Emma Barremyr

En hyllning till ägget

Hej ♥

Nu ska vi hylla äggen! Dessa underbara skapelser fulla av näring.

Stekt ägg, kokt ägg, äggröra, omelett, pocherat ägg, omelettmuffins, paprikaägg, äggvitefluff…?

Eller i gröten, på smörgåsen, till mellanmål, i sallad, i bakverk, i mat

Användningsområdet för ägg är näst intill oändligt och det går att variera i mänger! Ägg är dessutom en riktig näringsbomb då det innehåller många av de näringsämnen som vi behöver få i oss.

♥ Ägg är rikt på protein av god kvalitet. Alla livsnödvändiga aminosyror som vi människor behöver få i oss via maten finns i ägget vilket gör att våra kroppar kan utnyttja proteinet till fullo.

♥ I äggulan finns fett. Fettet är till största del enkelomättat, men även fleromättat och mättat. Det enkelomättade fettet bidrar med omega 3 och 6 som är nödvändigt för oss att få i oss via maten.

♥ I ägget finns också flera vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver. T.ex. B12, selen, riboflavin, A-vitamin, fosfor, E-vitamin, D-vitamin och niacin. De flesta av ämnena finns i äggulan.

Och att ägg skulle vara farligt för kolesterolet är en myt, och det kan du läsa mer om här <– (klick).

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ann-Christine Reimer

    Ägg i äggkopp är bland det otäckaste i matväg jag kan tänka mig. Inget i världen kan få mig att slå av toppen, salta och sätta skedet i det och äta. Men omelett går bra, kokt ägg skivad på macka också – men i äggkopp med sked – never in my Life!!!

  2. Malin

    Älskar ägg! Jag är väldigt nyfiken på dina omelettmuffins. Det lät spännande. Recept? Men jag funderar lite på det där med ägg på gröten. Kanske jag som bara tänker i min lilla box, men det låter lite udda. Hur gör du då? Rör du ner det rått då eller? Är ju inte rädd för att prova. 🙂

  3. vicky

    Hallelulia moment, Amen (haha 😉 ! Åååhh vad skönt att höra att det bara är en myt, har fått höra detta påstående av min käre mor men då vet jag att hon har fel.

    1. Emma

      Haha, härligt! Mera ägg åt folket (dock är det viktigt med ekologiska ägg om man vill tänka på hönsen och näringen) 😀

stats