Emma Barremyr

Läsarfråga – tanken bakom min kosthållning

Dina recept är så lockande att t.o.m jag, med min (fram tills nu?) matlagningsfobi, ställde mig och gjorde äpplesconesen (mums med kvarg och skivad tomat!). Men jag undrar över din ”matlagningsfilosofi”. Tanken bakom. Först tänkte jag LCHF pga frånvaron av sädesmjöl. Men all frukt motsäger detta. Har märkt att det är mycket nötter, kakao och även mycket ägg. Skulle vara intressant att veta tanken bakom recept och kosthållning. För jag gissar att det finns en djupare tanke än att det bara ska vara smarrigt ;-)

Svar

Vad kul att recepten känns lockande och att du gillade mina äppelscones, de är ett av mina favoritbröd för tillfället 🙂

Tanken bakom min kosthållning är ganska enkel. Jag vill må bra, ge min kropp optimalt med näring och samtidigt äta gott. Jag vill äta på ett sätt som gör att jag känner mig stark och orkar med livet samtidigt som kosten är anpassad till min IBS-mage (därav inga sädesslag med gluten).

Sättet jag tänker på är ”jag äter på ett sätt som jag kommer äta resten av livet” vilket hjälper mig att få balans. Jag försöker tänka 80-90 % hälsosamt, 10-20% ohälsosamt. Ingenting är förbjudet. Jag inspireras av färgglad mat, tycker det är roligt och spännande att testa LCHF-recept, äta en paleofrukost då och då eller baka råa bakverk. Jag älskar frukt och grönt, men även glass och godis, och det viktigaste för mig är att det jag äter får mig att må bra – både fysiskt och psykiskt. Ibland mår jag bättre psykiskt av en skål glass istället för en frukt, och då äter jag det helt enkelt, även om det kanske inte är bästa valet för kroppen.

Men kom ihåg – ingenting är så onyttigt att du aldrig kan äta det samtidigt som ingenting är så nyttigt att du alltid kan äta det!

Jag äter också för att kunna träna, inte tvärt om! För att kunna träna och må bra behöver kroppen rätt näring och vad som är bäst för varje person varierar. Jag har hittat mitt sätt.

I grund och botten ser min kosthållning ut enligt följande:

 

 • Mat ungefär varannan till var tredje timme (frukost, lunch, middag och mellanmål – kan bli upp till sju mål om dagen)
 • Protein, fett och kolhydrater till alla måltider
 • Kolhydrater främst från det långsamma slaget (fullkorn och fibrer)
 • Så långt det går – ren och ekologisk mat
 • Glutenfritt
 • Fet fisk tre gånger i veckan
 • Färgglad mat = mycket näring

 

IMG_3782

 

Vad har ni för syfte med eran kosthållning?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Bea

  Hej Emma! Jag har iprincip samma syn på mat som du och vill också tillföra kroppen så mycket näringsrik mat det bara går, och gott ska det självklart vara! Men jag undrar vad du tycker om shiriitake nudlar (eller vad dom heter) som många lchf osv kör. Bra eller dåligt? Fick hem ett gratisprov från bodystore och jag tyckte dom var riktigt goda. Vill gärna undvika mjöl så gott det går då jag anser att det bara är en last för kroppen och tillför inte så mycket mer än tomma kolhydrater. Tillför annars pastan med bönpasta, quinoa osv. Men variation är ju alltid roligt så vore tacksam för din åsikt om shiriitake nudlarna:) Kram Bea

 2. Kajsa

  Emma, vilken inspiration du är!
  Så roligt att se att det går bra för dig ! 🙂 Många bra tips du har !
  / Hälsa och Wellness Kajsa

 3. Ann

  Tack! 🙂
  Det låter klokt. Håller med om att ibland mår man bra att äta sånt som inte betraktas som ”jättenyttigt”. Det kan hindra en ”depp-dipp” och få en upp på banan igen.
  Jag tycker dina frukostvarianter är särskilt inspirerande. Efter ett halvt liv med mackor och kaffe så behövs det något nytt på morgonen. 😉

 4. Alexandra

  Jag har själv aldrig haft någon vidare bra relation till mat… När jag var yngre tröst åt jag mycket och blev överviktig… Sedan fick jag panik och började svälta mig, vilket ledde till att jag nästan dog, eftersom min puls var så sjukt låg. Jag var också helt fixerad vid kalorier och vågade t.ex inte äta nötter, avocado och annat nyttigt, pga kalorierna.

  Nu mår jag mycket bättre och försöker äta så varierat och näringsrikt så möjligt, mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nyttiga fetter osv. Kalorierna har jag helt slutat räkna, eftersom jag mår mycket bättre och vågar äta mer näringsrikt då. Men ibland slinker såklart något onyttigt ner också… Igår åt jag exempelvis en ben and jerry cookie dough, helt själv 😀

 5. fia

  Åh detta låter som en superbra upplägg, jag blir så glad och inspirerad, det finns många som i sitt hälsotänk blir för mycket, så att det blir dåligt men hos dig har jag aldrig sett något sådant! 🙂

 6. Nathalie

  Vilka härliga bilder, allt ser otroligt gott och vackert ut!! och bra skrivet, alla är vi olika och ska hitta just vår egen balans inga rätt och fel så länge kroppen är glad och nöjd:)
  Ha en fortsatt fin måndag!!

 7. Madde

  Jag har inte IBS och äter inte riktigt så ofta som varannan-var tredje timme, men i övrigt tänker jag precis som du. Följer din blogg just för att jag tycker du har en så sund syn på kosthållning 🙂

stats