En hyllning till ägget
Hej ♥
Nu ska vi hylla äggen! Dessa underbara skapelser fulla av näring.
Stekt ägg, kokt ägg, äggröra, omelett, pocherat ägg, omelettmuffins, paprikaägg, äggvitefluff…?
Eller i gröten, på smörgåsen, till mellanmål, i sallad, i bakverk, i mat…
Användningsområdet för ägg är näst intill oändligt och det går att variera i mänger! Ägg är dessutom en riktig näringsbomb då det innehåller många av de näringsämnen som vi behöver få i oss.
♥ Ägg är rikt på protein av god kvalitet. Alla livsnödvändiga aminosyror som vi människor behöver få i oss via maten finns i ägget vilket gör att våra kroppar kan utnyttja proteinet till fullo.
♥ I äggulan finns fett. Fettet är till största del enkelomättat, men även fleromättat och mättat. Det enkelomättade fettet bidrar med omega 3 och 6 som är nödvändigt för oss att få i oss via maten.
♥ I ägget finns också flera vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver. T.ex. B12, selen, riboflavin, A-vitamin, fosfor, E-vitamin, D-vitamin och niacin. De flesta av ämnena finns i äggulan.
Och att ägg skulle vara farligt för kolesterolet är en myt, och det kan du läsa mer om här <– (klick).
Kram / Emma.
heja äggen! 🙂
Mer ära åt äggen! Dessutom är de ju så goda. Fattar fortfarande inte att jag för en tid sedan inte hade ätit ett ägg på 5 år.
Ägg, typ det bästa som finns =)
Hallelulia moment, Amen (haha 😉 ! Åååhh vad skönt att höra att det bara är en myt, har fått höra detta påstående av min käre mor men då vet jag att hon har fel.
Haha, härligt! Mera ägg åt folket (dock är det viktigt med ekologiska ägg om man vill tänka på hönsen och näringen) 😀
Älskar ägg! Jag är väldigt nyfiken på dina omelettmuffins. Det lät spännande. Recept? Men jag funderar lite på det där med ägg på gröten. Kanske jag som bara tänker i min lilla box, men det låter lite udda. Hur gör du då? Rör du ner det rått då eller? Är ju inte rädd för att prova. 🙂
Ja visst är det gott 🙂 muffinsarna hittar du recept på här –> http://www.ptbyemma.se/blog/2013/03/omelettmuffins/ och vad gäller ägg i gröten brukar jag knäcka ner en äggvita när det precis kokat klart och röra runt tills den försvinner. Höjer proteinhalten fint 🙂 en annan god gröt med ägg i är dock den här –> http://www.ptbyemma.se/blog/2013/08/kokosgrot-och-lyx-pa-jobbet/ 🙂
Ägg i äggkopp är bland det otäckaste i matväg jag kan tänka mig. Inget i världen kan få mig att slå av toppen, salta och sätta skedet i det och äta. Men omelett går bra, kokt ägg skivad på macka också – men i äggkopp med sked – never in my Life!!!
Vad konstigt att det är så när du tycker om det på annat vis 🙂
mums vilka goda recept!