Emma Barremyr

Astrid 11 månader

Astrid blev 11 månader för flera veckor sen, men jag publicerar alltså inte det här inlägget förrän nu! Det är inte klokt! Min lilla bebis börjar bli så himla stor och snart har vi alltså en ETTÅRING i huset. Det känns overkligt och lite sorgligt på ett sätt. Samtidigt som jag vet att det bara blir roligare och roligare (och enklare) desto äldre barnen blir så är det något speciellt med bebistiden och det här första året. Jag tycker att bebistiden är så mysig och det gör ont i mig att tänka på att den här tiden aldrig kommer igen, jag vill liksom inte lämna den. Och samtidigt har jag inget val, för tiden går ju!

Jag hade tänkt att ta månadsbilder med systemkameran som jag brukar göra till måndasinläggen, men helt ärligt så har jag inte hunnit med och det är därför som jag dragit ut på publiceringen av inlägget. Jag har tänkt varje dag att ”imorgon, då ska jag ta lite bilder på Astrid”, men så glömmer jag bort det varje dag. Och nu fyller hon ett nästa vecka så nu blir det ett inlägg med lite bilder från kamerarullen så får jag satsa på ettårsbilder istället 🙂

 

 

Älskade Astrid, det här är du 11 månader gammal:

> Den senaste månaden har du lärt dig att resa dig upp (mot stöd) till stående, och den senaste veckan har du börjat släppa taget och står själv några sekunder då och då. Du övar och övar för att hitta balansen. Du är också expert på att ”ramla” bak på rumpan. Så fort du ska från stående till sittande skjuter du ut rumpan och kastar dig bakåt.

> Hittills har du inte alls varit intresserad av att gå, men nu har du börjat ta små steg framåt när vi håller dig i händerna. Det börjar nog bli dags att plocka fram gåvagnen.

> Roligast tycker du ändå att det är att krypa och det går i en rasande fart nu vill jag lova.

> Du har också lärt dig att klättra i trappan här hemma så grinden är ett måste att ha nere.

> Du och Elsa har så himla roligt tillsammans numera och det är så underbart att se er busa tillsammans. Du tycker att det är så kul att jaga henne och ni skrattar båda så ni kiknar när hon gör det. Elsa tycker såklart att det är jättekul att bli jagad av någon som aldrig får tag på henne, haha.

> Men ni är inte bara vänner. Det blir ofta fighter om leksaker mellan er och eftersom du vill undersöka allt blir det ofta en krock när du kryper mitt in i Elsas lek som hon vill leka för sig själv. Du får många gånger vara med i Elsas lek och hon är väldigt snäll och delar med sig, men du är expert på att röja och riva, och det är inte alltid uppskattat av din syster, så därför får jag då sysselsätta er på olika håll ibland.

> Du har börjat pussas och ger oss de blötaste, men mysigaste pussarna som finns! Så fort jag frågar dig ”kan jag få en puss” så trycker du din lilla mun mot min.

> Musik är något som intresserar dig väldigt mycket! Du älskar när din pappa spelar gitarr för dig, då sitter du alltid och diggar och gör söta små rörelser till musiken. Du älskar låtar som ”Imse vimse spindel”,”huvud, axlar, knä och tå”, ”klappa händerna” o.s.v. som du är med och gör rörelserna till. Hur gulligt som helst!

> Leksaker som du tycker är roligast att leka med just nu är leksaksköket med alla tillbehör. Du gillar böcker och speciellt böcker om djur, ringpyramider, byggklossar, att undersöka dockor och Elsas bamsefigurer.

> Du tycker också att det är jättekul att gunga vilket vi ser på dina glada miner och sprattlande ben när du sitter i gungan!

> Du pratar massor och har många ljud för dig, men säger inget mer ord än ”mamma” då och då,

> Dina sovrutiner ser numera ut såhär: Du vaknar oftast mellan 6.30-7.00 på morgonen och sover sedan ditt första sovpass vid 9.30-11.00 och ditt andra sovpass mellan 13.30-14.30. Sen somnar du för kvällen vid 19.00-19.30 och sover oftast bra om nätterna.

> Vi har minskat ganska kraftigt på ammandet senaste månaden och nu ammar vi för det mesta bara två gånger per dygn, oftast en gång tidig morgon och en gång efter lunch.

> Och nu när vi minskat på ammandet äter du mer mat. Du är troligtvis allergisk mot både ägg och mjölk för det var när vi tog bort dessa livsmedel som din aptit på mat började komma och alla dina svåra eksem försvann. Till frukost äter du numera havregrynsgröt med blåbär eller smoothie och sen dricker du lite välling innan du ska sova på förmiddagen. Till lunch och middag äter du samma som övriga familjen och vi har ju fått anpassa vår mat så att den inte innehåller ägg och mjölk (även jag måste ju äta helt ägg- och mjölkfritt eftersom vi fortfarande ammar), eftersom det blir enklast så. Till mellis äter du gärna frukt, klämmisar, smoothieglass, rån och majskrokar. Till kvällen somnar du gott med en flaska välling!

> Det bästa du vet är frukt och grönsaker och bara åsynen av det gör att du börjar ”mmmm:a”. Vattenmelon, jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär, kiwi, tomat, gurka, morot och liknande är riktiga favoriter. I övrigt är korv och blodpudding två säkra kort när det gäller dig.

> En annan grej som kommit med att vi har minskat på ammandet är att ditt ”gosbehov” har blivit mycket större. Du vill ofta komma upp i knä och tycker så mycket om att sitta där och gosa. När vi frågar dig ”är du goo Astrid?” så kommer du och lägger huvudet på våra bröst och myser med oss <3

> För ett par veckor sedan hade du tredagarsfebern och jag trodde först att febern hade med tandsprickning att göra, men icke – du är fortfarande tandlös!

> Du är sååå kittlig och älskar när vi busar och kittlar dig. Då skrattar du så att du kiknar!

> Du har alltid varit en riktig liten linslus och gett leenden till alla som tittat på dig, men nu har du börjat bli lite mer restriktiv och försiktig (nästan lite blyg) när du träffar människor du inte känner igen eller träffar så ofta.

> Som jag skrivit i tidiga inlägg så är du en riktig snuttbebis, och det är du fortfarande! Det bästa du vet (efter mamma och pappa såklart) är din snuttefilt. Så fort du får se den blir du SÅ GLAD och du älskar att sitta och mysa med den och gosar in dig i den varje gång du ska sova!

 

 

Läs mer:

> Alla inlägg om Astrid

> Elsa 11 månader

 

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats