Hej mina älsklingar ♥
Har ni hunnit baka några pepparkakor än? Om inte så kommer här ett tips på ljuvligt goda glutenfria pepparkakor som ni inte får missa!
Jag är inget stort fan av kakor i sig, men pepparkakor – det ÄLSKAR jag och vill hemskt gärna njuta av såhär års till alla glöggkoppar. De glutenfria köpe-pepparkakorna är dock långt ifrån så goda som hembakade pepparkakor och jag har länge varit på jakt efter ett bra recept på glutenfria pepparkakor. Nu har jag äntligen hittat det! Receptet är från Risenta, och jag följde det rakt av (men uteslöt vattnet – tyckte degen blev nog ”blöt” ändå) när jag och mamma bakade i helgen.
Degen var efter att ha fått stått i kylen och stelnat till sig lätt att arbeta med och resultatet blev sedan krispiga och ljuvligt goda pepparkakor som åts med prästost (det är TUR att det finns någon ost som man får äta som gravid, annars skulle jag nog inte överleva, haha) och glögg.
Mumsig lördagsfika ♥
Ingredienser:
150 g smör
1,5 dl rårörsocker
1 dl mörk sirap
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
2,5 dl rismjöl
2,5 dl bovetemjöl
Mixa smör och rårörsocker poröst i en matberedare. Tillsätt sirap, pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl och blanda i ytterligare 5 minuter. Blanda ner bovetemjöl och rör tills mjölet precis är inarbetat i degen.
Därefter kan du baka ut pepparkakorna på två sätt:
1. Spritsa direkt ut runda tunna kakor på bakplåtspapper.
2. Låta degen stelna i kylskåpet. Kavla sedan ut degen tunt på mjölat bord och ta ut pepparkakor med önskad form.
Grädda pepparkakorna ca 180 grader varmluft 5-7 minuter eller till de är gyllene. Håll uppsikt så att de inte bränns.
Vill du göra en nyttigare variant på pepparkakor?
Kram / Emma.
Tusen tack för receptet! Har länge letat ett riktigt bra recept på glutenfria pepparkakor, ska definitivt testa dessa 🙂
Då ska du testa detta, var jättegott 🙂 Kram
Åh så mysigt, och kul att du hittat ett bra recept! Är ganska ny inom glutenfri bakning och undrar hur du tänker angående att använda havremjöl istället för bovetemjöl? Har de liknande egenskaper? Tycker att bovete kan ge lite speciell smak så skulle gärna byta ut det mot något annat. Kramar! Ps. Tack för en superinspirerande blogg!
Ja jag blev jätteglad 🙂 Bovetemjöl och havremjöl har inte riktigt samma bakegenskaper. Bovetemjöl binder mer vätska och gör brödet mer ”stadigt” – havremjöl kan bli rätt smuligt. Teffmjöl borde vara ett alternativ istället för bovetemjöl om du inte gillar det 🙂 Kram och va roligt att höra att du tycker bloggen är inspirerande 🙂
Supergott!
Tror du man kan använda kokosolja istället för smör?
4
ja det borde funka tycker jag 🙂
Men så mysigt med pepparkaksbak!
Jag och min grabb skulle bakat i helgen men blev sjuka..
Så vi köpte en burk som vi närapå knaprade i oss på en eftermiddag 😉
Blir nog bak i helgen istället!
Ja det är en av de mysigaste sakerna såhär innan jul 🙂 Vad tråkigt att ni blev sjuka, hoppas att ni mår bättre nu! Låter helt rätt att ta baket i helgen istället 🙂 Kram