Emma Barremyr

Glutenfria pepparkakor

img_8097

Hej mina älsklingar ♥

Har ni hunnit baka några pepparkakor än? Om inte så kommer här ett tips på ljuvligt goda glutenfria pepparkakor som ni inte får missa!

Jag är inget stort fan av kakor i sig, men pepparkakor – det ÄLSKAR jag och vill hemskt gärna njuta av såhär års till alla glöggkoppar. De glutenfria köpe-pepparkakorna är dock långt ifrån så goda som hembakade pepparkakor och jag har länge varit på jakt efter ett bra recept på glutenfria pepparkakor. Nu har jag äntligen hittat det! Receptet är från Risenta, och jag följde det rakt av (men uteslöt vattnet – tyckte degen blev nog ”blöt” ändå) när jag och mamma bakade i helgen.

Degen var efter att ha fått stått i kylen och stelnat till sig lätt att arbeta med och resultatet blev sedan krispiga och ljuvligt goda pepparkakor som åts med prästost (det är TUR att det finns någon ost som man får äta som gravid, annars skulle jag nog inte överleva, haha) och glögg.

Mumsig lördagsfika ♥

img_8092

Ingredienser:

150 g smör

1,5 dl rårörsocker

1 dl mörk sirap

1 msk pepparkakskrydda

2 tsk bikarbonat

2,5 dl rismjöl

2,5 dl bovetemjöl

Mixa smör och rårörsocker poröst i en matberedare. Tillsätt sirap, pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl och blanda i ytterligare 5 minuter. Blanda ner bovetemjöl och rör tills mjölet precis är inarbetat i degen.

Därefter kan du baka ut pepparkakorna på två sätt:

1. Spritsa direkt ut runda tunna kakor på bakplåtspapper.
2. Låta degen stelna i kylskåpet. Kavla sedan ut degen tunt på mjölat bord och ta ut pepparkakor med önskad form.

Grädda pepparkakorna ca 180 grader varmluft 5-7 minuter eller till de är gyllene. Håll uppsikt så att de inte bränns.

img_8090 img_8100

 

Vill du göra en nyttigare variant på pepparkakor?

>> Testa mandelpepparkakor!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Wilma

  Åh så mysigt, och kul att du hittat ett bra recept! Är ganska ny inom glutenfri bakning och undrar hur du tänker angående att använda havremjöl istället för bovetemjöl? Har de liknande egenskaper? Tycker att bovete kan ge lite speciell smak så skulle gärna byta ut det mot något annat. Kramar! Ps. Tack för en superinspirerande blogg!

  1. Emma

   Ja jag blev jätteglad 🙂 Bovetemjöl och havremjöl har inte riktigt samma bakegenskaper. Bovetemjöl binder mer vätska och gör brödet mer ”stadigt” – havremjöl kan bli rätt smuligt. Teffmjöl borde vara ett alternativ istället för bovetemjöl om du inte gillar det 🙂 Kram och va roligt att höra att du tycker bloggen är inspirerande 🙂

 2. Linda Assarsson

  Men så mysigt med pepparkaksbak!
  Jag och min grabb skulle bakat i helgen men blev sjuka..
  Så vi köpte en burk som vi närapå knaprade i oss på en eftermiddag 😉
  Blir nog bak i helgen istället!

  1. Emma

   Ja det är en av de mysigaste sakerna såhär innan jul 🙂 Vad tråkigt att ni blev sjuka, hoppas att ni mår bättre nu! Låter helt rätt att ta baket i helgen istället 🙂 Kram

stats