Emma Barremyr

Elsas rutiner vid två år

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg och berätta lite om hur våra rutiner ser ut nu för tiden. Jag skrev ju ofta uppdateringar om Elsas rutiner under det första året, men nu var det väldigt länge sen. Hon har precis fyllt två år nu och visst har vi rutiner under dagarna, men jag upplever ändå att livet med en tvååring inte alls är lika rutinstyrt som livet med en bebis var. Vi har väl ändå rutiner som vi följer på dagarna, men nu för tiden är det lättare att skjuta på dem och anpassa sig efter andra, vilket är så skönt! Dock kommer det ju snart en bebis till så då antar jag att livet blir lite mer styrt av rutiner igen. Hehe!

Iallafall, nu ska jag sluta babbla och köra igång! Såhär ser våra rutiner ut idag!

 

 

Vi börjar numera våra dagar runt 06.30 då Elsa brukar vakna. Ibland vaknar hon lite tidigare och ibland lite senare, man vet aldrig med den ungen! Hon är alltid på myshumör när hon vaknar och vill gärna ligga på armen och gosa i sängen. Hon har ofta mycket att prata om och berätta på morgnarna och det är verkligen en så mysig stund med henne och bästa starten på dagen. Ibland sätter vi på tv:n i sovrummet och kikar lite på barnprogram innan vi går upp, speciellt lediga dagar då vi drar oss extra länge, men är det förskola och jobb brukar vi se till att komma upp till 07.00.

Efter ett besök på pottan är frukost sedan det första vi gör när vi kommer upp på morgnarna. Elsa brukar få en smoothie och en smörgås med ost och jag själv äter ofta smörgås jag med. Jag är sällan sugen på frukost, men alltid vrålhungig så får ändå tvinga i mig några mackor och ett glas citronvatten. Glammigt va? Är det bara jag och Elsa sitter vi oftast i soffan och njuter av frukosten (på helgerna sitter vi alltid hela familjen runt frukostbordet i köket eller i uterummet), och är vi lediga kör vi ofta en lång frukost där innan vi klär på oss och kör alla rutiner med tandborstning, fix av hår o.s.v. Ska vi iväg till jobb/ förskola bör vi vara klara runt 7.50 så då hinner vi inte med lika mycket mys i soffan utan får köra på med rutinerna direkt efter frukost.

 

 

Jag lämnar Elsa vid 8.00 på förskolan tre dagar i veckan och hämtar henne runt 14-15 beroende på hur mycket jag har att göra, men oftast går hon mellan 18-20 timmar i veckan på förskolan. Onsdagar och fredagar är vi lediga och då brukar vi alltid försöka hitta på lite roliga saker. Oftast blir det någon aktivitet på förmiddagen och någon på eftermiddagen. Det kan vara kompishäng, en tur till lekparken. badhuset, Mariebergsskogen, en sväng in till stan eller bara häng och lek här hemma ibland.

Elsa är inget jättestort fan av mellanmål, men vi brukar ha en liten fruktstund på förmiddagen och sen brukar vi äta lunch runt 11.30. Därefter sover Elsa en sväng. Nu för tiden så får hon bara sova 30-40 minuter eftersom nätterna alltid blir struliga om hon sover mer. Vi får alltså alltid väcka henne på dagen och det är inte alltid så populärt. Ibland är hon på strålande humör och vill leka med desamma, andra gånger kan hon bli väldigt ledsen och vill bara sitta i knä och mysa länge, ibland upp till en timme. Då sitter vi ofta och vilar framför tv:n så hon får vakna till i lugn och ro. Jag planerar nästan alltid så att jag vet att vi kan ha den stunden om hon behöver <3

 

 

Under eftermiddagarna är det ofta full fart bara hon fått vakna till. Vi äter mellanmål någon gång runt 14.30 och då blir det oftast en smörgås, frukt, smoothie, keso, yoghurt eller det Elsa är sugen på. Hon brukar oftast tala om vad hon vill ha och är det fint väder njuter vi av mellanmålet ute i solen. Mat smakar ALLTID mycket bättre utomhus!

 

 

Middag äter vi sedan runt 18-18.30. Efter det kör vi kvällsrutiner med bad och gör sedan Elsa redo för sängen. Jag och Pelle lägger oftast varannan kväll och brukar gå upp med henne någon gång mellan 19.15-19.30. Då får hon en flaska välling och sen ligger vi alltid hos henne tills hon somnar. Är det jag som lägger brukar vi alltid lyssna på ”Elefanten som så gärna ville somna” och hittills har den funkat jättebra. Elsa brukar somna inom 10 minuter och sen ligger jag kvar och snosar på henne en stund innan jag går upp. Den där stunden när hon somnat och ligger på min arm och snusar är så magisk och rogivande <3

Ja det är väl ungefär så en dag med våra rutiner ser ut! Men precis som jag nämnde i början så är vi inte jättestyrda av dessa tider. Ibland blir det senare lunch, ibland sover Elsa innan lunch och ibland senare. Ibland äter vi middag tidigare o.s.v. beroende på hur dagarna ser ut, men såhär är rutinerna i grunden för oss just nu!

Kram / Emma,

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats