emmabarremyr

Emma Barremyr

En fråga om kosten

 

IMG_5945

 

Hej, jag brukar följa och läsa din blogg sedan en tid tillbaka. Det som jag tagit med mig från din blogg är vikten av ett balanserat liv, vad gäller kost, träning, vila, psyke, socialt och alla bitar som hör till hälsa.

Du har ju som sagt erfarenhet från att vara ätstörd. När man där ska bli frisk så “erövrar” man tallriksmodellen (antar att i princip nästan alla behandlingar gör), alltså vanlig mat. När jag läser din blogg lägger jag märke till att mycket av din kost består inte av tallriksmodellen hundra procent. Förstår att du inte lägger upp allt som du äter och att “vanlig mat” säkert också slinker ner. Lång utredning men jag är lite nyfiken på hur du kom fram till att du ville leva såhär, varför du inte valde att anamma den svenska kostcirkeln som de lär ut. Utan äta den mat som du gör.

Jag ber om ursäkt för lite okunskap och liknande men uppfattar det som att det liknar inte den svenska husmanskosten som man får serverad i skolan. En liten fråga angående den. Vad tycker du om att man serverar barn den mat som man gör i skolan? Skulle du vilja ändra på den?

Tack för en fin blogg och fortsätt även att lägga upp inlägg om att det är okej att vila, inte alltid träna, äta “onyttigt” osv. Jag gillar din syn på livet.

 

IMG_6276

 

Hej!

Tack för att du läser bloggen! Det glädjer mig att du gillar min syn på livet och känner att du kan åt dig av vikten av att leva ett balanserat liv. Det är ingen lätt väg att ta sig dit, men det går! Jag jobbade under många år med att komma ur min ätstörning, men är sedan flera år tillbaka nu frisk och fri från dumma ångesttankar från mat eller utebliven träning.

Det allra svåraste med bloggen är att faktiskt visa balansen. Jag vill inspirera till ett hälsosamt liv, där mat och träning är något som ger kroppen och psyket glädje och energi. Jag gillar att sätta färg på mina tallrikar, det är som konst och jag tycker mat är vackert! Vi alla äter med ögonen, och ser det vackert ut smakar det också godare!

Färgglad mat är också näringsrik mat och det är också därför jag äter som jag gör, för att få i mig näring – vitaminer, mineraler och antioxidanter, och såklart proteiner, fett och kolhydrater. Näringen gör att vi håller oss friska och starka!

 

IMG_4299

 

Jag bloggar för att ge er recept och inspiration på god och nyttig mat, inte för att visa “såhär bra äter jag”. Min kosthållning kan kanske via bloggen se ganska så “perfekt” ut i era ögon, men jag kan säga att jag inte är guds bästa barn som aldrig äter sämre, men just maten är nog ändå väldigt bra i mitt fall. Jag lagar nästan alltid maten från grunden, jag äter väldigt sällan (typ aldrig) “snabbmat”, hel- eller halvfabrikat. Jag har intresse för att laga mat och vill hellre ge min kropp mat som jag vet att jag får näring av än tomma kalorier (mat utan näring). Jag prioriterar och planerar maten för att jag vet att framför allt magen mår som bäst då. Sen är det klart att jag “fuskar” ibland också. Jag och Pelle äter ute på restaurang en hel del, jag äter det som serveras när jag är bortbjuden och har inga problem med att äta en efterrätt vare sig det är mitt i veckan eller helg. Ibland poppar vi popcorn och äter choklad en onsdag, ibland kan jag proppa i mig en hel godispåse på fredag, äta två stora tårtbitar, den största glassen som finns eller slarva med mellanmål så att jag står i skåpen och småäter. Men såklart så syns inte det i bloggen. Det är ju ofta inget jag planerar, utan det blir spontant och jag vet inte riktigt varför jag skulle blogga om det?

 

IMG_1595

 

Det skulle bara kännas dumt att hela tiden hålla på att visa hur och vad jag äter. Bloggen är en hälsoblogg och såklart försöker jag visa balans och att jag äter onyttigt ibland, det gör jag ju.

