emmabarremyr

Emma Barremyr

Att bli frisk från en ätstörning

Hej vänner ♥

Som jag nämnde tidigare idag har jag under eftermiddagen haft Ellinor här på besök. Temat på dagens intervju var ätstörningar och hur man blir frisk från en sådan. Ellinor håller för tillfället på med ett skolarbete där hon skriver om just det här ämnet. Hon lider själv av en ätstörning och skriver öppet om det i sin blogg och eftersom jag har erfarenhet från just det här valde Ellinor att komma och intervjua mig. Jag tycker att det är jättebra att hon valt att fokusera på det “friska” (hur man blir frisk) istället på det “sjuka” (varför vi blir sjuka), då det kan hjälpa henne själv i tillfriskningsprocessen!

Det finns mycket att prata om och just varför man blir sjuk och hur man blir frisk varierar nog mycket. För mig låg problemet i en väldigt dålig självkänsla, inget jag gjorde var bra nog (för mig själv tål att nämnas). Jag ville vara duktig på allt, och all press jag satte på mig själv gjorde att det till slut tippade över och maten var lätt att ta kontroll över när allt annat kändes kaos.

Hur man blir frisk?

För mig handlade det mycket om att öva på min självkänsla och jobba med tankarna. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man kan tänka för att bli fri från ångest. Jag bröt också mitt ätstörda mönster och “farligt” hälsosamma liv med att åka bort, vilade från träningen, åt som alla andra och jobbade med mig själv.

Över lag tror jag att ätstörningar i grund och botten handlar om dålig självkänsla. Det är som jag och Ellinor pratade om idag, att är du trygg i dig själv och nöjd över hur du ser ut och vem du är tror jag risken att drabbas av en ätstörning minskar betydligt!

Men det viktigaste av allt för att KUNNA bli frisk är att VILJA bli det. Vill du så kan du brukar jag säga och jag är ett levande bevis!

 

IMG_6710

IMG_6693

 

Innan intervjun så lagade vi lunch och åt ihop samtidigt som vi pratade mycket om hur det varit för Ellinor och hur det var för mig. Även om jag idag är frisk kan jag känna igen mig mycket i det hon nu går igenom.

Lunchen blev iallafall havreplättar med en smarrig yoghurtjordnötssås, jordgubbar och blåbär. Mums!

 

IMG_6694

IMG_6695

 

Ingredienser (2 personer):

 • 2 dl havregryn
 • 4 ägg
 • 1 dl havremjölk
 • En nypa vaniljpulver
 • En nypa salt

Stavmixa ihop alla ingredienser till en slät pannkakssmet och stek sedan små plättar på medelhög värme i en smörad stekpanna.

 

IMG_6697

 

IMG_6698

IMG_6699

 

Den underbara “såsen” på bilden är en yoghurtjordnötssås som jag hämtat inspiration till hos Annie.

Ingredienser:

 • 2 msk jordnötssmör
 • 1 dl turkisk yoghurt
 • 1-2 tsk agavesirap
 • 1 krm vaniljpulver
 • Vatten

Blanda ihop jordnötssmör och vatten till en “kräm” och blanda i agavesirap och vaniljpulver. Tillsätt sedan yoghurten och rör runt. Klart!

 

Dagen försvann i en vindpust känns det som och efter en eftermiddagsfika med lillasyster är det nu dags att sätta igång med kvällens middag! Idag står det älgfärsburgare med salvia och vitlök på matsedeln – ett nytt experiment som ni får ta del av om det blir bra!

Så länge önskar jag er en trevlig tisdagskväll!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annah

  Känner så väl igen mig. Är fn sjukskriven pga stress och märker att när allt annat känns kaos så kontrollerar jag det jag kan – maten vilket är på ett sjukligt sätt. Jag hade rätt allvarliga ätstörningar under gymnasiet och har nog alltid till och från haft det. Jag vill verkligen inte tillbaka till det för jag ser idag hur sjukt det var samtidigt som jag är medveten om att min bild av mig själv just nu är rätt skev.

 2. Ellinor

  Ett väldigt viktigt ämne som inte kan belysas nog. Att fokusera på det friska och hur man blir frisk istället för bakomliggande orsaker tror jag är väldigt viktigt i ett tillfrisknande. Att inte fastna i rollen som sjuk och söka sin identitet i detta. Hoppas verkligen att både din och Ellinors öppenhet kan hjälpa andra därute.
  Kram

 3. Erika

  Åh, jag känner igen mig själv i så mycket av dig Emma. Jättebra och viktigt att du skriver om detta ämne. Och bra av Ellinor att fokusera på det friska och hur man frisk och inte bara varför man hamnar där. Tack för en härlig blogg, kram!

stats