Emma Barremyr

Hallonsmoothie med ingefära, grape och apelsin

God morgon ♥

Min mage ballade ur totalt igår! Sen vi kom hem från Tanzania har min IBS blivit sämre än på länge och jag känner mig liksom handlingslös. Vet inte riktigt vad jag ska göra då jag inte kan äta som jag brukar längre. Magen reagerar på precis allting, är uppsvälld, upprörd, ond och gasig! Det är hemskt och värst på kvällarna och gör mig halvt socialt handikappad! Jag trodde att den skulle lugna ner sig efter en tid, men den verkar snarare bli sämre så nu har jag kollat upp det hos läkare. Jag nästan hoppas på att det ska vara en bakterie som går att göra något åt.

Å andra sidan har det varit sämre sedan mina matsmältningsenzymer tog slut för några veckor sen. Dessa har hjälp mig något otroligt mycket med både svullnad och gaser och jag hoppas att de hinner komma på posten i veckan eftersom jag ska åka till Stockholm i helgen på roligheter – då vill jag ju inte ha en mage som inte funkar bland folk!

Dagens frukost blev en tallrik bovetegröt med hemgjort äppelmos och mandelmjölk, ett ägg och en hallonsmoothie. Hallonsmoothien var vackrast och hamnade därför på bild.

Perfekt start på en solig dag – och med en mage som är lite gladare!

IMG_9626

IMG_9632

 

Ingredienser:

 • 2 dl frysta hallon
 • 1 apelsin
 • 1 grapfrukt
 • 1 bit ingefära
 • 1/2 frusen banan

Kör apelsin och grapefrukt i citruspress. Mixa sedan juicen med övriga ingredienser till en härlig, krämig smoothie!

 

IMG_9635

IMG_9634

 

Magen kan visserligen varit den som tagit mycket energi från mig från senaste tiden också. Mår inte magen bra mår inte människan bra helt enkelt och jag tror att den senaste veckans totala vila har varit välbehövlig. Idag var första dagen på länge som jag vaknade och kände mig sådär härligt utvilad – och klockan var bara kvart i sex! Yeeeey!

Har hunnit beta av mina online-kunder under morgonen, ätit frukost i soffan, ska snart gå till Vårdcentralen för att ta lite prover och sedan ta en lugn joggingrunda hem i solen. Efter lunch hemma blir det jobb i gymmet i eftermiddag och jag tror att det kan kommer bli en riktigt grym onsdag!

Hoppas att ni får en fin dag i solen!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anneli

  Hej!

  Jag har lidit av IBS i massor av år och fick diagnosen då jag en dag insåg att det inte var normalt att ha magont varenda dag och aldrig känna sig som sig själv. Jag var uppblåst och obekväm och hade alla typiska symptom för IBS. Från en början tyckte jag det var oerhört ledsamt att få diagnosen och var väldigt frustrerad över att ingenting funkade. Vad jag än åt så verkade det bli värre.

  För ett år sedan fick jag höra om en diet som heter ”low FODMAPS diet”. Det är en Australiensk diet som visats sig vara effektiv i över 70% av IBS patienter. Den är baserat på att man undviker ”fermentable oligo-, di- monosaccharides and polyols” som finns i bland annat vete, råg och korn, samt vitlök, lök, vissa frukter (t.ex. äpple och päron) och grönsaker samt mjölkprodukter. Man börjar med en period då man bara äter ”säker” mat och sedan när man blivit av med alla symptom kan man långsamt börja föra in vissa saker för att ta reda på vad man inte tål.

  Jag har hållt mig till dieten i stort sett ett år nu och mår bättre än någonsin! Efter ca 2-3 veckor på strikt diet kunde jag äntligen ha på mig jeans utan att ha ont och känna mig obekväm vid lunchtid. (Kan låta som en liten sak men alla som lider av samma uppblåsthet förstår vad jag menar!). Toalettvanor har blivit regelbundna och jag har slutat ta medicin. Jag är symptomfri för första gången på över 10 år. Då och då tar jag ”paus” från dieten för att äta vad jag vill på restaurang eller om vi är borta hos någon och jag märker direkt när jag ätit något som innehåller FODMAPs. Det var en utmaning till en början att veta vad man ska äta och klara sig utan de sakerna man är van vid, men numera är det en självklarhet för mig att undvika t.ex. gluten då det betyder så himla mycket mer att må bra än att äta en pizza (finns för övrigt bra glutenfria alternativ också! :))

  Det kan vara värt ett försök för dig om du besväras mycket! Det finns en himla massa på webben om dieten om du söker på ”low FODMAPs”.

  Den här listan hjälpte mig mycket när jag försökte komma på vad jag kunde och inte kunde äta:
  http://www.ibsgroup.org/brochures/fodmap-intolerances.pdf

  Hoppas att det är till hjälp!

  1. Emma

   Hej! Tusen tack för din kommentar! Jag har hört om Fodmaps förut och har faktiskt laddat hem appen och kikat på den, men inte riktigt kommit till slag i saken. Det verkar otroligt bra, samtidigt som det gör lite ont i mig att behöva utesluta livsmedel som jag tycker så mycket om, ex. sötpotatis och avokado. Men det kanske är värt det. Värt att testa iallafall 🙂 Ska kika in på länken också! Tack så jättemycket för ditt tips, jag uppskattar det <3 Kram!

 2. Matilda

  Åh, jag känner så väl igen de där problemen… En tycker att en äter ordentligt och undviker ”sånt man inte ska äta” men ändå bråkar magen. Så svårt då att veta exakt vad det är som gör magen så bråkig. Men det är väl bara att fortsätta undersöka. Det är mycket möjligt att det kan vara en bakterie, jag fick allvarliga problem med magen efter en veckas resa till Spanien men var för dum för att gå till läkaren… och gick helt enkelt med problemen i närmare ett år innan jag fick tummen ur. Dumt! Då kunde de liksom inte hitta något spår av nån bakterie… Hoppas du får ordning på det!