Vad gäller mitt sätt att äta på så är det något som blivit p.g.a. vad min mage mår som bäst av. Jag har IBS sedan tre år tillbaka och har under dessa år fått hitta alternativ till vad min mage klarar av och inte klarar av. Sedan två år tillbaka utesluter jag gluten från kosten helt och hållet, och jag undviker stora mängder mjölkprodukter då magen inte mår så bra av det heller. Jag har fått hitta alternativ och utesluta saker för att kunna må bättre och ha ett drägligt liv, för tro mig – magproblem är något som drar ner livskvaliteten markant.

Sen kan jag tycka att jag enligt mig själv ändå äter ganska vanlig mat. Det är fisk, kyckling, kött och ibland vegetarisk. Jag äter mycket rotfrukter, ris, quinoa och såklart alltid mycket grönsaker för att det är så gott! För mig är det rena, näringsrika råvaror som jag experimenterar med för att få fram nya smaker och recept, och ofta så äter vi samma saker under veckorna som går. Det kanske tillkommer något nytt recept i veckan, eller en ny twist på en gammal rätt. Är det något nytt kommer det upp på bloggen, annars är det inget jag bloggar om.

 

IMG_0804

 

Det här med skolmat är svårt då olika skolor erbjuder väldigt olika variation och kvalitet på mat. Skolan som jag gick på var ett idottsgymnasium och hade därför oftast flera olika rätter att välja mellan, en stor salladsbuffé, knäckebröd, fil och müsli. I de flesta fall tror jag inte att skolmaten är så näringsrik som den skulle kunna vara tyvärr. Många gånger är det snabba kolhydrater och halvfabrikat som serveras, vilket är otroligt synd. Men jag tycker ändå att det är viktigare att äta än att inte äta alls. Jag tycker tallriksmodellen är en bra måttstock när vi fyller tallriken i skolmatsalen. Se till att få med grönsaker, en del kolhydrater, en del protein och även fett. Plocka inte bort kolhydraterna (som många tyvärr gör), utan komplettera istället med t.ex. ett knäckebröd och grönsaker om det är ett sämre alternativ som serveras!

 

IMG_0732

 

Vad tänker ni kring den här?

Vill ni att jag bloggar om när jag äter onyttigheter eller förstår ni balansen ändå?

Vad anser ni om skolmaten?

 

Tanken är och har varit länge att jag ska visa er hur en dag kan se ut i matväg, men jag glömmer alltid bort och så är dagen plötsligt slut! Det var flera av er som önskade det som önskerubrik, och det kommer! Jag ska ta tag i det 🙂

 

IMG_2918

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Zeruda

  Jag gillar din blogg som den är eftersom den är så inspirerande och motiverande till att leva hälsosammare! Jag tror inte fler vardagliga matfoton skulle locka eller inspirera mig (eller någon annan?) särskilt mycket? Jag tror vi alla förstår att en blogg ändå har selektiv information där vi delar våra bästa och mest inspirarande sidor eller tips. Jag tycker att du genom dina kloka ord förmedlar balansen väldigt väl och det syns ju tydligt ju att du inte slavar under någon specifik diet med tanke på att du postar bilder från när du är bortbjuden och äter det som serveras o.s.v 🙂 Du har verkligen inspirerat mig att lägga om min kost och tack vare dig har jag hittat massa ny spännande mat som jag aldrig testat innan! 🙂

 2. Frida

  Hej! Jättebra inlägg! Jag tycker att du har hittat den perfekta balansen mellan hälsosam och “onyttig” mat. Du inspirerar med härliga måltider och recept som är näringsrika och bra för kroppen. Men ibland glömmer man bort att även du äter “onyttigt” ibland. Man kanske inte alltid kommer ihåg det när du för det allra mesta lägger upp fina matbilder på nyttig mat. Det är svårt att komma ihåg när man ser måltid efter måltid som är “bra”! Menar självklart inte att du ska sluta med dina härliga bilder och recept (nej,nej,nej! Har själv provat en del grejer, bl a kokos-basilika-curry-linsgrytan som var FANTASTISK!!!), men som påminnelse kanske du kan skriva när du ätit “dåligt”. Du behöver inte nödvändigtvis lägga upp bilder på allt onyttigt, men att du skriver det kan vara en idé. Tycker dessutom det är lite roligt att se vad andra människor äter som de klassar som “onyttigheter”. Jag menar verkligen inget som helst illa med detta utan ville bara dela med mig av hur jag och säkert andra också kan uppfatta detta. Fortsätt som du gör, du är FANTASTISK!!

