Jag gjorde egna gnocchi för ett tag sedan och blev helt såld (la upp receptet här). Även om det tog lite tid att göra så var det busenkelt och blev så gott! Jag gjorde på vanlig potatis första gången och sen dök tanken om att göra dem med sötpotatis upp.
Sagt och gjort, det blev sötpotatisgnocchi till middag en söndag här hemma. Muuuuuums!
Även varianten med sötpotatis serverade jag med pesto. Och PESTO alltså – favoriten till så mycket! Satan i gatan vad gott det är! I det här fallet passade det himla bra ihop med sötpotatisen.
Vill du kan du självklart servera med något annat, t.ex. brynt smör eller någon krämig sås som du gillar. HIMLA GOTT blir det förmodligen oavsett!
Varsågoda, här kommer recept! Och om du inte visste vad du skulle laga till fredagsmiddag ikväll så vet du nu. Puss!
Sötpotatisgnocchi
Ingredienser 2-3 personer
600 g sötpotatis
50 g majsmjöl
100 g potatismjöl
1 krm salt
1/2 dl pinjenötter
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1 dl riven pecorino
Koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten. Pressa eller mosa den seden och låt den svalna något. Blanda sedan sötpotatis, majsmjöl, potatismjöl och salt till en deg. Låt degen vila i ca 15 minuter.
Om du väljer att servera med pesto så kan du under tiden degen vilar göra peston genom att mixa ihop basilika, pinjenötter, olivolja och pecorino.
Rulla sedan teskedsstora bitar av degen till runda bollar (är degen torr kan du använda lite vatten att fukta höjderna med) och koka i saltat vatten. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar.
Häll av vattnet och blanda gnocchin med peston. Servera med en god sallad!
Ha en underbar fredag!
Kram / Emma.
Jag fullkomligt ääääääääääääälskar både gnocchi och pesto! Jag äter det ofta och vill därför ge dig lite inspiration och tips på hur du kan variera dem! 🙂
Till dessa med sötpotatis passar krämig getostsås jättebra, eller bara smörsteka gnocchina på hög värme och smula över getost-en snabb variant! Testa även att ta i lite rödbeta=rödbetsgnocchi! Underbar färg blir det 🙂
Min favvo är att använda vanlig 50/50 vanlig potatis/sötpotatis. Sedan brukar jag steka ströbröd i olja tills det blir gyllenbrunt och då slänga på de kokta gnocchina och steka runt så att ströbrödet fastnar och blir sådär härligt knaprigt! Man kan äta det som det är, eller med (kalkon-)bacon och lingonsylt till-som en snabb kroppkakevariant! Ännu godare än bacon är dock att steka (kyckling-)färs och krydda med timjan och kryddpeppar, MUMS! Testa även att göra kroppkakor av degen och fylla med denna köttfärsblandning, eller getost, eller stekt svamp, eller…..ja man kan variera i oändligheten! 😀 Sorry för en lång kommentar men hoppas du fick lite inspo 🙂 TACK för världens bästa livsblogg! <3
Men GUD!!! TACK för dina tips, de låter helt ljuvliga. Jag som älskar getost ska garanterat testa! Så så såååå gott! Blir så glad att du tar dig tiden att kommentera och för att du massa pepp också. KRAM <3