Emma Barremyr

Linsbollar med quinoapesto

Hej vänner ♥

Tusen tack för att ni är så söta och kommer med tips på hur ni botar era magproblem, jag uppskattar det verkligen! Jag har väl mer och mer börjat inse att jag kanske måste ändra min kosthållning ännu mer, att min mage egentligen inte tål frukt och grönt, fibrer, mjölk, socker, nötter, spannmål, osv. Jag tycker i dagsläget att jag har en sån himla fin balans i min kosthållning och jag vill ju inte hålla på och ”krångla” och utesluta massa saker – tycker redan att jag känner mig krånglig som utesluten gluten, och i många fall mjölk. Inte heller äter jag överdrivet mycket söta saker och andra snabba kolhydrater, för det är sånt som jag VET att magen kraschar av. Frukt och grönskar är något av det BÄSTA jag vet, och det gör lie ont i mig att jag kanske måste dra ner på det som många av er säger. Även nötter som kan vara tufft för en krånglande mage. Undrar vad magen vill att jag ska äta egentligen? Det konstiga är att de gånger jag äter rawfood mår magen jättebra? Men de senaste veckorna har jag bara önskat få sond för att få ”vila” tarmarna lite så de känns så himla irriterade 🙁 Jaja, det återstår att se!

Men så länge jag inte fått svar på proverna så äter jag på som vanligt. Orkar inte börja experimentera och så visar det sig att det har en annan orsak än IBS. Förhoppningsvis kommer matsmältningsenzymerna hjälpa mig med gaserna så att jag kan vara bland folk igen iallafall. Hehe!

Till lunch idag äter jag gårdagens middag i låda! Det blev vegetariskt igen, eller faktiskt veganskt den här gången (till min älsklings stora förtjusning, eller? 🙂 ) i form av linsbollar med quinoapesto! Det blev mums ju!

Inspiration till den goda quinoapeston kommer från fina Annie!

IMG_9845

IMG_9843

 

Ingredienser linsbollar:

  • 2 dl okokta linser
  • 2 morötter
  • 1 dl näringsjäst
  • 1 gul lök
  • 1/2 chili
  • 1 msk spiskummin
  • 1/2 tsk örtsalt
  • Pepparmix
  • 1 msk fiberhusk

Sätt ugnen på 225 grader. Koka linser och morötter mjuka. Hacka lök och chili och stek i kokosolja. Låt linserna rinna av ordentligt innan du sedan mixar ihop linser, morötter, lök, chili, näringsjäst och kryddor. Avsluta med att blanda i fiberhusk. Låt stå och svälla en stund och rulla sedan bollar med fuktade händer och grädda dem i ugnen i 10-12 minuter eller tills de får lite färg. 

Ingredienser quinoapesto:

  • 4 dl okokt quinoa
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl näringsjäst
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • Salt och peppar

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Mixa ihop basilika, solroskärnor, näringsjäst, olivolja, vatten och kryddor och blanda sedan ihop med den färdigkokta quinoan. 

 

IMG_9844

 

Nu ska jag ta en solskenspromenad bort till gymmet för lite eftermiddagsjobb med PT-kunder!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Jag har fåttt förebyggande medicin mot min IBS som funkar jätte bra! Den ena heter vi-siblin och den andra heter Papaverin Recip. Dessa är receptbelagda men funkar som sagt jätte bra mot min IBS!

  2. Hanna

    Jag har ibs och den är numera under såpass kontroll att jag kan äta allt jag vill utom laktos. MEN, detta viktiga menet, det handlar om dagsform och att känna min mage. Vissa dagar måste jagta det lugnt och andra kan jag äta allt som retar den utan större problem. För mig handlar det om att ha en grundbalans och att inte överäta av sådant som kan störa magen på daglig basis. Äter jag tillexempel lök och bönor en dag gör jag bäst i att låta bli fullkornen. Äter jag bara vad min mage ser som snällt kan jag oftast smaka lite vanlig glass utan att få totalras. Helt enkelt vara noga med att inte äta för många produkter som inte min mage ser som lättsmält under samma dag.

  3. Linda

    Har en nära vän som har väldigt snarlika symptom som du. Hon undvek gluten, mjölk och till slut även fiberrika produkter och åt knappt alls. Nu fick hon just veta att hon inte alls är allergisk (förutom mot gluten, men det har hon varit länge) utan att hon har cystor på livmodern. Kanske kan vara värt för dig att se över NÄR du får problem, dvs vilken tid i månaden, utifall det är relaterat till ägglossning eller så? Bara en tanke. Tack för härliga bilder och goda recept!

  4. Ellinor

    Mums! Alltid trevligt med lite vegetarisk matinspiration 😉 För tillfället blir det väldigt mycket bollar och biffar av olika slag – perfekt att ha redo i frysen. Igår gjorde jag fantastiskt goda rödbetsbollar, men nästa gång det är dags för matprepp skall jag testa dessa.

    Vad gäller magen, har du testat att gå till en ”naturläkare”? Jag vet min kusin som hade väldiga problem under många år, hon blev av med vad det nu var efter att ha gått hos en österländsk läkare som gjorde en väldigt bra och grundlig utredning. Ett tips bara 😉

    Kram

    1. Emma

      Vegetariska bollar är ju så otroligt goda 😀 Mmmm! Googlade naturläkare här i Karlstad och fann en 100 meter bort från mitt hus. Borde kanske kolla upp henne och se om hon kan ge några bra tips 🙂 Tack för tipset! Kram

stats