för, men det förstnämnda kan jag uttala mig om eftersom min maghälsa har förbättrats extremt mycket. Under mina veckor som jag gjort detoxen har magen varit lugn, fungerat som ”den ska”, inte varit svullen och jag har knappt släppt en fis på hela fyra veckor. I vanliga fall har jag stora problem med både svullnad och gaser, så en kan väl säga att magen mår bra mycket bättre just nu! Och det är jag så glad och tacksam för. Mår magen bra, mår människan bra – det är så sant.

Så. Att detoxa är inte lika med att svälta sig själv, och att komma upp i det dagliga energibehovet är inga problem. Jag äter i stort sett precis som vanligt förutom att jag har plockat bort kött, men då ersatt det med vegetariska/ veganska alternativ i form av ägg, nötter, bönor, linser, tofu- eller sojaprodukter. Jag har även ätit en del fisk och skaldjur. Mjölkprodukterna har jag ersatt med havre-, soja eller nötbaserade alternativ, och godis har ersatts med andra godsaker såsom torkad frukt, nötter, popcorn, frukt och bär. Jag har också dragit ner på konsumtionen av kaffe och alkohol dricker jag så sällan, så det har inte varit några problem.

Men jag äter lika många mål mat som vanligt varje dag med frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål.

Eftersom jag inte varit helt strikt vad gäller ”detoxdieten” jag skrivit om ovan har det vid några tillfällen slunkit ner både kött, godis, mjölkprodukter, questbars med sötningsmedel, glass, choklad, kaffe o.s.v. Och det utan dåligt samvete. Jag vill inte vara extrem och tacka nej till allt. Första helgen på detoxen hade jag dessutom mens och hela kroppen SKREK efter choklad. Såklart fick den då choklad! Sen har vi ätit ute några gånger (då vill jag inte behöva tänka, utan väljer vad jag är sugen på), varit på kalas, kräftskiva o.s.v. Jag tror ni förstår. Jag har försökt hålla fast vid balansen just för att jag vet vad jag mår bra av, och varför ska jag då överdriva och bli extrem?

 

IMG_3175

IMG_3075

IMG_2906

 

Mina dagar börjar med en stadig frukost, oavsett detox eller inte! T.ex. 

 

IMG_2927

IMG_2800

 

 

Till mellis har det t.ex. blivit:

 

kil

IMG_2888

IMG_2940

IMG_3119

 

Till lunch och middag en salig blandning, t.ex.:

 

Med andra ord – lika mycket mat som vanligt, men bara lite annorlunda mat – vilket har varit så himla skoj! Att få utforska den vegetariska/ veganska maten är spännande och även om jag inte har som mål att bli veggo på heltid är det roligt att få en ny infallsvinkel på maten!

 

Har du en ätstörning i bagaget och känner att du vill göra en detox? Fundera på VARFÖR du vill göra den och till vilket syfte? Tror du att du kommer börja mixtra med maten och triggas av dumma tankar som ger ångest – GÖR DET INTE! Då är det inte värt det! Har du fortfarande dessa tankar behöver du först jobba med dem. Du är värd att må bra 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Erika

    Vettiga tankar som alltid Emma! 🙂
    Jag tror definitivt att vissa detox kan trigga igång gamla hjärnspöken hos många. Det kanske inte ens behöver vara en detox utan bara att ändra om kosten och kanske ha målet att gå ner i vikt som utlöser för en del. Precis som du skriver är det så viktigt att veta sitt syfte med detoxen/viktnedgång/kostförändring etc. för att inte riskera att hamna i gamla spår och för att hålla fokus på rätt saker. För min del, som också har ett bagage med matstrul, får en tänka lite extra på HUR man tänker om sin kost. Nu när man är frisk i tankarna är det ju ofta inget man gör aktivt, men de dagarna där man känner för förändring gällande sin kost eller träning är jag alltid noga med att först känna efter vad mitt syfte är. Mitt varför ska alltid vara sunt och snällt mot mig själv 🙂

  2. Malin Rosén

    Oj vilket bra och utförligt svar! Tack så mycket för ditt svar. Nu fick jag en betydligt klarare bild på vad detox innebär. Jag trodde tidigare det enbart handlade om att dricka gröna drinkar typ. Du utstrålar verkligen hälsa och välbefinnande och det glädjer mig att du mår så bra av att rena din kropp på gifter! Heja dig Emma! 🙂

stats