  1. Emma

   Tack Linda! Såklart jag fortsätter, jag älskar ju det här! Och jag älskar kontakten med er, den är underbar!

 3. Malin

  Men Klara att äta macka varje dag kan ju inte vara så bra eller, då är väl ändå skolmaten nyttigare???!!!

 4. Klara

  Jag tycker du ska följa vad du själv känner, för det är då det blir bäst. Jag ÄLSKAR din blogg, just för att du gör det på ditt sätt 🙂

  Angående skolmaten tror jag absolut det beror på vilken skola, men jag kan iallafall prata om vad jag har för inställning. Jag har precis gått ut grundskolan och senaste året har jag i stort sett tagit med macka VARJE dag till skolan. Jag har väldigt lätt att få ont o huvudet och maten smakar vidrigt. Men t.ex., nu när jag kollar gymnasium till hösten var jag på ett gymnasium som serverade ekologisk mat där maten är ifrån närliggande gårdar och även har anpassat menyerna efter årstiderna. Dock hade detta gymnasium inte den linjen jag Ville, så ska gå på en annan skola. Men jag hade mer än gärna gått på gymnasiet med bra mat.

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag i höst kan äta skolmaten!

 5. Amanda

  Var kan jag hitta receptet på “kakan/pannkakorna” eller vad det nu är på första bilden med hallon på? Den ser så otroligt god. Vad heter den kakan?
  Din blogg är helt fantastisk, fortsätt som du gör!
  Kram

 6. Ida

  Hej hej!
  Tack för en underbar blogg Emma, känner verkligen att jag alltid får ut något av att läsa den. Däremot tycker jag att det skulle vara roligt att läsa om onyttigheterna också, då det kan ge en ännu bättre balansbild. Även att jag vet att du har en perfekt balans med även onyttigheter då och då kan det vara skönt att bli påmind om det 🙂
  Kram!

  1. Emma

   Tack, vad roligt att höra! Jag ska verkligen försöka få med den biten också, så att ni får en mer balanserad bild av mig 🙂 Kram

 7. Lovisa Nordin

  Jättebra skrivet! Gillar de fina bilderna du lägger in mellan texterna, blev hungrig igen fastän jag nyss åt upp min middag 😉 Fortsätt på samma spår som du gör, du är bra! Kram

 8. fanny

  Heej!
  Jag läser också din blogg varje dag och inspireras. Älskar också att laga ordentlig mat och inspireras över hur ordentligt du lyckas planera och variera din kost.

  Tycker inte att du ska blogga mer om när du äter onyttigt eftersom du har en hälso blogg. Har själv haft en ätstörning och det som gör att jag kanske ibland blir tveksam över dina bilder är att det är minst halva med sallad. Jämt.. känns det som. Mycket mer sallad än kolhydrater (pasta, potatis, ris etc) Det är gott, vitaminrikt och det är färgglatt men det är väl ändå en sorts low carb kosthållning som du har? Varför?

  Med den aktiva livsstil som du verkar ha borde du egentligen behöva mer än en vanlig svensson? Och då menar jag inte de kolhydrater som du får från sallad?

  Med vänliga hälsningar Fanny

 9. Sandra

  Hej! Ville bara kommentera om att jag gjorde din midsommarpaj med färska jordgubbar idag, och den är så god (och mättande)! Kul att ha fler recept som innehåller dadlar som jag nyligen har upptäckt. 🙂

 10. Ellinor Åkeson

  Tänk att jag gick omkring och fantiserade om ett sådant här inlägg från dig bara för någon dag sedan! Personligen skulle jag vilja se dig, och fler därtill, visa även “onyttigheterna”; inte för att jag inte greppar ditt budskap (det gör jag!) men eftersom de är hälsa, de med.

 11. Nathalie

  Hej!! Tycker du förmedlar väldigt bra din balans och visar att du är bara människa! Tycker även ett stort plus är att du trots krångel med mage och där av utesluter visa grejer ändå får med allt och det är det få som lyckas med, fortsätt på samma sätt som du gör, för du har verkligen med allt (har man följt din blogg ett tag så ser man det 🙂 och att du skulle lägga upp hur du äter en dag tror jag skulle kunna bli mer vilseledande då just den dag/arna skulle visa just det där perfekta och inte det spontana…
  Du har en grymt bra blogg den är äkta och jordnära!!

  // Nathalie

stats