Emma Barremyr

ORTOREXI

Mina fina vänner ♥

Jag vill uppmärksamma ett inslag om Ortorexi! Uppmanar alla mina läsare att titta på det!

Klick här för att titta på filmen!

Det är viktigt och behöver lyftas fram! Träning och bra kosthållning behöver inte alltid vara hälsa och vi behöver ta det här på allvar! Sprida kunskap och förebygga!

Känner dig dig träffad?

Det finns hjälp att få. Prata med dina nära, kontakta Frisk och Fri och våga sök hjälp!

Ortorexi

 

Var rädda om er ♥

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Yvonne Lin

  Hej Emma
  Tack för att du hänvisade till intervjun med mig i UR. http://urskola.se/Produkter/181215-En-bok-en-forfattare-Ortorexi#start=0&preview=true
  Det är så sorgligt att KI, Frisk&Fri med flera hela tiden säger att ortorexi inte finns, att det är detsamma som anorexi, att man ska ha in det under bulimi med mera med mera. Behandling för Anorexia och vanliga ätstörningar fungerar kontraproduktivt för den här gruppen. Jag träffar 30-40 drabbade i veckan…… de reser långt för att få rätt hjälp.

  Tipsa gärna om ortorexi.nu för mere information.

 2. Nicole

  Tack fina du för att du förmedlade vidare länken till filmen. Och tack för att du dag in och dag ut skriver härliga, peppande och balanserade inlägg om kost och träning. Dina bilder och ord gör mig alltid glad. I dagar som denna när de flesta konstant frågar vad man har för mål med träningen känns det helt jäkla fantastiskt att kunna säga ”jag tränar bara för att det är så himla roligt, det är en härlig känsla att vara stark och för att det får mig att må bra”. Ett svar som får många att höja på ögonbrynen. Jag önskar att fler kunna finna den känslan och glädjen i träningen, och sluta fokusera på hur man får synliga magrutor och hur många kalorier en banan innehåller. Keep up the good work!

 3. Elin

  Då är det olika hur vi ser på saker och ting tjejer! Vet att du Emma har haft ätstörningar. Jag dömer verkligen inte dig, det var bara en fråga. Att du inte tränat på några veckor beror väl på magen, inte att du ”vilar” lite?!

  Elin

 4. Miranda

  Jag har precis börjat gå i behandling för ortorexi för Yvonne som skrivit boken. Läs gärna om min resa. Nu Är det dags att börja leva utan ångest och bestraffningar, dags att bli fri. Jag hoppas jag klarar det…

  Bra tips!!

  1. Emma

   Du klarar det Miranda <3 när jag "bröt mig loss" tränade jag inte på många månader och åt det jag var sugen på. Ångesten var fruktansvärd till en början, men jag lärde mig hitta andra saker att fokusera på, vilket jag tror är viktigt! Även om träning och bra kost är en viktig del i livet är det inte allt. Träning ska ge glädje och maten energi och njutning! Sen finns det mycket annan njutning i livet också och jag hejar på dig att du hittar din balans! Sluta aldrig kämpa! Kram

 5. Nathalie

  Hej Emma!!
  Tycker det är så konstigt att folk dömmer så himla fort, har man läst mer än 2 inlägg från din blogg så ser man hur du kämpar och verkligen vill förmedla den bästa känslan och ge en verklig bild. Du ger hela tiden positiv energi och talar ofta om vikten av vila och balans i vardagliga livet, men du ger så mycket mer du visar så många sidor av dig du visar att du inte är någon superkvinna som orkar allt och hinner med allt, och det är det som är så himla fint med din blogg, du visar mänsklighet det ska du ha stor eloge för.. Ha en super fin lördag soliga kramar // Nathalie

  1. Emma

   Tack snälla Nathalie! Jag tar åt mig otroligt mycket av din kommentar och inspireras till att fortsätta skriva om balans och hälsa! Stor kram fina du <3

 6. Elin

  Hej.
  Tittade på filmen. Är det något du känner att du har Emma? Alltså det beteendet?
  Undrar bara…
  Det känns väldigt extremt här inne. Liknar.