 3. Hanna

  Åh vet precis hur det känns med de där magproblemen! Jag har perioder då min mage känns som en sprängfylld gasballong vilket orsakar fruktansvärda magsmärtor som praktiskt taget drar ner livskvaliteten. Det är inte särskilt kul att gå runt i skolan med en strulande mage! För min del såg jag ganska snabbt ett samband mellan magproblemen och en för fiberrik kost med mycket hårdsmälta livsmedel. När jag drog ner på broccoli, blomkål, morötter, vitkål och andra sorters kål, bönor, fiberberikade produkter, samt var noga med att tugga maten ordentligt blev problemen mycket lindrigare. Från början kändes det inte så kul att behöva minska ner på grönsakerna som jag verkligen älskar men det var nödvändigt och nu mår jag så mycket bättre. Jag får ju fortfarande i mig alla de vitaminer och näringsämnen jag behöver via de mängder grönt jag äter nu! Det är också viktigt att man dricker mycket med en fiberrik kost eftersom fibrer binder vatten, så att jag började dricka vatten mer regelbundet hjälpte mig också. Hoppas att du får något bra svar från läkaren, det är alltid lättare att gå vidare med ett problem om man får en konkret ”diagnos”. Kram!

  1. Emma

   Usch, din stackare! Jag vet precis hur det är, och det vet nog många andra också! Det är synd att det prata så lite om det här när det är ett så vanligt problem! Tack för dina tips iallafall, jag uppskattar dem verkligen! Kram

  1. Emma

   Dom kom idag 😀 YES!!! Åååååh, vad roligt det ska bli att få delta i BBC och träffa dig och alla andra härliga träningsprofiler! Längtar!!! 🙂

 4. Sally

  Va tråkigt att höra! Men kul med Stockholm, vad ska du göra för spännande här? Rekommenderar ett lunch besök på Voltaire på Pub i alla fall

  1. Emma

   Jag ska på blogger bootcamp 🙂 Var på Voltaire Pub i höstas och håller med – fantastiskt ställe 😀

 5. Josefine

  Här är en till som brukar få en havererad mage efter utlandsresor! För mig är det rena döden med citrusfrukter tidigt på morgonen, kakao och choklad ”ibland”, för stora mängder frukt och rå lök. Just nu klarar magen inte heller av råa grönsaker särskilt bra, så raw food är definitivt ingenting för mig. Gröt, undantaget risgröt, går fetbort. Jag är vegan sedan flera år, men konstigt nog blir jag inte dålig av bönor och linser. Däremot av ärter (gula framför allt). Utesluter ALLA spannmålsslag (havre, vete, korn, råg, samt ”besläktade” spannmål som kamut, dinkel och liknande) och det verkar fungera. Äter inte heller vetestärkelse och måste passa mig för vissa kostfibrer (t.ex. fibrex och ”fullkorn” av spannmålen – vitt mjöl har tidigare varit OK; pofiber funkar). Hoppas att du kommer på vad som gör DIN mage glad, för det är sannerligen individuellt!

  1. Emma

   Vad tråkigt att höra att din mage krånglar den med! Hopplöst när det ska behöva uteslutas livsmedel, det är så svårt att veta vart man ska börja! Tack för dina tips iallafall. Får se vad doktron säger först, men är det IBS som spökar är det nog dags att ta tag i kosten och då kommer era tips vara till hjälp 🙂

 6. linda

  Jag brukar inte kommentera men har själv IBS och vet hur otroligt tufft det kan vara! Och min mage har också varit ur balans i månader efter jag kommit hem från utlandsresor. För mig har det hjälpt otroligt mycket att utesluta spannmål (havre också inte bara gluten) och ALLT som innehåller mjölk. Mina gas och bullerproblem var dock kvar titt som tätt, och (tyvärr) verkar det för min del bero mycket på socker, frukt osv. Sjukt tråkigt men jag ser numera frukt som ”godis” och äter isåfall till fika. Allas magar är ju självklart olika och reagerar på olika saker men lite tips när man är extra känslig 🙂 kanske mår magen bättre av att detoxa/juicefasta så den får ”vila” lite? Har märkt på mig i alla fall att magen mår bra av att få ”vila” ibland mellan måltiderna, att inte äta massa mellanmål. Sen kanske din mage mår bäst av att äta lite och ofta, det är ju olika det där! Hoppas det blir bättre i alla fall 🙂

  1. Emma

   Tack för dina tips, jag tar år mig av allt och är tacksam för att ni delar med er! I dagsläget utesluter jag gluten och har dragit ner markant på mjölkprodukter, men jag får noga göra en förändring vad gäller frukt och grönt också skulle jag tro… jag vet ju att det är känsligt för magen, men det är svårt att ta tag i när det är så himla gott ju!

 7. Julia

  Va tråkigt med magen hoppas att det går över fort! Vet själv hur jobbigt det är med magont… smoothien ser i alla fall väldigt läskande ut 🙂

 8. Linda Assarsson

  Vilken underbar smoothie 🙂
  Nu vaknade mitt smoothiesug..mixern på köksbänken säger att den gärna jobbar..så det dröjer nog inte länge innan smoothiefixandet startar 🙂

  Så fint tycker jag när du serverar i lite ”udda” glas, aptitretande 🙂

  Hoppas du får en fin dag Emma trots problemen med magen 🙂

  Kram <3

  1. Emma

   Hoppas du testar och gillar, den var läskande och god 😀 Ja visst är det vackert med smoothie i glasburk, hihi! Hoppas du haft en fin dag du med! Kram

stats