  Elin

  1. Emma

   Då tycker jag att du ska läsa bloggen lite mer noggrant! Jag hade sjukdomen för flera år sedan, men har varit frisk i gott som fyra år snart! Hade du läst min blogg mer ordentligt hade du sett att jag de senaste två veckorna knappt tränat alls, utan ägnat mig åt annat som jag mår bra av. Hela hösten var också en lång period då jag knappt tränade något alls! Maten har jag heller inga problem med då jag äter det som jag tycker är gott och tills jag blir mätt. Det händer ju aldrig att ni läsare ser hur jag äter en hel dag, och godisskålarna kommer ju heller aldrig på bild. Det är inte lätt att vara bloggare, men jag försöker verkligen sprida sunda ideal! Med mina måltidsbilder vill jag sprida inspiration och jag älskar att stå i köket och uppfinna nya recept 🙂

  2. Emmas syster Julia

   Är det första gången du är härinne och kikar? För om du läser bloggen så skulle du veta att Emma kämpat sig frisk från sin ätstörning och idag njuter av träning och mat. Det Emma försöker förmedla på bloggen är ju tvärtemot vad extremt är, utan hon förmedlar att man ska träna för att leva ett gott liv och äta mat som kroppen mår bra av och att unna sig något gott eller hoppa över träningspasset en gång kan vara gott för själen. Förlåt om jag låter lite sur och det var säkert inte illa menat, men jag tycker inte om när folk dömmer någon de inte känner 🙂

  3. Karin

   Emma nu blev jag orolig, jag hoppas verkligen inte att du tolkade mitt inlägg som att jag syftade på dig, för det gjorde jag verkligen inte. Jag har läst din blogg och ser din sundhet, tex gällande kost, träning, återhämtning, socialt liv mm.

   Jag har själv problem just nu och att Emma tex kan hoppa över träning utan att få ångest är en sak av många som visar på hälsa och friskhet. En stor inspirationskälla!!! Precis som de sa i filmen så kan man inte göra det om man har ortorexi.

   Emma du lyckas hålla en bra balans i bloggen! Du ha en fantastiskt bra blogg som inspirerar sååå många till att må bättre. Jag hoppas du är medveten om hur mycket ”frisk” inspiration du är för mig!!! Jag längtar efter att kunna äta vad jag vill, träna när jag vill för att det är kul och hälsosamt, inte tvångsmässigt för att minska ångest… osv… Och detta inspirerar du till genom att vara ett bra föredöme. Hela du strålar hälsa, fortsätt med bloggen precis som du gör, den är bäst =)

 7. Karin

  Bra och informativ filmsnutt. Vi har nog alla märkt att alltfler använder instagram till att visa sin strikta kosthållning och träning. De lägger upp foto på sina matportioner, proteinpulver, bilder från träningen på gymmet, sina muskler, de drar tex upp tröjan för att visa sin mage… Detta kan vara väldigt triggande för personer som har ätstörning eller är påväg in i en… Önskar att alla tänker till en gång extra innan man lägger upp sina foto.

  Bra beskrivning i filmen: ”man tränar inte för att må bra, utan för att inte må dåligt och man kan inte hoppa över träning utan att få ångest…” Det visar på allvaret bakom dessa foto…

  1. Miranda

   Bra fin kommentar. Jag gäst just lagt av med alla instagrambilder, klarade inte av det. Det blev för mycket, för hetsigt, för påverkande och tillslut sjukt, för mig..

  2. Emma

   Fina Karin! Jag förstod att du inte syftade på mig. I vilket fall kan jag inte känna mig träffad på magrutor, proteinpulver, spännisbilder osv! Enda gången jag visar upp mig är när jag ska visa en övning eller ett leedende och detta är ett medvetet val då jag strävar MOT den hemska fitnesstrenden som råder. Visst att många mår bra av den och att det kan vara kul. Men jag anser det inte sunt att hålla på så med kroppen, tror att det gör mer skada än nytta 🙁 idag kan jag verkligen känna skillnaden på varför jag tränar. DÅ var det för att slippa ångesten, IDAG för att må bra! Men bara för att jag mår bra av det betyder det inte att jag mår dåligt av att hoppa över träningen eller om kosten inte blir som tänkt! Det är härligt att vara fri och kunna välja sina tankar! Jag hoppas att du förstår att du också kan komma hit, tveka aldrig, fortsätt kämpa! KRAM

  3. Karin

   Tack Emma för de orden =) Jag hoppas verkligen jag klarar det och att ni andra som mår dåligt också gör det. Emma du är en så fin förebild för oss. Du är så grym som kämpat dig dit du är idag!!! Och så vill jag nämna, visst du lägger upp bilder på mat, men det är skillnad på att lägga upp bilder på en nomalstor portion god, hälsosam mat samt tipsa om recept mm så som du gör, jämfört med att lägga upp foto på en liten portion mat med en liten kycklingbit, ingen sås och mest grönsaker som skall ätas efter ett tufft träningspass… kanske lite överdrivet av mig, men du förstår vad jag menar… Dina bilder är bara inspirerande, färglad och god mat som läskar en och vill få en att bli frisk så att man kan unna sig allt det goda tillsammans med vänner osv =)

stats